σε ,

7 σκέψεις για την άνετη επικράτηση του Ζέρβα έναντι του Ταχιάου στη Θεσσαλονίκη

Το success story του Ζέρβα είναι τεράστιο και ανέλπιστο

Οι κύριοι Ζέρβας και Ταχιάος

Μαθαίνουμε πως οι δύο υποψήφιοι αναμένεται να έχουν διαφορά περίπου 30 μονάδες, με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να εκλέγεται νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Exit Poll – Θεσσαλονίκη: Σαρωτική νίκη Ζέρβα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Ανατροπή στον δήμο της Θεσσαλονίκης δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Αν και στον πρώτο γύρο ο Νίκος Ταχιάος είχε βγει πρώτος με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τα νέα exit poll, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προηγείται με 67 % και ο Νίκος Ταχιάος ακολουθεί 33 % Ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη- Ταχιάος- Υπεύθυνα” ήταν πρώτος την προηγούμενη Κυριακή, κατακτώντας ποσοστό 22,40% και 11 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Να μερικές πρώτες σκέψεις

1. Το θέμα της ΝΔ

Το ότι για άλλη μια φορά πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ (και όχι μόνο αυτοί) επέλεξαν τον «αντάρτη» που δεν είχε το χρίσμα αντί για τον επίσημο υποψήφιο.

Τώρα υπήρχαν τουλάχιστον τρεις αντάρτες βέβαια προερχόμενοι απ’ την ΝΔ: Εκτός απ’ το Ζέρβα είχαμε και τον Ορφανό και τον Ψωμιάδη. Όμως για άλλη μια φορά φαίνεται πως οι επιλογές του κόμματος για το επίσημο χρίσμα ήρθαν σε αντίθεση με τη βούληση των ψηφοφόρων, έπειτα απ’ την προ πενταετίας ήττα του «επίσημου» Γιάννη Ιωαννίδη απ’ τον τότε «αντάρτη» Απόστολο Τζιτζικώστα.

2. Fake news μόνο για τον έναν υποψήφιο

Ο κ. Ταχιάος βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο ενός ανηλεούς ιντερνετικού πολέμου με fake news που θύμισε τον τρόπο με τον οποίο υπήρξε επέμβαση σε διάφορες εκλογές τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρω αν είχε σχέση τρίτη χώρα με όλα τα ψέματα που κυκλοφόρησαν με αστραπιαία ταχύτητα (ούτε ένα ούτε δύο αλλά 8 απ’ αυτά αναγκάστηκε να διαψεύσει προχτές ο κ. Ταχιάος – όμως ήταν ήδη αργά).

Να σημειωθεί όμως πως η επίθεση ήταν στοχευμένη για να χάσει ο Ταχιάος κι ότι όλες αυτές τις μέρες δεν κυκλοφόρησε ούτε ένα τόσο δα ψεματάκι με σκοπό να πληγεί ο Ζέρβας.

3. Χρειάζεται καταδίκη

Πιστεύω (και θέλω να πιστεύω) ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας όχι μόνο να δεν ήταν πίσω απ’ τη διάδοση των fake news αλλά ούτε καν γνώριζε το σχέδιο που (προφανώς τρίτοι) εκτέλεσαν.

Κι επίσης πιστεύω ότι τώρα που όλα τελείωσαν θα το καταδικάσει και θα τονίσει πως δεν πιστεύει όλα όσα διαδόθηκαν για τον κ. Ταχιάο.

4. Το success story του Ζέρβα είναι τεράστιο και ανέλπιστο και πολύ ενδιαφέρον.

Περίμενε να πάρει το χρίσμα της ΝΔ, όταν δεν το πήρε αποφάσισε να κατέβει μόνος του, παρότι υπήρχαν πολλοί άλλοι υποψήφιοι με έρεισμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, κι από αουτσάιντερ (πολλοί περίμεναν ότι μπορεί να έβγαινε τέταρτος ή και πέμπτος) βρέθηκε Δήμαρχος.

Έδειξε σοβαρότητα, άφησε να φαγωθούν τα φαβορί μεταξύ τους, και κέρδισε παρουσιάζοντας ένα μετριοπαθές προφίλ, ταυτόχρονα όμως με πινελιές «πατριωτισμού» και «Ορθοδοξίας» και ΠΑΟΚ – πράγματα που πουλάνε πολύ στους ψηφοφόρους της Θεσσαλονίκης.

5. Δήμαρχος «Μειοψηφίας»;

Θα είναι περίεργη η συγκατοίκηση όλων στο Δημαρχείο. Ο κ. Ζέρβας θα έχει λιγότερους δημοτικούς σύμβουλους απ’ τον κ. Ταχιάο λόγω της απλής αναλογικής με την οποία ψηφίσαμε για πρώτη φορά φέτος, και θα ψηφίσουμε και στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές.

Θα πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες και νιώθω λίγο ανήσυχος με αυτό πρέπει να πω. Οι συνεδριάσεις που είχα δει στην TV100 ήταν έτσι κι αλλιώς χαοτικές, ακόμα και όταν είχαν πλειοψηφία οι Δήμαρχοι, και δεν τολμώ να φανταστώ τι θα γίνει τώρα. (Ας αφήσουμε στην άκρη τους βυζαντινισμούς που μπορεί να παίζουν πλέον είτε απ’ τη μία ή την άλλη πλευρά, τις μυστικές συμφωνίες και τη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων.)

6. Ενδιαφέρον δίδυμο

Δεν ψηφίζω στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά βρίσκομαι συχνά σ’ αυτόν, κι έχω να πω πως κανένας απ’ τους δύο υποψήφιους δε νομίζω ότι θα έκανε κακό στην πόλη. Ήταν και οι δύο, πάνω-κάτω, ενδιαφέρουσες επιλογές. Συγχαρητήρια στον κ. Ζέρβα κι ελπίζω να τα πάει καλά.

7. Σαν τον Μπουτάρη κανένας

Παρ’ όλη την τυχόν ξεροκεφαλιά και τις αστοχίες του, ο άνθρωπος έκανε την Θεσσαλονίκη σημαντικό προορισμό.

Άνοιξε ένα παράθυρο και μπήκε καθαρός αέρας, μετά απ’ τη συντηρητική (εκκλησιαστική, πολιτική, και εγκληματική) μπόχα που υπήρχε για πολύ καιρό…

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλοι μιλάνε για τον νέο Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Δεν είναι ψέμα ότι το δήμαρχο τον έβγαλαν οι ΠΑΟΚτσήδες.
  Επίσης δεν είναι ψέμα ότι είναι πρώτος δήμαρχος στην ιστορία της πόλης που υποστηρίζει ΠΑΟΚ. Αν και αυτό βγήκε στην επιφάνεια πρόσφατα και για αυτό δεν μπόρεσε να βγει από την πρώτη εβδομάδα με πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.
  Οι αναφορές Ταχιάου περί “κακού” Ιβάν καθώς και η διαφωνία του σχετικά με τις σημαίες του ΠΑΟΚ που έβαλε ο Μπουτάρης στο δημαρχείο, του στοίχισαν πολύ. Και αυτό δεν αποτελεί fake news.
  Τώρα αν ο Ταχιάος συνδέεται μέσω του Μητσοτάκη με το Μαρινάκη και επομένως θα αποτελούσε το δάχτυλο του εφοπλιστή στη Θεσσαλονίκη, δεν το γνωρίζει κανείς.
  Γνωρίζει πολύ καλά όμως πως ο Μαρινάκης, έχοντας το χέρι του μέσα στην αχυρένια μπλούζα του Μώραλη, κινεί το στόμα του.
  Οι συνειρμοί λογικότατοι, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι ο Ιβάν να καταλάβει το σφάλμα του και να αποκαταστήσει άμεσα τις σχέσεις του με το επόμενο κυβερνών κόμμα.

 2. Επτά σκεψεις για τις σκέψεις σας

  1. Η πόλη έχει καεί από κομματικές επιλογές. Παπαγεωργόπουλος το απογείωσε (όχι μόνο το ταμείο). Μπουτάρης έδωσε αξιοπρέπεια, την κρατήσαμε. Άνοιξε σύνορα. Χρέος να τα κρατήσουμε έτσι και να τα διευρύνουμε προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

  2. Fake news. Μάλιστα. Για τη σημαία στον ιστό να μη μιλήσω. Ο άνθρωπος δεν χάρηκε την χαρά της πόλης. Ο Ιβάν πλήρωσε τους άλλους ε; Οκ. Το σύνδρομο της εικόνας με το όπλο που χωρίς να καταλαβαίνετε συμπεραίνετε, αλλά ζητάω πολλά. Δείτε λιγάκι ποιοι μοίραζαν, σε ποιούς και με ποιον μονοσταυρωμένο, δίπλα σας κατά λιμάνι μεριά, και μετά επαίρονταν για θριάμβους. Οι παρεμβάσεις Ταχιάου π.χ. στο ραδιόφωνο η τελευταία, ήταν από μόνη της το αποκαλυπτήριο της αισθητικής γύμνιας που χαρακτηρίζει τα προβεβλημένα στελέχη, τους σημερινούς κομματικά στρατευμένους αστούς της πόλης.

  3. Δεν απαντώ ακριβώς στην σκέψη σας αλλά δεν πειράζει. Χρειάζεται ν απεξαρτηθεί ο κ. Ταχιάος από τον κομματικό προσδιορισμό του που έγινε με σαφή υστεροβουλία να πλήξει τον έναν άνθρωπο που τόλμησε να βάλει λεφτά στην πόλη (και δε μιλάω μόνο για ΠΑΟΚ. Δείτε λιμάνι, Σουρωτή, διατηρητέα, ξενοδοχεία).

  4. Δυστυχώς πατριωτισμός και ορθοδοξία θα πουλάνε για πολύ ακόμα. Κάνουμε βηματάκια και δεν είναι αμελητέα. Η εθνικοφροσύνη των εκατομμυρίων στις λαοθάλασσες του λεκανοπεδίου μας συγκινεί. Ιδίως όταν μετά δυο μέρες οι μπροστάρηδες σ αυτά, μέσα στα γήπεδα φωνάζουν εμάς Βούλγαρους (που από μόνο του, σπεύδω, δεν είναι υποτιμητικό, νομίζουν ότι είναι). Συγκατοικήσαμε με βούλγαρους, βουλγαρόφωνους έλληνες, σλαβομακεδόνες, οθωμανούς, πρόσφυγες εβραίους, πρόσφυγες έλληνες και για 4 χρόνια με μισό εκατομ. γαλλο-αγγλο-ιταλο-ρωσο-σέρβους. Σήμερα άλλοι λαοί. Αυτοί έκαναν την πόλη αυτό που είναι και που κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι γι αυτό και το βρίζουν. Για μένα ελληνισμός είναι αυτή η διάχυση και η συνύπαρξη. Για άλλους είναι άλλα.

  5. Τέτοιο χάος είναι δημιουργικό, οι περιστάσεις πιέζουν για αναγκαστικές συμμαχίες. Η απλή αναλογική στα τοπικά είναι απαραίτητη. Τελεία.

  6. Δεν ήταν και οι δυο ενδιαφέρουσες επιλογές. Ο Ταχιάος είναι η στιλβωμένη (με κανα δυο χιλιοστά λούτρο) εκδοχή Ορφανού και Ψωμιάδη (αυτός raw material) . Όταν είχαμε το τρίδυμο Ψωμιάδη, Παπαγεωργόπουλου, Άνθιμου ήταν ό,τι πιο τρολ υπέστη αυτή η πόλη. Δυστυχώς θα υποστούμε ισοβίως το τρίτο. Μαντέψτε ποιος μας τον επέβαλε κι αυτόν τον τρίτο. Τον Ψωμιάδη τον αναδείξαμε μόνοι μας χωρίς βοήθεια.

  7. Σαν τον Μπουτάρη πολλοί. Άντε αρκετοί, να μην υπερβάλω. Ο Μπουτάρης είχε τον όγκο σαν προσωπικότητα και έκανε μία έτσι ανοίγοντας τον δρόμο για πολλούς Ζερβάδες, αποκαλύπτοντας απ την άλλη, χωρίς να πει τίποτα, τι σημαίνουν οι διάφοροι Ταχιάοι για την πόλη.

  • Επτά σκέψεις επί των επτά σκέψεων σου
   1)Δεν είναι θέμα κομματικής επιλογής.Είναι θέμα χαρακτήρα ενός ανθρώπου.
   2)Ο Ιβάν Σαββίδης είναι αλήθεια ότι έχει σημαντική επιρροή στην Θεσσαλονίκη αλλά έχει κάνει έργο σε αυτή την πόλη και στην Ελλάδα.
   3)Ο Ταχιάος έχασε καθότι βγήκε ανοιχτά εναντίον του Σαββίδη και του ΠΑΟΚ συνολικά.
   4)Οι αξίες στις οποίες χτίστηκε και θεμελιώθηκε το ελληνικό κράτος πριν διακόσια περίπου χρόνια ήταν η εθνική του και η θρησκευτική του ταυτότητα καθώς και ο πατριωτισμός.Αυτές τις αξίες αμφισβήτησε ευθέως ο ΣΥΡΙΖΑ(και κάποιες άλλες κυβερνήσεις πριν από αυτόν) όσο ήτανε κυβέρνηση(2015-2019).Ασφαλώς δεν είναι παντού στον κόσμο ίδιες καθώς ο πατριωτισμός σημαίνει κάτι ξεχωριστό σε κάθε χώρα και δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα.Ορθοδοξία επίσης δεν υπάρχει στην Ελλάδα μόνο.Υπάρχει σε πολλές Ορθόδοξες χώρες όπως στην Μολδαβία από τους Μολδαβούς,στην Γεωργία από τους Γεωργιανούς,στην Σερβία από τους Σέρβους,στην Αιθιοπία και στην Ερυθραία από τους Αβησύνιους(για όσους δεν το ξέρουν στην Αιθιοπία ζούνε διαφορετικές εθνικές ομάδες σε διαφορετικές ομοσπονδιακές περιοχές(ζώνες) η καθεμία,οι δύο σημαντικότερες εθνικές ομάδες είναι οι Αμχάρα https://en.wikipedia.org/wiki/Amhara_people και οι Τιγρανιανοί https://en.wikipedia.org/wiki/Tigrayans είναι γνωστοί ως Αβησύνιοι και είναι κυρίως Ορθόδοξοι) κτλ.Υπό αυτήν την έννοια το ότι έννοιες όπως ο πατριωτισμός(άλλο πράγμα ο πατριωτισμός και άλλο ο εθνικισμός) και η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα καλώς κάνουν και είναι ακόμα παρούσες με επιρροή στους Έλληνες.Και ο ίδιος ο Ιβάν Σββίδης δείχνει για τον εαυτό του μία εικόνα ενός πατριώτη Ορθόδοξου(τώρα αν είναι έτσι και στην ζωή του δεν το ξέρουμε).
   5)Η απλή αναλογική θα δείξει κατά πόσον είναι θετική ή αρνητική.Στις βουλευτικές εκλογές δεν νομίζω να εφαρμοστεί τελικά καθότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί να τον καταργήσει με το που αναλάβει την εξουσία.
   6)Ο Μπουτάρης δεν ήταν κάτι το ξεχωριστό για την Θεσσαλονίκη.Τι πρόσφερε ουσιαστικό στον δήμο της Θεσσαλονίκης;Τίποτα ουσιαστικό είναι η απάντηση(κατ εμέ).Μένει να δούμε αν ο Ζερβάς θα προσφέρει κάτι καλύτερο.

Αφήστε μια απάντηση