σε ,

9 συμπεράσματα απ’την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση (που είναι θετική για τον Μητσοτάκη)

Όλοι μιλάνε για το νέο γκάλοπ και τα ευρήματά του. Να μερικές σκέψεις για αυτό

Η Opinion Poll έκανε την πρώτη της έρευνα μετά τις εκλογές. Εννοείται πως δεν εμπιστευόμαστε στα τυφλά τα ευρήματά της και παίρνουμε απλώς μια γενική ιδέα για την κατεύθυνση που βρίσκεται η κοινωνία αυτή τη στιγμή. Ας πω λοιπόν κι εγώ μια γνώμη.

1) Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ την κυβέρνηση απ’ ό,τι δείχνουν τα social media.

Κυκλοφορώντας στο τουίτερ και το Facebook αποκομίζεις την αίσθηση πως ο λαός είναι εξαιρετικά επικριτικός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που χλευάζεται ως «γκαντέμης Κούλης που κάνει όλη την ώρα διακοπές») και με την κυβέρνηση. Έκπληξη; Δεν είναι.

Υπάρχει ένα 42% που δεν είναι ικανοποιημένο, και ένα 55% που είναι. (Αντίστοιχα η ικανοποίηση για το ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είναι μόλις 18%.)

Η ικανοποίηση για τον Μητσοτάκη είναι ακόμα μεγαλύτερη (61.5%):

Ίσως παίζει ρόλο πως συχνά-πυκνά κράζουν την κυβέρνηση ακόμα και οι ίδιοι hardcore Νεοδημοκράτες και έτσι δίνεται η αίσθηση μαζικής αυστηρότητας απ’ όλους. Όμως οι ψηφοφόροι της κυβέρνησης (κι ακόμα περισσότεροι) έστω κι αν επικρίνουν με αυστηρότητα τα στραβοπατήματά της, φαίνεται πως τελικά επικροτούν με περισσότερο ενθουσιασμό αυτά που θεωρούν ως προτερήματά της.

2) Η τακτική «είστε ακροδεξιοί φασίστες» δεν έπιασε

Ο κόσμος δεν μοιάζει να έχει πειστεί ότι ο Μητσοτάκης και το υπουργικό του συμβούλιο είναι ακροδεξιοί φασίστες, κι ας κατηγορούνται γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση και τον τουιτερόκοσμο. Αντιθέτως η έρευνα δείχνει πως η πλειοψηφία είναι ικανοποιημένη με το ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλοί τεχνοκράτες και άνθρωποι χωρίς κομματική ταυτότητα της ΝΔ.

Επιπλέον η ταχύτητα με την οποία ο Μητσοτάκης αποπέμπει κάθε ακραίο στοιχείο (και υπάρχουν αρκετά στην ΝΔ, με πιο πρόφατο τον ανεκδιήγητο Γιάνναρο που αποκάλεσε «πίθηκο» έναν μετανάστη) φαίνεται πως πείθει, ενώ παράλληλα μοιάζει ευχάριστη αλλαγή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που σχεδόν κανένας ακραίος δεν είχε ποτέ αποπεμφθεί.

3) Νόμος και τάξη

Μετά από 4.5 χρόνια «πρώτης φοράς Αριστεράς», η πλειοψηφία στρέφεται προς τα δεξιά και συντηρητικοποιείται. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατορθώσει να φτιάξει ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες ή/και είχε καταφέρει να τους ενσωματώσει τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, όμως τώρα μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά.

Και μπορεί να παίρνουν χιλιάδες like τα ποστ για τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν απ’ τις καταλήψεις ή οι αφηγήσεις κατοίκων των Εξαρχείων που νιώθουν να ασφυκτιούν απ’ την αστυνόμευση, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μειοψηφία.

Η κυβέρνηση κατάργησε το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Σωστή κίνηση;

Κι όσο για τις καταλήψεις και τους μετανάστες: 

Προσοχή: δείτε πόσοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ έχουν θετική και μάλλον θετική γνώμη για την απομάκρυνση των μεταναστών απ’ τις καταλήψεις, και θα καταλάβετε γιατί δεν έπιασε το αφήγημα περί «φασιστικής ακροδεξιάς»:

Άρα όταν επικροτεί τέτοιες κινήσεις (σχεδόν σύσσωμη) ακόμα και η αριστερά, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο πιο δημοφιλής υπουργός είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κι ας θεωρείται κόκκινο πανί για τους αναρχικούς:

4) Αισιοδοξία

Σχεδόν το 80% των πολιτών δεν είναι απαισιόδοξο, κι αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή. 

Το 80% δεν νιώθει πως τα πράγματα χειροτερεύουν, ενώ μάλιστα το 53% όλων νιώθει πιο αισιόδοξο. Αυτό έχει ενδιαφέρον γιατί πριν τις εκλογές υπήρχε η αίσθηση (και η φήμη) πως αν βγει ο Μητσοτάκης θα τσακίσει τους πάντες – θα δουλεύουμε επταήμερα, θα κόψει τα επιδόματα κλπ κλπ. Οπότε ίσως όταν ως πολίτης έχεις βάλει τον πήχη τόσο χαμηλά, ο νέος Πρωθυπουργός μπορεί να τον περάσει απλώς και μόνο με το να μην κάνει όλα αυτά τα τερατώδη που ακουγόταν και που φοβόσουν.

5) Η δύναμη του ΕΝΦΙΑ

Πιστεύω ότι η απροειδοποίητη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% (που είναι και το πιο δημοφιλές μέτρο της κυβέρνησης) βελτίωσε συνολικότερα την εικόνα της κυβέρνησης.

Εννοείται πως η πλειοψηφία είναι ικανοποιημένη απ’ το μέτρο:

…ακόμα και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έταξε προεκλογικά μείωση του ΕΝΦΙΑ για φέτος, αλλά την ανακοίνωσε ως μπόνους έκπληξη μόνο *μετά* την εκλογή του -όταν είθισται οι προεκλογικές δεσμεύσεις να καταπαντούνται- μοιάζει να εκτιμήθηκε απ’ τους πολίτες, επηρεάζοντας τις απαντήσεις τους και σε άλλες ερωτήσεις του γκάλοπ.

6) Προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Καταρχάς ο κόσμος δεν μοιάζει προκατειλημμένος και δίνει εύσημα στο ΣΥΡΙΖΑ για την άρση των Capital Controls (άσχετα με το ποιος τα έφερε εξαρχής):

Όμως οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με την αντιπολίτευση που κάνει. (Ακόμα και στους ψηφοφόρους του, μόνο το 10,55% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο.)

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον τρίτος καταλληλότερος Πρωθυπουργός, αφού τον πέρασε και ο Κανένας:

Και το χειρότερο: Η δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πλέον μικρή. Διακομματικά, ο Τσίπρας χάνει κατά κράτος και δεν φαίνεται να έχει συμπάθειες στα άλλα κόμματα.

Το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει φουλ Μητσοτάκη, αλλά η έκπληξη είναι πως ακόμα και το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 (τα δύο έτερα αριστερά κόμματα της Βουλής) προτιμούν με διαφορά τον Μητσοτάκη απ’ τον Τσίπρα.

7) Πολιτικοί αρχηγοί:

Μόνο οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης μοιάζουν να τα πηγαίνουν κάπως καλά εδώ (αν και ο κ. Τσίπρας έχει περισσότερες αρνητικές γνώμες απ’ ό,τι η Φώφη Γεννηματά και ο κ. Κουτσούμπας).

Κατά τα άλλα, η κα Γεννηματά αυτή τη στιγμή δεν τραβάει (αν υποθέσουμε ότι τράβηξε ποτέ), ο κ. Βελόπουλος δικαίως έχει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες, ενώ ο πολυσυζητημένος -και λόγω της ταινίας- Βαρουφάκης μοιάζει να είναι ο λιγότερο συμπαθής, αφού οι καθαρά θετικές γνώμες γι’ αυτόν είναι λιγότερες κι απ’ του Βελόπουλου…

8) Πυρκαγιές πέρσι και φέτος

Δε νομίζω πως αυτή η κάρτα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα αποτελέσματά της είναι μάλλον αυτονόητα – πάνω από 73% απαντά σχεδόν το ίδιο:

Αυτή η διευκρινιστική κάρτα όμως με έκανε να καγχάσω:

Το 46% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε «μάλλον όχι» και «όχι», θεωρώντας πως φέτος που δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός υπήρξε η ίδια ή και χειρότερη αντιμετώπιση απ’ ό,τι υπήρξε πέρσι με τους 100 νεκρούς. (H λέξη «αυταπάτες» μοιάζει λίγη εδώ.)

9) Τα νούμερα του Μητσοτάκη

Οι νέοι Πρωθυπουργοί είθισται να πηγαίνουν καλά το πρώτο διάστημα, γιατί φέρνουν μαζί τους την ελπίδα και την ορμή της εκλογής τους. Ο ΓΑΠ είχε 80% αποδοχή όταν βγήκε, ο Τσίπρας επίσης (και είδαμε τι έγινε τελικά και με τους δύο).

Τα νούμερα του Μητσοτάκη δεν είναι τόσο ψηλά όσο εκείνων, πράγμα που σημαίνει πως δεν εμπνέει τόσο τους Έλληνες ούτε προκαλεί κάποιον ξέφρενο ενθουσιασμό. Βέβαια σε αντίθεση με ΓΑΠ και Τσίπρα που είχαν τάξει τον ουρανό με τ’ άστρα, ο Μητσοτάκης υπήρξε (και συνεχίζει να είναι) αρκετά φειδωλός, και όπως είναι λογικό η έλλειψη λαϊκισμού του κόβει τώρα μονάδες που θα έχανε αργότερα όταν δεν θα έβρισκε τα «λεφτά που υπάρχουν» ή όταν δεν θα «έσκιζε μνημόνια».

Ίσως ήταν καλό κόλπο να μην τάξει λαγούς με πετραχήλια (που η ιστορία έχει δείξει πως αν διαψευστούν σε ρίχνουν στα τάρταρα), κρατώντας τις προσδοκίες του κόσμου σχετικά χαμηλές…

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Μέλος
par_xetr_

Θα ήθελα να μιλήσω με έναν από αυτό το 4.94% που ΔΕΝ είναι ικανοποιημένοι από την μείωση του ΕΝΦΙΑ…

Μέλος
Lost In Amsterdam

“Ποιον θεωρείτε πιο ικανό για πρωθυπουργό
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 50,00”

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΜΠΑ ΣΕ ΚΑΛΟ ΣΑΣ 😂

skeletor
Μέλος
skeletor

Η καλύτερη ανάλυση που έχει γραφτεί ως τώρα για τη δημοσκόπηση.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να αντιπολιτεύεται με τα γνωστά κλισέ για φασίστες δεξιούς, αυτοκτονίες, fake news κάθε είδους και πεζοδρόμιο, πολύ σύντομα θα βρεθεί και πιο κάτω. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε τη Γεννηματά, ίσως είχε ήδη ξεπεράσει αυτά τα απολιθώματα.

skeletor
Μέλος
skeletor

Και να σου πω και κάτι ακόμα Άρη. Ο κόσμος έχει βαρεθεί απίστευτα τις μεθόδους προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για μείωση της εγκληματικότητας, μειώνει άμεσα και δραστικά τους φόρους, ανοίγει τράπεζες, ξεκολλάει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων….. βλεπει εξυπνάδες επιπέδου 2010-2015 από τα διάφορα ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ και είτε αδιαφορεί είτε αηδιάζει και σικτιρίζει.

Μακάρι να συνεχίσουν έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και θα δεις….έτσι θα συνεχίσουν.
Ευτυχώς.

Takis_1
Μέλος
Takis_1

Μα τώρα συγνώμη δε μοιάζει πολύ ειρωνικό να μέμφεται ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση για το ότι δεν έχει καταλάβει τι γίνεται με το μεταναστευτικό και το ότι άργησε να αντιδράσει; Ποιος πολίτης, ακόμα και ακραιφνής οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ δε θα γέλασε ειρωνικά, όταν διάβασε αυτή την ανακοίνωση; Ε, τουλάχιστον ας μην έλεγε τίποτα, αλλά δεν είναι απίστευτο θράσος να κατηγορεί το κόμμα που μετέτρεψε σε ένα απέραντο hotspot τη χώρα και πίστευε ότι οι μετανάστες λιάζονται, την κυβέρνηση ότι δεν έχει αντιληφθεί τι γίνεται με το μεταναστευτικό;

Μέλος
konstantinos konstant.

Κάτι που επισημαίνεις και εσύ Άρη είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει να εφαρμόζει περισσότερα από όσα υποσχέθηκε.Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται βάσει σχεδιασμού, αλλά πραγματικά το ελπίζω γιατί αν συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι : 1) Αντιλήφθηκε ότι ο σοβαρός έλληνας έχει μπουχτίσει από τις υποσχέσεις (ο ασόβαρος ούτως ή άλλως δεν μπορεί να κερδηθεί γιατί θα πεισθεί από Βελόπουλους και Μέρες) 2) Θα δείξει πολύ καλύτερα αν υποσχεθεί 5 και εφαρμόσει 10, παρά αν υποσχεθεί 10 και εφαρμόσει 5. Ως τώρα, ακόμα η κυβέρνηση αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Μπορώ να δω λίγα στραβοπατήματα, αλλά το ανησυχητικό θα ήταν να μην μπορούσα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
St Na

Φυσικά και τα σοσιαλ μίντια δεν διαμορφώνουν στην κοινή γνώμη. Μια κυβέρνηση 2 μηνών είναι αδύνατο να καταποντιστεί στα τάρταρα στις δημοσκοπήσεις, εκτός αν συμβεί κάτι συγκλονιστικό. Η αντίπαλιτευση έχει πρόβλημα και όχι η κυβέρνηση. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ένα 30% και δεν δικαιολογείται αυτή τη αδράνεια. Η κυβέρνηση αυτά έκανε τα είχε υποσχεθεί, περισσότερη ασφάλεια έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευνοεί τις αποκρατικοποιήσεις με την υπόθεση ότι θα φέρει ανάπτυξη αυτό, ιδωμεν, γιατί η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα έχει μάθει να απομυζά το κράτος με αυτό που λέμε διαπλοκή. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τι απαντά σε αυτό; Ουσιαστικά τίποτα. Γι’αυτό και… Διαβάστε περισσότερα »