σε , ,

Αυτό το timelapse δείχνει πώς ένα κύτταρο εξελίσσεται σε οργανισμό και όλοι έχουν πάθει την πλάκα τους

Η μαγική ‘δημιουργία’ μιας σαλαμάνδρας στο αυγό της – από τη σύλληψη μέχρι την εκκόλαψη

Ποια είναι η στιγμή που κάτι αποκτά ζωή; Με τον πρώτο χτύπο της καρδιάς; Με το πρώτο κύμα του εγκεφάλου; Ο Ολλανδός σκηνοθέτης Jan van IJken δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους που μας βοηθά να βρούμε την απάντηση σε αυτό το δύσκολο ερώτημα.

«Το Becoming είναι ένα φιλμάκι για τη θαυμαστή γέννηση των ζώων», λέει ο van IJken. «Με μεγάλη  λεπτομέρεια, βλέπουμε την ‘δημιουργία’ μιας σαλαμάνδρας στο αυγό της από τη σύλληψη μέχρι την εκκόλαψη».

Δείτε το βίντεο

Στην πραγματικότητα, η ομορφιά του αυγού ήταν αυτή που έκανε τον van IJken να το επιλέξει. «Βιντεοσκόπησα το αυγό σε ένα πιάτο στο νερό», λέει ο ίδιος στο Bored Panda.

«Η βιολογική πτυχή της διαδικασίας ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι του φιλμ. Δεδομένου του πόσο καιρό κρατάει η όλη διαδικασία και τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης έπρεπε να γίνω λίγο βιολόγος και λίγο επιστήμονας».

Τα πρώτα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης είναι περίπου τα ίδια για όλους τους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Στο φιλμ, οι θεατές παρατηρούν την αρχή της ζωής ενός ζώου, που από ένα μόνο κύτταρο μεταμορφώνεται σε ένα σύνθετο ζωντανό οργανισμό με καρδιά και νευρικό σύστημα.

Ακολουθήθηκε από πολύ κοντά όλα τα στάδια της εμβρυογένεσης, που φαίνονται στην ταινία: διάσπαση, γαστριδίωση, νευριδίωση και οργανογένεση. Ο χρόνος συμπυκνώθηκε από περίπου 3 εβδομάδες σε 6 λεπτά.

Το «Becoming» έχει προβληθεί σε περισσότερα από 20 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και έλαβε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φύσης του Innsbruck, το 2018.

Η Ichthyosaura alpestris είναι τύπος σαλαμάνδρας

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Τι βαθμό θα έπαιρνες σ’ αυτό το τεστ Βιολογίας;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση