σε ,

Αναξιοπρεπώς ήρθε, αναξιοπρεπώς φεύγει – Η περίπτωση της Βασιλικής Θάνου

Η υποχρεωτική έξωσή της απ’ την Προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Φωτο: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια αναρωτηθήκαμε αν υπήρχε κάποιου είδους «διαπλοκή» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Βασιλικής Θάνου. Πρώτα τη διόρισε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον κρίσιμο Ιούλιο του ’15 (προσπερνώντας 9 αρχαιότερους υποψήφιους για τη θέση!) χάρη στο οποίο έγινε και υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, κι ύστερα έκανε ό,τι μπορούσε για να επεκτείνει τα όρια συνταξιοδότησης της ώστε να μείνει Πρόεδρος του Αρείου Πάγου (πράγμα για το οποίο πολέμησε πολύ κι η ίδια). Όταν απέτυχε η επέκταση των ορίων, ο κ. Τσίπρας την τοποθέτησε ως άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, μια μάλλον περίεργη μετάβαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Ακόμα περισσότερες αντιδράσεις προκάλεσε όταν αποδέχτηκε την πρόταση του Τσίπρα να διοριστεί Πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού. Να σημειωθεί πως η θέση αυτή, σε αντίθεση με την προηγούμενη, δεν ήταν άμισθη αλλά έμμισθη.

Ο διορισμός της υπερψηφίστηκε βέβαια απ’ τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και -έκπληξη- από τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει τότε ότι η τοποθέτηση της Συμβούλου του Πρωθυπουργού ως Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν απολύτως ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Η ΝΔ τόνισε τότε ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα ακύρωνε την τοποθέτησή της, αλλά η ίδια η κα Θάνου σε δημοσιογράφους δήλωσε: «Δε μπορεί να με διώξει κανείς, μόνο αν παραιτηθώ». Φυσικά δεν παραιτήθηκε, και τώρα η νέα κυβέρνηση θέσπισε ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών και μάλιστα αναδρομικά.

Φωτο: EUROKINISSI

Ποιος έπληξε στ’ αλήθεια την αξιοπρέπειά της;

Είναι ίσως ένα άδοξο τέλος για την καριέρα της 68χρονης πλέον Βασιλικής Θάνου που έχοντας περάσει κατά πολύ το όριο συνταξιοδότησης έμοιαζε να μην θέλει να πάει με τίποτα σπίτι της: Πρώτα δεν έφευγε από Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, έπειτα δέχτηκε να είναι Σύμβουλος κι ακόμα πιο μετά έμμισθη Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής, παρότι παλιότερα δήλωνε

Είναι φωτογραφική η διάταξη που την διώχνει; Ναι, σίγουρα. Ταυτόχρονα είναι και σωστή, και ορθώς θα ισχύσει κι από δω και πέρα. (Αν τολμήσει η ΝΔ να προτείνει για πρόεδρο παρόμοιο «γαλάζιο» άτομο θα φάει δικαίως ακόμα μεγαλύτερο κράξιμο.) Η έκπληξη δεν είναι πως καθιερώνεται ασυμβίβαστο, αλλά ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Πλήττει την αξιοπρέπειά της η απομάκρυνσή της και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται; Ναι, σίγουρα. Όμως ήταν οι μεταπηδήσεις της απ’ την Προεδρία του Αρείου Πάγου στη θέση της Συμβούλου κι έπειτα στην Προεδρία της Επιτροπής που αμαύρωσαν πρώτα την αξιοπρέπειά της.

Το ότι δέχτηκε να εκλεγεί με τις ψήφους της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είναι κάτι που δεν θα ξεχαστεί. Πόσο μάλλον που στελέχη της Χ.Α. δήλωσαν ανοιχτά πως υπερψήφισαν τη Θάνου ώστε ως αντάλλαγμα να πέσουν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι στη δίκη. (Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον περίφημο νέο Ποινικό Κώδικα, με αλλαγές που, σύμφωνα με δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής, θα ρίξει όντως στα μαλακά τους εν λόγω κατηγορούμενους.)

Ο Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως «κυβερνητική παρέμβαση» το σωστότατο ασυμβίβαστο που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της κας Θάνου, χωρίς βέβαια να καταγγείλει ποτέ ως κυβερνητική παρέμβαση το ότι (και κυρίως το πώς) την έβαλε εκεί το κόμμα του…

The Greek Analyst on Twitter

Σκάνδαλο” ήταν ο διορισμός της πρώην Νομικής Συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής. Όχι ένα νομοσχέδιο που φροντίζει να μη ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο, και προστατεύει την ανεξαρτησία του θεσμού από παρόμοιες πολιτικές μεθοδεύσεις. https://t.co/AKo39ryWO6

Να σημειωθεί πως κάποια χρόνια πριν αποδεχτεί τη θέση στην ανεξάρτητη αρχή, είχε εκφραστεί κατά της αποδοχής θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστές με το επιχείρημα ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές. «Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως του επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής» έλεγε σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009. «Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος» είχε συμπληρώσει, όμως μερικά χρόνια μετά η ίδια δεν φρόντισε να διαφυλάξει την προσωπική της αξιοπρέπεια…

«Αφού αναξιοπρεπώς κατέλαβε τη θέση τής προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα ήταν μάταιο να περιμένεις ότι θα παραιτηθεί αξιοπρεπώς» διάβασα στο fb της Athens Review οf Books, και είναι ένα σχόλιο που συμπυκνώνει άψογα την υπόθεση.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

12 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Το σύνταγμα ορίζει ότι εφόσον παραιτηθεί κυβέρνηση, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός κάποιος ανώτατος δικαστικός είτε ο πρόεδρος του Αρείου πάγου είτε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της επικρατείας.. άρα δεν την διόρισε ο Τσίπρας όπως λέτε ήταν η αρχαιότερη από τους δύο.. Επίσης πράγματι ειχε θέσει η ίδια το ζήτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών κι ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει, αλλά αυτό απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, γιατί τα όρια ηλικίας προβλέπεται στο Σύνταγμα, άρα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ευδοκιμήσει, τουλάχιστον στη θητεία του Τσίπρα, ούτε άλλωστε τέθηκε ως ζήτημα στη συζήτηση που ακολούθησε για την αναθεώρηση του Συντάγματος από την προηγούμενη Βουλή. Για το ζήτημα με το νέο ΠΚ διαφωνούμε, όπως θυμάστε,αυτά που λέει ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής είναι εντελώς ανακριβή.. κατά τα άλλα όσα λέτε είναι απολύτως σωστά,αναξιοπρεπης κυρία, ακόμη πιο αναξιοπρεπεις όσοι συναλλαχθηκαν μαζί της για πολιτικά οφέλη και μάλιστα περιφρονώντας καταφανώς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

 2. Σύμφωνοι να υπάρχει ασυμβίβαστο για τις ανεξάρτητες αρχές. Τοτε γιατί δεν αναφέρεται τίποτα για την διαπλοκή της διαπλοκής ορισμό υπουργό οικονομικών στη θέση κορυφαίας ανεξάρτητης αρχής ττε αναφέρομαι στον ανεκδιήγητο Στουρνάρα.

 3. Αλήθεια, όταν ανέλαβε ο προηγούμενος πρόεδρος της Επιτροπής επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2009, επίσης δικαστικός λειτουργός (πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου!!!), γιατί δεν υπήρξε σχετικό δημοσίευμα; Γιατί τώρα “ξαφνικά” δημιουργείται ανάγκη για ασυμβίβαστα (όχι γενικά, μόνο στη συγκεκριμένη Επιτροπή). Επειδή την έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ
  (θα μπορούσε να είναι λόγος) ή μήπως επειδή η «πονάνε» οι υποθέσεις που χειρίζεται και μέσα σε επτά μήνες έχει αλλάξει τα δεδομένα έργου του προκατόχου της;

  • «όταν ανέλαβε ο προηγούμενος πρόεδρος της Επιτροπής επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2009, επίσης δικαστικός λειτουργός (πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου!!!)»

   Μα το ασυμβίβαστο δεν είναι με το να είναι ο πρόεδρος δικαστικός λειτουργός του Αρείου Πάγου αλλά προσφάτως υπάλληλος ή σύμβουλος υπουργών ή Πρωθυπουργού. Μήπως τα μπερδέψατε;

 4. Την παρακάτω τοποθέτηση του Πολάκη σήμερα κ. Δημοκίδη πώς την σχολιάζετε; Μιλάτε για προσπάθεια του Συριζα να ελέγξει κομματικά Ανεξάρτητες Αρχές , για αυτό και συναινείτε στο ξήλωμα της Θάνου με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα με τρόπο που ελέγχεται και από την Ε.Ε. ως προς τη νομιμότητά του .Τι έχετε να πείτε όμως για τα παρακάτω αναφερόμενα πρόσωπα; «Η τοποθέτηση του κ. Τζαβάρα είναι υποκριτική. Θα έλεγα ότι έχετε δίκιο αν είχατε αυτές τις ενστάσεις στον ορισμό και του προηγούμενου προέδρου της Επιτροπής. Θα έλεγα ότι έχετε δίκιο αν αυτές τις ενστάσεις τις είχατε και με την επιλογή της αναδρομικότητας για το σύζυγο της κας Κεραμέως (σ.σ. Δ. Λουκάς) που ήταν μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όταν καταθέσαμε την τροπολογία το 2016 μόνο επανάσταση που δεν κάνατε εδώ μέσα, να πέσουν τα μπετά και τα ταβάνια, που είπαμε ότι δεν πρέπει να έχει συγγενική σχέση με υπουργό. Εμείς το σεβαστήκαμε, βάλαμε μεταβατική διάταξη και ολοκλήρωσε τη θητεία του. Έτσι δεν είναι;» ρώτησε τον κ. Τζαβάρα ο Παύλος Πολάκης και συνέχισε:

  «Ο κ. Κυριτσάκης είχε διευθυντή του τον κ. Μυλωνάκη, ο οποίος την ίδια στιγμή ήταν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτό δεν είναι σχέση; Μην πέφτουμε από τον ουρανό…».

 5. Αγαπητέ , θεμελιώσατε το όλο κείμενό σας , αν κατάλαβα καλά , στο ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους ή συμβούλου αφενός και του Προέδρου ή μέλους μιας Ανεξάρτητης Αρχής αφετέρου . Μόλις σας κατέδειξα όμως , ότι πρωτίστως θα έπρεπε να ελέγξετε το κόμμα της Ν.Δ. για αυτό … Στοιχειώδης αβρότητα και πολιτικός πολιτισμός επιτάσσει , πριν κατηγορήσετε ένα πολιτικό κόμμα για διαπλοκή , επαινώντας το βασικό του αντίπαλο κόμμα για ρύθμιση που υποτίθεται πως δίνει τέλος στη διαπλοκή , να δείτε ποια η σχέση του δεύτερου αυτού κόμματος με τη διαπλοκή. Την γνωρίζουν κι οι πέτρες στο τελευταίο κατσικοχώρι της Ελλάδας κ. Δημοκίδη ….. Και μόνο καινούργια δεν είναι αυτή η σχέση .. Ξέρει επίσης κάθε νοήμων γιατί πρέπει να εξαφανιστεί η Θάνου , ακόμη και με τροπολογίες που ακροβατούν συνταγματικά και νομικά ….

 6. Ζητώ ταπεινά συγνώμη που δεν σας διαβάζω τακτικά κι έτσι πράγματι , δεν έχω σαφή εικόνα των κειμένων σας που αποκαλύπτουν τη Νδημοκρατική διαπλοκή και τη στηλιτεύουν. Θα είχατε την καλοσύνη να με παραπέμψετε σε μερικά ενδεικτικά ; Εγώ από την πλευρά μου , επειδή μιλάτε για διαπλοκή, οφείλω να πω πως η “διαπλεκόμενη” κ. Θάνου με δυο πράγματα πρόφτασε να ασχοληθεί μόνο από τη θέση της προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής. Και τα δυο , υποθέτω γνωρίζετε , αφορούν καραμπινάτες περιπτώσεις γαλάζιας διαπλοκής ….

  • Αν θέλετε μπορείτε να ψάξετε αρχεία περίπου 15 ετών, από τότε που στο μπλογκ μου enteka που παρότι έγραφα σπάνια για πολιτική ήμουν απ’ τους σφοδρότερους επικριτές του Καραμανλή, μέχρι τη μετάβασή μου στη lifo.gr και τα τελευταία χρόνια στα mikropragmata.lifo.gr.

   Το ότι η κυρία Θάνου θα ασχολούνταν μόνο με περιπτώσεις γαλάζιας διαπλοκής, και όχι διαπλοκής των συριζανέλ (οι οποίοι κυβερνούσαν) ήταν τελείως αναμενόμενο και γι’ αυτό πρέπει οι πρόεδροι, έστω και από δω και πέρα, να είναι όντως ανεξάρτητοι κι όχι σύμβουλοι Πρωθυπουργών.

 7. Για την οικονομία της συζήτησης να συμφωνήσουμε στο δια ταύτα: ναι , οι πρόεδροι των ανεξάρτητων αρχών από δω και στο εξής να είναι πρόσωπα πέρα κι έξω από κομματικές διαδρομές . Εξηγήστε μου μόνο γιατί ο Μητσοτάκης προωθεί τη φωτογραφική μεταμεσονύκτια τροπολογία μόνο για τη Θάνου..Δεν είδα να λέει κάτι για τις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές …Δεν είδα λ.χ. η εν λόγω τροπολογία να αφορά τον κ. Ζαγορίτη που προίσταται του συνήγορου του καταναλωτή , όντας στέλεχος της Ν.Δ. και διατελέσας υπουργός , αν θυμάμαι καλά… Ξέρετε ,φαντάζομαι ,πως το λεν αυτό στα χωριά μας κ.Δημοκίδη.. Ξέρετε επίσης τι λένε για τους δημοσιολογούντες εκείνους που βλέπουν μόνο ότι επιθυμούν και θριαμβολογούν ή αναθεματίζουν α λα κάρτ ….Αυτά κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Υ.Γ. Η ίδια η Θάνου πάντως , σε σημερινές δηλώσεις της , δηλώνει υπεράνω κομμάτων , μη έχουσα ποτέ οιαδήποτε κομματική διασύνδεση . Αν μιλάει κάποιος λοιπόν,στην περίπτωσή της για διαπλοκή , πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια το γιατί και το πώς αφενός , κι αφετέρου το γιατί δεν συνιστά διαπλοκή η ύπαρξη στην ίδια ανεξάρτητη αρχή ή άλλες κομματικών στελεχών (της Ν.Δ. επί του προκειμένου )

Αφήστε μια απάντηση