σε ,

Αρχαιολόγοι κατάφεραν να κάνουν 3D αναπαράσταση των προσώπων Δουκών του Μεσαίωνα

Χρησιμοποιώντας υπολείμματα DNA και τρισδιάστατα μοντέλα κρανίων

Screenshot 21 5

Ίσως έχετε ακούσει το χριστουγεννιάτικο τραγούδι “Good King Wenceslas” και αναρωτηθήκατε ποιος ήταν αυτός ο καλός βασιλιάς. Το τραγούδι γράφτηκε τον 19ο αιώνα, αλλά «ο Wenceslas υπήρξε στην πραγματικότητα», γράφει ο Tom Manoff, και ήταν ο προστάτης άγιος των Τσέχων και  Δούκας της Βοημίας, ένας χριστιανός πρίγκιπας του 10ου αιώνα σε μια χώρα όπου πολλοί κάτοικοι ακολουθούσαν την αρχαία θρησκεία. Σε μια εκδοχή του θρύλου του, ο Wenceslas δολοφονήθηκε από τον αδερφό του, Boleslav, με τη βοήθεια της ειδωλολάτρισσας μητέρας τους, Drahomíra, λέει το openculture.

Η γιαγιά του Wenceslas, Ludmilla, πέθανε ως χριστιανή μάρτυρας το 921 μ.Χ. Ο σύζυγός της, Bořivoj, κυβέρνησε ως το πρώτο μέλος της δυναστείας Přemyslid (800-1306 μ.Χ), και οι δύο γιοι της Spytihnĕv I (875–915) και Vratislav I (888-921), ο πατέρας του Wenceslas, κυβέρνησαν μετά το θάνατο του πατέρα τους. Τα σώματα των δύο αδελφών εντοπίστηκαν στο Κάστρο της Πράγας τη δεκαετία του 1980 από τον ανθρωπολόγο Emanuel Vlček και λόγω της εξέλιξης στην τεχνολογία ανάλυσης DNA  μπορούμε να έχουμε μια αρκετά ακριβή αναπαράσταση του προσώπου του.

Δείτε το βίντεο

Η ερευνητική ομάδα από την Τσεχία και τη Βραζιλία έφτιαξε τις αναπαραστάσεις κάνοντας εικασίες για τα χτενίσματα, τα γένια και τα ρούχα των αδελφών. «Η ομάδα, που περιελάμβανε τους αρχαιολόγους Jiří Šindelář και Jan Frolík, τον φωτογράφο Martin Frouz, τον τεχνικό 3D Cicero André da Costa Moraes,» γράφει ο Isis Davis-Marks στο Smithsonian, «στο παρελθόν έχει κάνει αναπαραστάσεις της Zdislava της Lemberk (1220 –1252) και της Τσέχας βασίλισσας Judita της Θουριγγίας (1135–1174), μεταξύ άλλων.»

1 5

Το έργο προχώρησε σε διάφορα στάδια, με τη συμμετοχή πολλών εμπειρογνωμόνων. «Αρχικά, φτιάχτηκαν λεπτομερείς εικόνες των οστών ώστε να σχηματιστούν τρισδιάστατα μοντέλα των κρανίων. Στη συνέχεια, ο Moraes πρόσθεσε μυς, ιστούς, δέρμα κ.λπ., στηριζόμενος σε πολλαπλές τρισδιάστατες τεχνικές», γράφει ο Davis-Marks του Archaeology, «συμπεριλαμβανομένων μεθόδων βάθους ανατομικού και μαλακού ιστού, για να εξασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ακρίβειας. Η ανάλυση DNA έδειξε ότι οι αδελφοί είχαν πιθανώς μπλε μάτια και κοκκινωπά καστανά μαλλιά.

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Spytihnĕv και του Vratislav προέρχονται από εικασίες των ερευνητών με βάση «μικρογραφίες και χειρόγραφα», λέει ο Frolík, «αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια». Μοιάζουν λίγο με χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, αλλά ίσως μια μέρα ιστορικά πρόσωπα επιστρέψουν πλήρως ως τρισδιάστατες αναπαραστάσεις που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις μάχες, τις ίντριγκες και τις αδελφοκτόνες της ιστορίας όπως τις γνωρίζουμε.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Σου δίνουμε το ιστορικό γεγονός, θα βρεις τη χρονολογία;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!