σε ,

Αριάδνη, Ιοκάστη, Ξενοφώντας και Ζορμπάς. Ποιος αποφάσισε να ονομάσει τα ελληνικά καιρικά φαινόμενα;

Μια συνήθεια των Ελλήνων μετεωρολόγων που ξεκίνησε το 2017 και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα

img 32171480230526
George Vitsaras / SOOC

Στην αρχή ήταν η «Ευρυδίκη», η οποία χαρακτηρίστηκε ως η δεύτερη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου για το 2017. Και ήταν χαριτωμένο. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά της «Αριάδνης», η οποία είχε εξελιχθεί σε 4 στάδια με ισχυρό παγετό και πολικές αέριες μάζες. Και κάποιοι είχαμε γελάσει. Ακολούθησε η «Ιοκάστη», η οποία έφερε ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της χώρας. Αυτήν την εβδομάδα έχουμε τον Ξενοφώντα και τον Κρέοντα. Κάπου εκεί αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι μπορεί να συμβαίνει.

Το ίδιο έγινε και στο ελληνικό twitter

Rgyratos on Twitter

Φεύγει ο Ξενοφώντας έρχεται ο Ζορμπας , ούτε σκυλαδικο της εθνικής οδού το ογδόντα να ήμαστε .

₯ DenAntexWallo on Twitter

Οι αλλοι πηγαν και ειπαν τον κυκλωνα Ζορμπας φιλε λες και ειναι κανα πατσατζιδικο στην Αστορια ναπουμε

Dr Caligari on Twitter

Ιοκάστη η μια κακοκαιρία, Αριάδνη η προηγούμενη, έχουν ενα θέμα οι μετεωρολόγοι με τις μιλφαρες νομίζω;

the_real_me on Twitter

Θα φύγει ο Ξενοφών και θα έρθει ο Ζορμπάς να μας μάθει όλους συρτάκι με το στανιό.Ποιός μαλάκας ηθελα να ξέρω δίνει τα ονόματα στα καιρικά φαινόμενα.

Πώς το εξηγούν όμως οι Έλληνες μετεωρολόγοι;

Βλέποντας τις πρώτες αντιδράσεις οι μετεωρολόγοι εξήγησαν το σκεπτικό τους. Από τις αρχές του 2017, λοιπόν, αποφάσισαν να δίνουν ονόματα σε διαταραχές οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν καιρικά φαινόμενα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν, όπως οι ίδιοι λένε, ότι γίνεται πιο «αποδοτική» η μετάδοση της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Πάντως η πρακτική αντιμετώπιση της «ονοματοδοσίας» των καταιγίδων και ειδικά των τροπικών χρησιμοποιείται συστηματικά παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’50 με ένα τρόπο που εξασφαλίζει αφενός την άμεση και ομοιόμορφη προειδοποίηση προς το παγκόσμιο κοινό και τα διεθνή μέσα μεταφορών και αφετέρου τη γεωγραφική διαχείριση του κινδύνου, όταν αρκετές τροπικές θύελλες αναπτύσσονται και εξελίσσονται ταυτόχρονα στην ίδια κλιματική ζώνη. Εξάλλου, η μεθοδολογία αυτή τηρείται από διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization-WMO), που, μεταξύ άλλων, δημιουργεί και συντηρεί καταλόγους ονομάτων για τις τροπικές θύελλες που «γεννιούνται» από τη φύση σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπως ο Κεντρικός Ατλαντικός ωκεανός, ο Βορειοανατολικός Ειρηνικός ωκεανός, οι Αυστραλιανές θάλασσες κ.λπ.

Αυτός τα ξεκίνησε όλα

Η πρακτική αυτή της μετεωρολογικής κοινότητας, είχε ως πρωτοπόρο τον Αυστραλό μετεωρολόγο Clement Wragge, που στα τέλη του 19ου αιώνα χρησιμοποίησε γυναικεία ονόματα – αλλά και ονόματα πολιτικών που δεν συμπαθούσε – για να ονομάζει τις τροπικές θύελλες που εμφανίζονταν στα Αυστραλιανά πελάγη. Η πρακτική της ονομασίας των τυφώνων με γυναικεία ονόματα επικράτησε για τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό και μάλιστα ο Αμερικανός συγγραφέας George R. Stewart, έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Θύελλα του Ειρηνικού «Μαρία» στο μυθιστόρημα του «Storm» το 1941.

Τη σκυτάλη πήραν οι μετεωρολόγοι της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ, που άρχισαν να δίνουν γυναικεία ονόματα στις θύελλες του Ειρηνικού ωκεανού που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1953, η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ και το Παγκόσμιο Σύστημα Κλιματολογικής Παρατήρησης χρησιμοποιούν γυναικεία ονόματα για όλες τις τροπικές θύελλες που εμφανίζονται σε όλο τον πλανήτη.

Οι αντιδράσεις από τις γυναίκες

Τη δεκαετία, όμως, του ’70, γυναικείες οργανώσεις στις ΗΠΑ απαίτησαν την απάλειψη της «πρακτικής» αυτής της διάκρισης σε βάρος των γυναικών από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Το 1978 οι διαμαρτυρίες έπιασαν τόπο και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, μετά από πρόταση του ΝΟΑΑ, αποφάσισε την εναλλαγή γυναικείων και ανδρικών ονομάτων στη λίστα.

Στην Ε.Ε. πάντως δεν υπάρχει ακόμη κάποιο επίσημο ονοματοδοσίας για τα βαρομετρικά χαμηλά και τους αντικυκλώνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σύστημα Προειδοποίησης καιρού «Μeteoalarm», μαζί με Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, συμμετέχουν σε ένα project για την θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με βάση τον οποίο θα βαφτίζονται οι κακοκαιρίες, αρχής γενομένης πιθανότατα από την αρχή του χρόνου.

Ζω για τη στιγμή που θα ξεμείνουμε από ονόματα ιστορικών προσώπων και θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ονόματα της επικαιρότητας. Τυφώνας «Μενεγάκη», καταιγίδα «Άδωνις», καύσωνας «Λιάγκας» 😁

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ΑΛΙΚΗ
ΑΛΙΚΗ
6 χρόνια πριν

Έχω την εντύπωση ότι τον διαρκείας καύσωνα του Αυγούστου που πέρασε τον είχαν ονομάσει “Εωσφόρο”.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!