σε ,

Αρνητές μάσκας αναγκάζονται να σκάψουν τάφους για τα θύματα του Covid-19

Να μια ενδιαφέρουσα ιδέα για όσους λένε πως δεν φοβούνται

χαρ2

Τουλάχιστον οκτώ άτομα που αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, αναγκάστηκαν να σκάψουν τάφους για άτομα που πέθαναν από το κορωνοϊό, στην επαρχία της Ανατολικής Ιάβα της Ινδονησίας, λέει το gizmodo.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο τρεις υπάλληλοι διαθέσιμοι, οπότε σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να βάλω αυτούς τους ανθρώπους να δουλέψουν μαζί τους», δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής στο Tribun News.

Το άρθρο σημειώνει ότι οι αρνητές μάσκας που τιμωρήθηκαν δεν αναγκάστηκαν να χειριστούν τα πτώματα. Έκαναν μόνο την ασφαλή χειρωνακτική εργασία, δηλαδή να σκάψουν τους τάφους και να προετοιμάσουν τον χώρο με ξύλινες σανίδες για να στηρίξουν τις κάσες. Τα πτώματα τα χειρίστηκαν αξιωματούχοι δημόσιας υγείας της επαρχίας Cerme, χρησιμοποιώντας προστατευτικό εξοπλισμό σε όλο το σώμα, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έκθεσης.

Η Ινδονησία θέσπισε έναν εθνικό νόμο στις αρχές Απριλίου που απαιτούσε να φοράνε οι πολίτες μάσκα. Αυτή η οδηγία εντατικοποιήθηκε ακόμη περισσότερο τον Ιούλιο, αφού η Ανατολική Ιάβα σημείωσε άνοδο των κρουσμάτων Covid-19 και μια έρευνα στην περιοχή διαπίστωσε ότι το 70% των ανθρώπων στην επαρχία δεν φορούσαν μάσκα. Η Ινδονησία, όπως και άλλες χώρες χαμηλού  εισοδήματος, αγωνίστηκε να συγκρατήσει την εξάπλωση του ιού και χρησιμοποίησε τις μάσκες ως ένα σχετικά φθηνό μέτρο δημόσιας υγείας, που μπορεί να σώσει ζωές.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πάνω από 222.000 κρούσματα και 8.841 θάνατοι από covid-19. Η χώρα κατέγραψε 3.141 νέες περιπτώσεις μόνο τη Δευτέρα, με 118 νέους θανάτους. Για σύγκριση, οι ΗΠΑ, χώρα πολύ πλουσιότερη από την Ινδονησία, έχει αναφέρει πάνω από 6,5 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 194.000 θανάτους, ξεχωρίζοντας από άλλες πλούσιες χώρες που δεν έχουν δει τόσο μεγάλη καταστροφή.

Η απροθυμία κάποιων ανθρώπων να φορέσουν μάσκες για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν είναι αποκλειστικά αμερικανικό πρόβλημα. Υπάρχουν αρνητές μάσκας σε όλο τον κόσμο, όπως τη Γερμανία, την Ινδονησία, την Γαλλία. Ακόμα και στο Χονγκ Κονγκ βίντεο κατά της χρήσης μάσκας έχουν γίνει viral, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι υγείας του Χονγκ Κονγκ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που συμβούλευαν τους πολίτες να φορούν μάσκες, εκδίδοντας προειδοποιήσεις ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου.

«Παρακαλώ προσέξτε αν είστε άρρωστος», είπε ο Δρ. Gabriel Leung, διευθυντής του  Κέντρου Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου στο Χονγκ Κονγκ στις 21 Ιανουαρίου. «Όταν βρίσκετε σε πολυσύχναστα μέρη φοράτε μάσκα ακόμα κι αν δεν είστε άρρωστοι, επειδή μπορεί να είναι οι άλλοι, ακόμα κι αν προσέχουν όταν βήχουν ή φτερνίζονται, ενδέχεται να έρθουν σε επαφή μαζί σας.»

Ενώ έχει αποδειχθεί ότι οι μάσκες επιβραδύνουν την εξάπλωση της νόσου, δεν είναι το μόνο μέτρο που καθορίζει αν μια χώρα μπορεί να ελέγξει την πανδημία. Ο αποτελεσματικός έλεγχος, η ανίχνευση επαφών και τα lockdown αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

***

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλλει υποχρεωτική χρήση μάσκας, κυρίως επειδή ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί κατά της ιδέας, και έχει παραχωρήσει την αρμοδιότητα στις Πολιτείες. Ωστόσο, ο ίδιος δεν σέβεται τις αποφάσεις των Πολιτειών όσον αφορά τις μάσκες και τις συναθροίσεις πολλών ατόμων.

Την περασμένη Κυριακή, ο Τραμπ πραγματοποίησε μια μεγάλη συγκέντρωση σε κλειστό χώρο στο Henderson της Νεβάδα, που παραβίαζε σαφώς το όριο των 50 ατόμων για τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Αρκετοί από τους υποστηρικτές του, που κάθονταν πίσω του φορούσαν μάσκες, αλλά φωτογραφίες από την εκδήλωση δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς δεν τις φορούσαν όταν ο πρόεδρος απουσίαζε από τη σκηνή.

Αλλά ακόμη και με μάσκες, η συγκέντρωση ήταν τυπικά παράνομη και ο Δήμος του Henderson εξέδωσε δήλωση που έλεγε ότι η εταιρεία που οργάνωσε την εκδήλωση, η Xtreme Manufacturing, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμα ως και 420 ευρώ ανά παραβάτη.

1 54

Όπως εξηγεί ο Bob Woodward στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Rage», ο Τραμπ γνώριζε από τον Ιανουάριο πόσο επικίνδυνος θα μπορούσε να αποδειχθεί ο ιός και όμως μείωσε τη σοβαρότητα του προβλήματος, επιμένοντας δημοσίως ότι ο ιός θα εξαφανιστεί.

Τουλάχιστον 1.550 Αμερικανοί πέθαναν το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον ιό.

Η Ινδονησία είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό στη Νοτιοανατολική Ασία και ένα από τα μέτρα που εισήχθησαν τον περασμένο μήνα ήταν να τοποθετούν όσους αρνούνται να φορούν μάσκα σε φέρετρο για παραδειγματισμό.

Το περίεργο αυτό μέτρο, που εισήχθη προκειμένου να πείσει και τους πιο απείθαρχους να φορούν μάσκα, εισήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά εγκαταλείφθηκε λίγες μέρες αργότερα καθώς φάνηκε αναποτελεσματικό. Η τιμωρία προοριζόταν ως εναλλακτική λύση για το πρόστιμο των 17 δολαρίων ή την τιμωρία με κοινωνική εργασία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει καθαρισμό δημόσιων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι ο στόχος ήταν να ωθήσει τον ένοχο να «αναλογιστεί τις ενέργειές του, καθώς με την πορεία του κορωνοϊού ο κίνδυνος να τοποθετηθούν μέσα σε ένα πραγματικό φέρετρο είναι πιθανός». Ωστόσο, οι χρήστες του διαδικτύου είχαν επικρίνει το σχέδιο. Ακόμα και ένας άντρας που μπήκε στο φέρετρο επειδή δεν φορούσε μάσκα δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ήταν μια πιο γρήγορη και φθηνότερη επιλογή από το να πληρώσει το πρόστιμο.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκαριστικές εικόνες on air – Γονείς αρνητές μάσκας το πρωί στα σχολεία

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Φερόμενος
Φερόμενος
3 χρόνια πριν

Η λέξη “αρνητής” έχει συνδυαστεί ιστορικά με ένα και μόνο πράγμα το ολοκαύτωμα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!