Ένα θέμα που απασχολεί κατά καιρούς τους Έλληνες οδηγούς και από ό,τι είδα μετά από την έρευνα μου, και τους ξένους, είναι αν κατά τη διάρκεια του παρκαρίσματος το κλείσιμο ή το χαμήλωμα της μουσικής στο όχημα, τους βοηθάει να παρκάρουν καλύτερα.
Το ξαναθυμήθηκα αυτό το ερώτημα μετά από αυτό το viral tweet του Περικλέους
Χαμηλώνετε και εσείς τη μουσική στο αμάξι για να παρκάρετε ή μόνο εγώ;;
Περικλής on X (formerly Twitter): “Χαμηλώνετε και εσείς τη μουσική στο αμάξι για να παρκάρετε ή μόνο εγώ;; / X”
Χαμηλώνετε και εσείς τη μουσική στο αμάξι για να παρκάρετε ή μόνο εγώ;;
Και τα σχόλια που συνομολογούν ότι ισχύει:
Φυσικά. Κι όταν δεν ξέρω τη διαδρομή και πάω ψάχνοντας. Νομίζω μας αποσυντονίζει η δυνατή μουσική.
— Eirini G. (@eirinaki7338) September 19, 2024
Μα η μουσική χαμηλώνει αυτόματα όταν βάλεις όπισθεν στη αμάξι. Πως αλλιώς θα ακούσεις το γκαπ αν βρεις? 😉
— Alexandra Van den Bok☘️ (@AlexandraBok) September 19, 2024
✋🏽✋🏽✋🏽✋🏽✋🏽 κάποιος με ρώτησε γιατί το κάνω και η απάντηση ήταν για να μπορώ να ακούω και να συγκεντρωθώ καλύτερα 🤓
— Irene 🦁 (@IreneRegal) September 19, 2024
Εννοείται, και όταν ψάχνω να δω αν είμαι στον σωστό δρόμο και οδό 😋
— Panayiota Serghi (@yiota01080303) September 19, 2024
Εννοείται 😂
Επίσης όταν ψάχνω τον δρόμο και δεν ξέρω πού πρέπει να στρίψω 😂🤚— Miss Marple® (@miss_marple0) September 19, 2024
Αυτό είναι γενικό φαινόμενο κι εξηγείται επιστημονικά. Ο εγκέφαλος θέλει να κάνει focus και για να μειώσει άλλα ερεθίσματα που μπορεί να τον αποσπασουν, σε βαζει ασυναίσθητα να μειώσεις την ένταση της μουσικης
— Dottoressa (@oxioxikaioxi) September 19, 2024
Αν δε χαμηλώσεις τη μουσική όταν παρκάρεις δεν είσαι γνήσιος Έλληνας Μπατριώτης!
🤣— IdomeneasP ☘️ (@Idomeneas_) September 19, 2024
Διαβάζουμε στη σελίδα science.howstuffworks.com:
Το 1930, η Ένωση Κατασκευαστών Ραδιοφώνων στην Αμερική άσκησε πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι επιβάτες στα πίσω καθίσματα ήταν μεγαλύτερη απόσπαση για τον οδηγό από ό,τι το ραδιόφωνο του αυτοκίνητου η ακρόαση του ραδιοφώνου, ισχυρίστηκαν, ήταν πιο ασφαλής από το να κοιτάει κανείς τον καθρέφτη. Ορισμένοι αντέδρασαν έντονα στους ισχυρισμούς της βιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι τα ραδιόφωνα στα αυτοκίνητα ήταν αποπροσανατολιστικά και επικίνδυνα. Οι νομοθετικές αρχές των πολιτειών Ιλινόι, Μασαχουσέτης, Νέας Υόρκης, Νιου Τζέρσεϊ και Οχάιο σκέφτηκαν να επιβάλουν πρόστιμα για τα ραδιόφωνα στα αυτοκίνητα, ενώ το 1935 οι νομοθέτες του Κονέκτικατ πρότειναν πράγματι ένα νομοσχέδιο που θα επέβαλε βαρύ πρόστιμο για την εγκατάσταση ραδιοφώνου – 50 δολάρια το 1935, ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 1.100 δολάρια. Άλλοι σκέφτονταν να καταστήσουν την εγκατάσταση ραδιοφώνου στο αυτοκίνητο ποινικό αδίκημα.
Ωστόσο, μόλις το 1939 διεξήχθη έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των ραδιοφώνων και των τροχαίων ατυχημάτων: Η Έρευνα Ραδιοφώνου του Πανεπιστημίου του Πρίνστον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ραδιόφωνα στα αυτοκίνητα δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο στα τροχαία ατυχήματα.
Πριν από μερικές δεκαετίες, η Ένωση Μηχανικών Αυτοκινήτων συμβούλευε τους οδηγούς να ακολουθούν τον κανόνα των 15 δευτερολέπτων. Δηλαδή, ένας οδηγός μπορεί να αποσπαστεί από μια δραστηριότητα μέσα στο αυτοκίνητο, όπως το να μιλάει με τους επιβάτες ή να παίρνει κάτι από το ντουλαπάκι, για έως και 15 δευτερόλεπτα πριν η ενέργεια αυτή γίνει οπτική απόσπαση και επικίνδυνη. Δεκαπέντε δευτερόλεπτα, μπορείτε να το φανταστείτε; Κάθε πέντε δευτερόλεπτα, στα 55 μίλια την ώρα (80 χλμ/ώρα), ένα αυτοκίνητο διανύει περίπου 360 πόδια (107 μέτρα), που είναι το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Πολλαπλασιάστε αυτό επί τρία – είναι μεγάλη η απόσταση που διανύεται χωρίς την προσοχή του οδηγού στον δρόμο. Σήμερα, τόσο η Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA) όσο και το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT) συνιστούν καμία δραστηριότητα μέσα στο αυτοκίνητο να μην διαρκεί πάνω από δύο δευτερόλεπτα, αλλιώς γίνεται απόσπαση προσοχής.
Η έρευνα κατέληξε στο ότι, η μείωση της ακουστικής εισροής χαμηλώνοντας την ένταση του ραδιοφώνου βοηθά τον εγκέφαλο να διαθέσει περισσότερους πόρους στην οπτική και χωρική επεξεργασία, τα οποία είναι απαραίτητα για την ασφαλή οδήγηση και τον προσανατολισμό σε νέες συνθήκες.
Αν και η ακρόαση μουσικής κατά την οδήγηση θεωρείται εδώ και καιρό μια απόσπαση προσοχής, το να ακούμε μουσική χωρίς να χειριζόμαστε μια συσκευή αναπαραγωγής ή να αγγίζουμε τα κουμπιά του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου έχει αποδειχθεί ότι αντιτίθεται σε αυτήν την πεποίθηση. Απλώς η ακρόαση μουσικής — χωρίς καμία άλλη ενέργεια — μπορεί να βοηθήσει τους οδηγούς να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στον δρόμο κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών σε μονότονους αυτοκινητόδρομους [πηγή: Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν]. Γιατί λοιπόν μειώνουμε την ένταση του ραδιοφώνου όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε μια επερχόμενη έξοδο ή όταν πλησιάζουμε σε έναν άγνωστο προορισμό; Αυτό έχει να κάνει με τις απαιτήσεις που επιβάλλονται στην ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και με τους περιορισμούς του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Οπότε ναι, η επιστήμη και οι Έλληνες οδηγοί μίλησαν, το χαμήλωμα της μουσικής βοηθάει και στην οδήγηση και στο παρκάρισμα.


Ας έχω φρεσκοβαμμενες ζάντες ή καινούργια λάστιχα ή φρεσκοβαμμενους προφυλακτήρες και να μην πρέπει να ακουμπήσω..όχι μόνο ένταση χαμήλωμα αλλά κ κόλλημα τ στόμα με κόλλα για να μην ακούγεται τίποτα ώσπου να παρκάρω τ αυτοκίνητο…