σε , ,

Δείξε αυτό σε όποιον πιστεύει ότι η τρανσφοβία δεν τον αγγίζει προσωπικά

Όταν οι cis γυναίκες πέφτουν θύματα τρανσφοβίας

Ένα thread στο Twitter που έγινε viral  δείχνει πώς η τρανσφοβία μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις και παρενόχληση κατά και των cis γυναικών (όλων των γυναικών που γεννήθηκαν γυναίκες και νιώθουν άνετα με το φύλο τους).

Η χρήστης του Twitter παρουσιάζει πολλά παραδείγματα γυναικών που έχουν αμφισβητηθεί για την ταυτότητα του φύλου τους στο παρελθόν. Πρόκειται για γνωστές τραγουδίστριες και ηθοποιούς της δεκαετίας του ’90, ενώ παρόμοιες φήμες κυκλοφορούν και για πιο σύγχρονες σταρ, όπως η Dua Lipa.

Ένα παράδειγμα είναι οι Xscape, ένα γυναικείο συγκρότημα των ’90s που ντύνονταν με φαρδιά, «ανδρικά» ρούχα, ώστε το κοινό να επικεντρώνεται αποκλειστικά στη μουσική τους.

«Θέλω να μιλήσω για τις Xscape. Την εικόνας τους ως αγοροκόριτσα επινόησε ο Jermaine Dupri, ώστε το κοινό να επικεντρώνεται αποκλειστικά στη φωνή τους. Είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και γρήγορα άλλαξαν στυλ λόγω αρνητικών σχολίων. Ο Biggie Smalls είχε δηλώσει ότι θα πήγαινε πρώτα με την RuPaul πριν πάει με κάποια από αυτές»

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η παρουσιάστρια Wendy Williams

«Η Wendy Williams έχει δεχθεί πολύ τρανσφοβία εξ αιτίας του ύψους της, της σωματοδομής της, των αισθητικών επεμβάσεων και της έντονης προσωπικότητά της. Επειδή σχολιάζει έντονα πολλούς (διάσημους) ανθρώπους, πολλοί της απαντούν με τρανσφοβικά σχόλια»

Μια ακόμη γυναίκα που έχει υποστεί τρανσφοβία είναι η Megan Thee Stallion

«Η Megan Thee Stallion έχει δεχθεί τρανσφοβία εξ αιτίας του ύψους της, της σωματοδομής της, των χαρακτηριστικών του προσώπου της και της συμπεριφοράς της. Ξέρω ότι ακούγεται τραβηγμένο γι’ αυτό πρόσθεσα και αποδείξεις. Όποιος δεν το πιστεύει, δικό του πρόβλημα»

Αυτά τα tweets δείχνουν ότι η τρανσφοβία, ιδιαίτερα εναντίον των τρανς γυναικών, οι οποίες υποφέρουν δυσανάλογα από περιστατικά βίας, δεν είναι απλώς ένας αφηρημένος φόβος που  αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι. Όταν κάποιοι άλλοι ορίζουν τους όρους για το ποιος μοιάζει με «πραγματική γυναίκα» και ποιος όχι, οι κοινωνικές επιπτώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται με συγκεκριμένους κανόνες φύλου είναι δραματικές.

Το νήμα καθιστά επίσης σαφές ότι το πρόβλημα είναι και φυλετικό αφού οι περισσότερες γυναίκες που αντιμετώπισαν παρενόχληση λόγω τρανσφοβίας είναι μαύρες.

«Παρατήρησα ότι οι περισσότερες είναι μαύρες γυναίκες. Η εικόνα της ετεροθηλυκότητας είναι πολύ εύθραυστη και φυλετικοποιημένη. Δεν εκπροσωπεί τις περισσότερες βιολογικές γυναίκες παρόλο που πολλές από αυτές πέφτουν θύματα τρανσμισογυνισμού»

«Ήθελα καιρό να το πω αυτό. Οι έννοιες της «έμφυτης θηλυκότητας» και του βιολογικού οντολογισμού δεν ταιριάζουν»

«Είναι λες και η τρανσφοβία συνδέεται άμεσα με τον μισογυνισμό κατά των μαύρων γυναικών»

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να προσπαθεί να καταθέσει νομοθεσία που θα δυσκολεύει την αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η βία κατά των ΛΟΑΤ ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ έχει αυξηθεί, με τα trans άτομα να δηλώνουν ότι έχουν βιώσει δυσανάλογη αύξηση των διακρίσεων και της βίας τα τελευταία χρόνια. [indy100]

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι παίζει με την τρανσφοβία στις εφαρμογές γνωριμιών;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Γράφων
Μέλος
Γράφων