σε ,

Δύο ερωτήματα σε σχέση με τα ΜΜΕ και την πυρκαγιά στη Σιβηρία

Η σύγκριση με την Παναγία των Παρισίων και η μόνη πιθανότητα να ενδιέφερε τους Έλληνες η τεράστια οικολογική καταστροφή

Πριν από μερικές μέρες ξέσπασε φωτιά τεραστίων διαστάσεων στη Σιβηρία, η οποία συνεχίζει ακόμη να καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον μετά μανίας. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για περισσότερα από 30 εκατομμύρια στρέμματα καμμένης έκτασης και πολλά νεκρά ζώα, ενώ ο καπνός είναι ορατός σε χώρες όπως η Ρωσία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Ακόμη πιο τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις για το μέλλον, όπου επιστήμονες φοβούνται πως θα χρειαστούν σχεδόν 100 χρόνια για την πλήρη αποκατάσταση των δασών στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Σιβηρίας. Άλλοι εκτιμούν ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να έχουν σημαντικές οικολογικές και κλιματολογικές συνέπειες καθώς απελευθερώνονται αέρια που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο LIFO.gr το θέμα καλύφθηκε διεξοδικά, με πρωτοσέλιδα άρθρα

Η Σιβηρία φλέγεται: Τεράστια πυρκαγιά προκαλεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή – Ο Πούτιν στέλνει στρατό

Για ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή κάνουν λόγο οι ειδήμονες σχετικά με την γιγαντιαία πυρκαγιά που κατακαίει το δάσος της Σιβηρίας. H έκταση της φωτιάς είναι τεράστια καθώς εκτιμάται πως έχουν καταστραφεί πάνω από 3 εκατομμύρια εκτάρια καθώς η πυρκαγιά επεκτάθηκε και κάλυψε μια περιοχή που είναι περίπου ίση με το Βέλγιο.

Από αυτά εύκολα μπορεί να συναφθεί το συμπέρασμα πως πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ειδήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση των ΜΜΕ στο ζήτημα:

Karmen Varthaliti on Twitter

Κόλαση στη Σιβηρία… αλλά τα ΜΜΕ μας ενημερώνουν για τους celebrities που επισκέπτονται φέτος τη Μύκονο… πληρωμένοι κονδυλοφόροι… ντροπή σας ☹️☹️ https://t.co/HcJdr5SUbv

Influences Only on Twitter

Ο μόνος τρόπος να ασχοληθούν τα ελληνικά ΜΜΕ με την οικολογική καταστροφή 4.5 εκατομμυρίων στρέμματων που καίγονται στη Σιβηρία ή με τη λεηλασία εκατομμυρίων δέντρων στον Αμαζόνιο απ’τον Μπολσονάρου, είναι να τους πεις ότι εκεί κινδυνεύει το αυθαίρετο μιας ελληνικής οικογένειας.

Και φυσικά κάποιοι συνέκριναν τη στάση των ΜΜΕ τώρα με εκείνη που είχαν στην περίπτωση της πυρκαγιάς της Παναγίας των Παρισίων

Πουτινα Ιρινα on Twitter

Καίγεται ο Αρκτικός κύκλος, καίγεται η Σιβηρία και τα ΜΜΕ έβγαλαν το σκασμό. Και όλοι εμείς που δακρύζαμε για την Παναγία των Παρισίων, χάσαμε τη γλώσσα μας, μουγγαθήκαμε. Γιατί ρε…..δεν πουλά η Σιβηρία??

Spyros Tsafaras

Η Σιβηρία καίγεται και τα ΜΜΕ σιωπούν! Ένα εκατομμύριο ζώα καίγονται ενώ 28 000 000 στρέμματα δάσους , έχουν παραδοθεί στις φλόγες! Η κατάσβεση της φωτιάς φαίνεται ακατόρθωτη! Η κατάσταση θυμίζει…

Δύο ερωτήματα γεννιούνται στο σημείο αυτό:

Αρχικά, ήταν ικανοποιητική η κάλυψη των ελληνικών ΜΜΕ στο ζήτημα; Το άλλο ερώτημα είναι εάν είναι βάσιμη η σύγκριση των δύο πυρκαγιών.

Ξεκινώντας με το πρώτο και λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια με τα οποία ερευνάται η κάλυψη γεγονότων στα ΜΜΕ, φαίνεται πως η κάλυψη δεν ήταν επαρκής. Κριτήρια όπως ο αριθμός των δημοσιευμάτων, η έκτασή τους και το είδος των κειμένων υπήρξαν ελλειμματικά. Μπορεί όλες οι ιστοσελίδες να μετέδωσαν την είδηση αλλά τα άρθρα σε κάθε σελίδα ήταν λίγα και κυρίως περιγραφικά και με φωτογραφίες.

Επίσης, δεν είχαμε πρωτοσέλιδα που να αφιερώνουν αρκετό χώρο στη μεγάλη οικολογική καταστροφή. Αν και στο συμβάν μπορούν να εντοπιστούν πολλές από τις ειδησεογραφικές αξίες, όπως η επίδραση, η χρονικότητα, το απρόσμενο και το ανθρώπινο ενδιαφέρον, η είδηση υποβαθμίστηκε στην ατζέντα των νέων.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, η σύγκριση ίσως είναι αχρείαστη. Δεν είναι άστοχο να υποστηρίξει κανείς ότι η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων καλύφθηκε από τα μέσα, αλλά και γενικά από μερίδα του κόσμου, ίσως με μια δόση υπερβολής. Ωστόσο, σε αμφότερες τις περιπτώσεις διακυβεύεται σημαντική καταστροφή, στη μία περίπτωση πολιτισμική και στην άλλη περιβαλλοντική. Συνεπώς, το να συγκρίνεις περιπτώσεις μεταξύ τους, αν και χρήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελεί μια ατέρμονη διαδικασία, η οποία δεν οδηγεί πουθενά.

Συνεπώς, στην περίπτωση της Σιβηρίας, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να «απαιτηθεί» από τα ΜΜΕ να δείξουν το πρέπον ενδιαφέρον για ένα τόσο σημαντικό γεγονός και όχι το εάν καλύφθηκε περισσότερο σε σχέση με την Παναγία των Παρισίων ή κάποιο άλλο γεγονός.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση