σε ,

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα; Μπορεί να υποφέρετε από στρες, θυμό, ή και κατάθλιψη

Παραδοσιακή και μοντέρνα ιατρική συμφωνούν σε κάτι

3 36

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ξυπνούν σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη νύχτα χωρίς να ξέρουν τον λόγο. Για κάποιους αυτό φτάνει να γίνει συνήθεια και παύει να τους προβληματίζει. Ωστόσο, οι δυσκολίες στο να μας πάρει ο ύπνος και τα άκαιρα ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αποτελούν ένα μήνυμα που εκπέμπει ο οργανισμός μας – ένα μήνυμα βαθύ και σημαντικό, όπως έχει καταδείξει η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και πλέον αποδεικνύει και η σύγχρονη επιστήμη, δύο ιατρικές προσεγγίσεις διαφορετικές, που όμως φαίνεται να μοιράζονται αρκετές απόψεις σε θέματα ύπνου.

Η ποιότητα ύπνου είναι δείκτης σωματικής και διανοητικής υγείας

Τόσο για τη δυτική όσο και για την κινέζικη ιατρική, το ακούσιο ξύπνημα σε συγκεκριμένη ώρα της νύχτας μπορεί να υποδεικνύει ότι το σώμα μας μάς μιλάει για προβλήματα που συνδέονται με τη γενικότερη υγεία και κατάστασή μας. Μάλιστα, κάθε τέτοιο ξύπνημα μπορεί να έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

«Με έναν τρόπο που δεν διαφέρει και πολύ από την ερμηνεία που προσφέρει η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα ψυχολογικά πλαίσια – χωρίς να φτάσουμε να μιλάμε για ψυχιατρικές παθολογίες – μπορούν και επηρεάζουν πολύ σημαντικά τον ύπνο, καθορίζοντας με τη σειρά τους πλαίσια που σχετίζονται επίσης με την αϋπνία», λέει ο Cherubino Di Lorenzo, νευρολόγος στο Κέντρο Κεφαλαλγίας του Ιταλικού Νευροτραυματολογικού Ινστιτούτου (Centro Cefalee Istituto Neurotraumatologico Italiano).

Δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς και ξυπνάς μέσα στη νύχτα; Μάλλον έχεις στρες και θυμό

Το να δυσκολεύεται κάποιος να τον πάρει ο ύπνος είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, σημαίνει πως σώμα και νους μάς δηλώνουν ότι υφίστανται ισχυρό στρες, ενώ όσοι έχουν την τάση, αφότου αποκοιμηθούν, να ξυπνούν μεταξύ 1:00 και 3:00 μετά τα μεσάνυχτα, κατά πάσα πιθανότητα είναι θύματα οργής – κάτι που φαίνεται πως έχει (αρνητικές) συνέπειες και στο συκώτι. Τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά για τη μοντέρνα ιατρική.

«Σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε ότι μια δυσχέρεια κάποιου στο να τον πάρει ο ύπνος, ή ένα ξύπνημα πολύ πρόωρο, που λαμβάνει χώρα μέσα στις δύο ή τρεις πρώτες ώρες αφότου το άτομο έχει αποκοιμηθεί, μπορεί να συνδέεται με κάποιο πρόβλημα στρες ή με τη μη ικανότητά του να χωνέψει έντονα συναισθηματικά άγχη», λέει ο Δρ Di Lorenzo.

«Πρακτικά, είναι σαν το μυαλό να μην μπορεί να ‘βγει από την πρίζα’ – κι έτσι μειώνεται εκείνη η υγιής χαλάρωση που μας συνοδεύει στην πορεία μας προς τον ύπνο. Κάποιες φορές το άτομο είναι τόσο κουρασμένο ώστε καταφέρνει να αποκοιμηθεί, αλλά μετά από μια έντονη αρχική ανάπαυση ξυπνάει, επειδή ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια οι ανησυχίες του».

Τα ξυπνήματα στις προχωρημένες ώρες της νύχτας μπορεί να είναι ένδειξη κατάθλιψης

Τα ξυπνήματα που σημειώνονται μεταξύ 3:00 και 5:00 το πρωί για την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική σχετίζονται άμεσα με τη θλίψη και με την κατάσταση των πνευμόνων. Νά γιατί, προκειμένου να μπορέσουμε να ξανακοιμηθούμε, μας συνιστούν να συγκεντρωνόμαστε σε θετικές σκέψεις, να αναπνέουμε βαθιά και να έχουμε τα μάτια κλειστά. Η σύγχρονη ιατρική δείχνει εξίσου πεπεισμένη ότι τα ξυπνήματα στις προχωρημένες νυχτερινές ώρες συνδέονται με αρνητικά αισθήματα.

«Αυτοί οι τύποι ξυπνημάτων μπορεί να συνδέονται με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά πλαίσια κατάθλιψης ή, εν πάση περιπτώσει, με έντονες ανησυχίες και καταστάσεις θλίψεις», λέει ο Di Lorenzo και προσθέτει: «Στην ουσία, η πολύ έντονη αγωνία επανεμφανίζεται κατά τις νυχτερινές ώρες και εμποδίζει το άτομο να παραμείνει εντός της ομαλής κυκλικότητας των ρυθμών του ύπνου».

Η διανοητική και η σωματική χαλάρωση βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Τα καλά νέα είναι πως και η σύγχρονη ιατρική και η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχουν να προτείνουν μια σειρά τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο. Πρόκειται για ποικίλα μέτρα, που όλα τους βασίζονται στην ανάγκη να χαλαρώνουμε και το σώμα και το μυαλό μας. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική λέει πως θα μπορούσαμε να βρούμε βοήθεια σε πράγματα όπως ο βελονισμός, ένα ζεστό ποδόλουτρο, ένας πιο φυσικός τρόπος διατροφής, και εξηγεί την κατάσταση μιλώντας για μεσημβρινούς και ενέργεια, ενώ η σύγχρονη ιατρική εστιάζει στο να λάβει υπόψιν τα πιθανά αίτια της αϋπνίας, όπως εκείνα που συνδέονται με έναν πολύ ανθυγιεινό τρόπο ζωής, λέει ο Di Lorenzo.

«Αρκεί να σκεφτούμε τους ανθρώπους που τρώνε πολύ αργά ή έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα αργά το βράδυ, τα άτομα που προτού πάνε για ύπνο περνούν ώρες ολόκληρες παίζοντας βιντεοπαιχνίδια που απαιτούν την έντονη εμπλοκή τους, ή, πιο ‘πεζά’, τους ανθρώπους που δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες και τους γονείς πολύ νεαρών παιδιών, που ‘απαγορεύεται’ να κοιμηθούν τη νύχτα. Όλα αυτά τα αίτια που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας θα έπρεπε να διορθωθούν προτού στραφούμε σε μια κατηγοριοποίηση της εκάστοτε διαταραχής ύπνου, η οποία αποτελεί πρέπει να προηγηθεί της θεραπείας μέσω φαρμακευτικής αγωγής».

Η ποιότητα του ύπνου είναι θεμελιώδης για τη σωματική και τη διανοητική μας υγεία

Ο Δρ Di Lorenzo είναι κατηγορηματικός: «Ο ύπνος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της ζωής κάθε ατόμου και αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της, το οποίο δυστυχώς πολύ συχνά παραμελείται, υποτιμάται, περιορίζεται υπερβολικά και ‘μολύνεται’ από λανθασμένα στυλ ζωής».

«Η καλή ποιότητα ύπνου είναι θεμελιώδης επειδή κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ο εγκέφαλός μας δεν ‘σβήνει’, αλλά λειτουργεί όσο και όταν είμαστε ξύπνιοι, ή ίσως και περισσότερο, και πραγματοποιεί σημαντικότατες λειτουργίες ρουτίνας και αναγέννησης που δεν μπορούν να διενεργηθούν όταν είμαστε ξύπνιοι – θα λέγαμε ότι πραγματοποιεί μια σπουδαία δραστηριότητα συντήρησης που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε σωστά την ημέρα που ακολουθεί».

Αν εξασφαλίσουμε μια καλή ποιότητα ύπνου, βελτιώνουμε τη φυσική και διανοητική μας υγεία. Αν υπάρχει κάτι που μας οδηγεί σε πρόωρο ξύπνημα και σε έλλειψη καλής συνολικής ποιότητας ύπνου, τότε ο ύπνος μας θα χάσει από την ικανότητά του για συντήρηση-αναγέννηση και θα επηρεάσει αρνητικά την επόμενη ημέρα μας, διαβεβαιώνει ο Δρ Di Lorenzo, καταλήγοντας:

«Και στις δύο περιπτώσεις (δηλ.είτε το πρόβλημα είναι ότι δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε, είτε ότι έχουμε άκαιρα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα), εγκαθίστανται κάποιοι φαύλοι κύκλοι, μέσω των οποίων ο κακής ποιότητας ύπνος θα καταστήσει χειρότερη την ημέρα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, καταλήγοντας να χειροτερέψει το συνολικό ψυχολογικό μας πλαίσιο, που με τη σειρά του θα επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας».

Πηγή: La Stampa

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Κοιμάσαι σαν δελφίνι, σαν λιοντάρι, σαν αρκούδα ή σαν λύκος;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!