σε , ,

«Έχω πρόβλημα επειδή είμαι ξανθιά» – Στην κακόφημη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης

Μια γειτονιά στο όριο

«Έχω ένα μικρό πρόβλημα», εξομολογείται η κάτοικος της περιοχής κυρία Καρρά, περίπου στη μέση του ντοκιμαντέρ Μια Γειτονιά στο Όριο. «Επειδή είμαι και ξανθιά, όταν περπατάω με ρωτάνε “πόσο πάει;”. Αυτό το συνάντησα και σε πρωινή ώρα, και σε βραδινή ώρα. Δεν έχουνε χρόνο και τόπο αυτές οι ερωτήσεις.»

Νωρίτερα έχει τα έχει πει όλα για την γειτονιά, τονίζοντας πως όταν περπατά μια γυναίκα εκεί ο αυτόματος συνειρμός θα είναι πως πρόκειται για ιερόδουλη. Παρότι αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση της ίδιας (περπατά στην περιοχή γιατί πρέπει να πάει σπίτι της!), η καθημερινότητά της περιλαμβάνει συχνά ερωτήσεις για το οικονομικό σκέλος της υποτιθέμενης πορνείας της.

«Η περιοχή είναι στιγματισμένη», συνεχίζει λίγο πιο μετά. «Οπότε περπατώντας σ’ αυτήν την περιοχή… Σε κοιτάνε αλλιώς… Είναι δύσκολο να διαχειριστείς αυτό το κοίταγμα των ανδρών…»

Πέρα από σκληρά αληθινή, η μαρτυρία της γυναίκας μου φάνηκε και άκρως κινηματογραφική. Και αυτό νομίζω είναι το βασικότερο προσόν του ντοκιμαντέρ Μια Γειτονιά στο Όριο, της πρώτης ταινίας για τη δυτική Θεσσαλονίκη που γυρίστηκε το 2015:

Παρότι διαρκεί μόλις ένα εικοσάλεπτο, κατορθώνει να μεταφέρει τα γεγονότα που καταγράφει μ’ έναν τρόπο φιλμικό, με πρωταγωνιστές και κομπάρσους, με σκηνικά, με ατμόσφαιρα. Μαθαίνεις για ένα θέμα σαν να είσαι κι εσύ μέσα, σαν να βρίσκεσαι για λίγο στις θέσεις και στις ζωές των ανθρώπων που μιλούν…

Λέει η ομάδα της παράλλαξης για το πώς είχε φτιαχτεί το ντοκιμαντέρ:

Για τις ανάγκες της μεγάλης δράσης της parallaxi/Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς στη Δυτική Είσοδο της πόλης και την καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί εκεί γυρίσαμε ένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την ΠΕΕΒΕ.

Πρόκειται για μια ρεαλιστική καταγραφή της καθημερινότητας της περιοχής μέσα από εικόνες, στοιχεία και μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν, εργάζονται ή απλά βρήκαν καταφύγιο στη γειτονιά.

Ένα πορτρέτο που θα ξαφνιάσει όσους αγνοούν την ύπαρξη αυτής της γειτονιάς που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Τσιμισκή, ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και που συνήθως όσοι δεν κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στην πόλη την προσπερνούν, τη διασχίζουν χωρίς να στέκονται εντός της, χωρίς να μπουν στον κόπο να την εξερευνήσουν.

Τη σκηνοθεσία έχει ο Γιώργος Σκανδαλάρης, τη δημοσιογραφική έρευνα ο Σάκης Ιωαννίδης, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση έγραψε ο Μάνος Μυλωνάκης και την παραγωγή οι DesThess.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Γράφων
Μέλος
Γράφων

https://youtu.be/_aXNZafzKog Ενίοτε, ενίοτε λέγω, τα στερεότυπα βγαίνουν από πραγματικές συμπεριφορές. 2008, 2009 κυκλοφορούσα με φίλους στα Πατήσια και τα “τιμολόγια” και οι προσφορές απο μετανάστριες εξ Αφρικής πηγαινοέρχονταν αέρα. Τότε σκεφτόμουνα “ωρε φίλε… μην τολμήσεις να έρθεις εδώ με την κοπέλα σου από Αγγλία ή τη Νιγηρία… θα την βλέπουν όλοι σαν ένα κομμάτι κρέας…” Εν έτει 2020 αφροελληνίδα δηλώνει ότι “she can’t breath” γιατί τη ρώτησαν πόσο πάει… Δεν είναι υποχρεωμένη να ξέρει (ή να ανέχεται) η δόλια ότι οι τιμές πριν απο μια 10ετία ξεκινούσαν απο πέντε (5) ευρώ. Αν η κυρία του άρθρου ενοχλείται, που έχει 100%… Διαβάστε περισσότερα »