σε , ,

Εφημερίδα της Λακωνίας δημοσίευσε υβριστικό και σεξιστικό άρθρο. Μετά τις αντιδράσεις άλλαξε κάπως στάση

Το χειρότερο άρθρο για τη σεξουαλική παρενόχληση πήρε την απάντηση που του άξιζε

GHFHF

Ένας φίλος μού έστειλε το παρακάτω άρθρο που έχει προκαλέσει απανωτά εγκεφαλικά στη Λακωνία και το οποίο φιλοξενήθηκε στην τοπική εφημερίδα Λακωνικός Τύπος.

Σας παραθέτω το εξοργιστικό άρθρο:

«Σεξουαλική παρενόχληση» – Του Αθανασίου Στρίκου 

Γεμάτη αδικίες αυτή η ζωή και από τη φύση κι απ’ το Θεό κι απ’ τους ανθρώπους. Δεν φτάνει που μας δίνει τόσες ανισότητες, αρρώστιες, βάσανα, φθορά, απώλεια φρενών κι αξιοπρέπειας και τόσα άλλα;

Να. Τη μια την κάνει πεντάμορφη, πανώρια. Την άλλη κακάσχημη. Η μια μπορεί και κάνει μια δράκα παιδιά, η άλλη κανένα. Τον έναν τον κάνει ψηλό, τον άλλον σβερκολολλημένο και νανοφυή. Πόσοι άνθρωποι άσχημοι και κακοφτιαγμένοι βλέπουν μιαν όμορφη κοπέλα και δεν μπορούν να της πουν ούτε ʺκαλημέραʺ γιατί θα παρεξηγηθούν, θα τους αποπάρει. Θα θεωρηθεί πως προκαλούν, ότι την παρενοχλούν και δεν τολμούν.

Ή ο ένας γεννιέται στα πούπουλα, στα χρυσάφια, τα παλάτια και τις πορφύρες, είναι γιός εμίρη και ο άλλος στην απόλυτη φτώχεια ή μέσα σε μια οικογένεια με είκοσι (20) παιδιά που δεν μπορούν να φάνε μια πλοχεριά ρύζι. (Πλοχεριά ή πλωχεριά – απλωχεριά και πλώχερο = ποσότητα που χωράει στο άπλωμα της παλάμης του ενός χεριού.) Προβλήματα οδυνηρά, αιχμηρά. Και μετά βγαίνουν οι διάφοροι πονηροί και μιλούν για ισότητα, δικαιοσύνη, δημοκρατία.
Βλέπεις κανένα ανθρωπάκι πανάσχημο και κακόμορφο και από την άλλη μια γυναίκα καλλονή, εκθαμβωτική, αιθέρια να περνά αγέρωχη και σκέφτεσαι: Άραγε αυτό το ανθρωπάκι μπόρεσε ποτέ να ζήσει πέντε λεπτά με τέτοια γυναίκα; Κι εκείνη περνά και δεν του δίνει σημασία. Ούτε καν τον κυττάζει περιφρονητικά. Κι αν αυτό το ανθρωπάκι, που μπορεί κι αυτό το κακόμοιρο νά ’ναι θερμόαιμο αλλά δίχως προστυχιά μέσα του επιχειρήσει να της μιλήσει μόνο, θα θεωρηθεί σεξουαλική παρενόχληση. Αν δε τολμήσει να την αγγίξει βάσανά του. Θα κατηγορηθεί για ασελγείς πράξεις και ας είναι η κυρία ημίγυμνη και προκλητική και την πορνολογική σκοπιμότητα την έχει αυτή.

Ήσαν και είναι τόσο προκλητικές μερικές που σκέφτομαι πως αν ήμουν δικαστής ή ένορκος κι έφερναν κατηγορούμενον ένα τέτοιο ανθρωπάκι που δεν άντεξε τις προκλήσεις και της ρίχτηκε, θα τον αθώωνα. Θα τού ’λεγα μπράβο και θα τον αθώωνα λέγοντάς του να μην το ξανακάνει. Διότι βλέπεις την άλλη με τη Φεράρι να προκαλεί με τη συμπεριφορά της, την εμφάνισή της και τα φερσίματά της και να πηγαίνει ταυτόχρονα κάθε φορά με δύο και τρεις παρακαλώντας τους. Ή να γυρίζουν στις παραλίες με τα βυζιά έξω και μ’ ένα κορδονάκι ή εντελώς γυμνές και αυτό για τον κακόμοιρο άνθρωπο ή τα νέα παιδιά και μεγαλύτερους, ακόμη και γέροντες που βγάζει φλογίτσες ακόμα η καρδιά τους να μην συνιστά σεξουαλική παρενόχληση εκ μέρους της κυρίας. Να είναι όμως αν ο άλλος την αγγίξει ή απλώς της μιλήσει. Γι’ αυτό κι εγώ αν καμμιά φορά πηγαίνω στη θάλασσα, σπανιότατα τώρα πια, πιάνω μόνος μου μιαν ερημιά. Γιατί αλλιώς και να μιλήσεις μπορεί η κυρία που περιγράψαμε να βάλει τις φωνές και να βρεις τον μπελά σου, ιδιαίτερα αν πέσεις σε καμμιά στριμμένη. Και ερωτάται: αλήθεια μόνον εμείς οι άντρες παρενοχλούμε και οι περιπτώσεις που αναφέραμε είναι φυσιολογικές και δίκαιες και οι πολίτες ίσοι απέναντι του νόμου;

Και δεν είναι μόνον οι παραλίες. Πόσο ξετσίπωτες είναι πολλές κυρίες το βλέπουμε παντού. Και στο δρόμο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, κυκλοφορούν σχεδόν γυμνές με τα σορτσάκια και τα βυζιά και τα κ… μάγουλα έξω. Στις καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, ακόμα και στα γραφεία είναι συνηθισμένο να κάθονται πολλές με το ένα πόδι απάνω στ’ άλλο και να δείχνουν τα … κάλλη τους. Αυτή δεν είναι σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος των αντρών; Εγώ αν πράξω αναλόγως και κατά πολύ ηπιότερα και σεμνότερα μάλιστα κι όχι δείχνοντας τα απόκρυφά μου όπως κάνουν αυτές, αλλά για ένα πείραγμα, γιατί πάω κατηγορούμενος και συ, κυρία μου όχι; Που για να τα δείχνεις εσύ κάτι θέλεις. Τα δείχνεις για να φανείς, να επιδειχτείς, να τραβήξεις, να έλξεις, να προκαλέσεις, να παρενοχλήσεις. Γιατί άλλο το κάνεις; Έχεις άλλο σκοπό; Κι αν έρθω εγώ και σου ειπώ ʺρε κοπέλλα μου, γιατί με προκαλείς; εγώ τώρα τι να κάνω;ʺ θα διαπράξω σεξουαλική παρενόχληση. Τρελά πράγματα. Ύστερα το γυμνό στο μουσείο είναι τέχνη, στο δρόμο τρέλα και στο καφενείο πουτανιά. Και μετά μιλούν για ισότητα και δικαιώματα. Μπαρούτι κοντά στη φωτιά είναι η γυναίκα έλεγαν παλιά κι είχαν τόσο δίκιο. Και γι’ αυτό τις είχαν περιορισμένες.

Σαν είμαστε παιδιά ποτέ δεν είχαμε δει την καλτσοδέτα της μάννας μας ή της αδερφής ή της ξαδέρφης ή άλλης γυναίκας καμμιάς και σήμερα φτάσαμε στο τελευταίο σκαλοπάτι του εξευτελισμού. Γιατί τα βυζιά έξω, τα μπούτια έξω βγαίνει έξω από κάθε έννοια του ωραίου και πάει η δουλειά αλλού. Και οι Ευρωπαίες τώρα πια – όχι οι προερχόμενες απ’ τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ – μπροστά στις Ελληνίδες είναι Αρσακειάδες. Και είναι και ωραίες, πανάθεμά τες, οι Ελληνίδες. Αφήστε πια τις τηλεοράσεις στις εκπομπές κουτσομπολευτηρίων και τις άλλες που υπερτερούν με τις πάσης φύσεως παιχνιδοκόλες. Ακόμα και οι μαθήτριες επιδεικνύουν τα … κάλλη τους.

Μου είπαν και αδυνατώ να το πιστέψω ότι ορισμένες προκαλούν χυδαία νέους κυρίως καθηγητές, ευτυχώς όχι εδώ ακόμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Συγκεκριμένα κάθεται η άλλη στο πρώτο θρανίο και προκαλεί μη φορώντας ούτε … Και τί να κάνει ο έρημος ο καθηγητής; Να της ειπεί κουβέντα; Να την παρατηρήσει και να την πάει στο γυμνασιάρχη; Πώς να αντέξει; Τί να κάνει και τί να ειπεί που η άλλη θα ισχυριστεί ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά και εκείνος που θα την “πατήσει” θα είναι ο δάσκαλος. Το κοριτσάκι θα ειπούνε, που άνοιξε τα ποδαράκια του, αν τ’ άνοιξε, ή αντεσηκώθηκε η φούστα της δεν φταίει, αλλά τούτος πήγε και δημιούργησε ολόκληρο θέμα. Πώς ο δάσκαλος θα αποδείξει ότι το κοριτσάκι ήταν προκλητικό; Και στο τέλος εκείνος που σε κάθε περίπτωση θα εκτεθεί θα είναι ο έρημος ο καθηγητής.
Αυτά είναι που θά ’πρεπε νομίζω να συζητηθούν στους νομικούς και πολιτικούς και παιδαγωγικούς κύκλους. Όχι οι έμφυλες ταυτότητες. Να υπάρχει αντίστοιχο μέτρο και για τις κυρίες, που αυτές πια κι αν παρενοχλούν σεξουαλικά. Όχι σεξουαλική παρενόχληση να διαπράττουν μόνον οι άντρες αλλά και οι γυναίκες, ειδικά σήμερα που έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι. Και στο κάτω – κάτω αυτές δεν πολυερεθίζονται τόσο εύκολα, του άντρα όμως μπορεί να του στρίψει.

Αυτά είχαν υπόψη τους οι παλαίμαχες μεγάλες ηθοποιοί Μπριζίτ Μπαρντό, Κατρίν Ντενέβ και άλλες, βγήκαν και τα είπαν κι έπεσαν πάνω τους όλες οι άλλες μαζί να τις ξεσκίσουν. Εκείνες που καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ότι δηλαδή τις άγγιξε τ’ αφεντικό πριν από 30 και 40 χρόνια χωρίς τη θέσησή τους. Και ο “παρενοχλήσας” βεβαίως υπήρξε πάντα διάσημος (Γούντι Άλεν, Κέβιν Σπέισι, παραγωγός Ουάιν Στάιν κ.ά). Έτσι στήνεται το πανηγύρι της διόγκωσης της πραγματικότητος για να κάνουν και οι βακέτες αισθητή την παρουσία τους. Και τις δέχεται η κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτοιμες πια για βουλευτίνες να σώσουν και την πατρίδα, για να ακολουθήσει το παράδειγμα σειρά ολόκληρη από φοιτήτριες. Ν’ ακουστούν κι αυτές και να βρουν δουλειά τα κανάλια νυχτόημερα. (Κανάλι με την αρχαία έννοια της λέξης = οχετός, βόθρος.)

Τελειώνω λέγοντας ότι ατυχέστατη μου φαίνεται η έκφραση σεξουαλική παρενόχληση και μονομερής τόσο που κάποτε γελάω. Αλήθεια τους άντρες δεν τους βίασε ποτέ καμμία, που τους ανάβουνε με τις προκλητικές και λάγνες και διονυσιακές και οργιαστικές συμπεριφορές τους και τους αφήνουνε στα κρύα του λουτρού; Τί είναι ο βιασμός; Πώς συμβαίνει και το διαπιστώνει η άλλη μετά από 22 χρόνια; Αν την έδεσε, την ακινητοποίησε, ή την κατέστησε με ναρκωτικά ας πούμε, ανίκανη για αντίσταση, καμμιά αντίρρηση και να τιμωρηθεί ο αλήτης. Όχι όμως η κυρία να γίνεται ηρωίδα μετά από 22 χρόνια. Ύστερα ξενοδοχείο ήταν. Δεν μπορούσε να το ξεσηκώσει ολόκληρο με τις φωνές της;

Για περισσότερο από τριάντα  χρόνια υπηρέτησα σε υπηρεσίες που ασχολούντο με το αντικείμενο. Έξι  απ’ αυτά γεμάτα στη Ρόδο. Εκεί ήταν σύνηθες το φαινόμενο να μεθάνε οι τουρίστριες να μην ξέρουν ορισμένες που βρίσκονται και τί κάνουν, να ξεβρακώνονται και την άλλη μέρα να καταγγέλλουν … βιασμό.
Αφήστε, απ’ όπου τ’ αγγίξεις το θέμα σεξουαλική παρενόχληση, καίγεσαι, τσουρουφλίζεσαι. “Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες”, λέει η σοφή παροιμία.

****

Αυτό ήταν το άρθρο. Απόψεις του εν λόγω κυρίου έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο εν λόγω έντυπο. Πλήθος αναγνωστών κατέκλυσαν το τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας με παράπονα για αυτό το λιβελογράφημα.

Η εφημερίδα απάντησε εμμέσως δημοσιεύοντας ένα κείμενο που συνυπογράφεται από 41 δικηγόρους Σπαρτης:

Γιατί τώρα ήρθε η ώρα

Με επιστημονική τεκμηρίωση, επιχειρήματα και, πάνω απ’ όλα, ηθική ευαισθησία απέναντι στην αξία του ανθρώπου, 37 δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης απαντούν στο άρθρο γνώμης του συμπολίτη μας Αθανασίου Στρίκου με τίτλο «Σεξουαλική παρενόχληση».

Παρότι ο «Λακωνικός Τύπος» δεν συνηθίζει να παίρνει θέση πάνω στις απόψεις που διατυπώνονται ενυπόγραφα και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά εκείνον που τις εκφράζει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας προσυπογράφουν το κείμενο των Δικηγόρων Σπάρτης.

Ακολουθεί το κείμενο-απάντηση των Δικηγόρων Σπάρτης:

Σε φύλλο του Λακωνικού Τύπου, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο “Σεξουαλική Παρενόχληση” υπογεγραμμένο από τον Αθανάσιο Στρίκο, ο οποίος είναι απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο άρθρο αυτό ο συντάκτης εκφράζει ακραίο μισογυνισμό με πρωτόγονο τρόπο. Δικαιολογεί και «αθωώνει» τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων κατά των γυναικών όπως των εγκλημάτων βιασμού (ά. 336 Π.Κ. ) και της προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (α.337 Π.Κ.), εμμένοντας σε ανύπαρκτους στο δικαιϊκό μας σύστημα λόγους άρσης του αδίκου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας: την δήθεν πρόκληση από το θύμα, την αρχική του συναίνεση που στη συνέχεια ανακλήθηκε ή την αδυναμία του να αντιδράσει. Κατηγορεί ευθέως τα θύματα ως υπεύθυνα για το έγκλημα. Σε κάποια σημεία επευφημεί τους δράστες. Φτάνει δε στο σημείο να κατηγορεί ανήλικα παιδιά που υπόκεινται σε γενετήσιες πράξεις από τους καθηγητές τους, ως υπεύθυνα για την κακοποίησή τους. Επιτίθεται στις γυναίκες με εξυβριστικές εκφράσεις όπως «ξετσίπωτες», «παιχνιδοκόλες», «βακέτες» (αγρινιώτικη έκφραση για τη λέξη πόρνη) και πολλά άλλα που δεν επιθυμούμε να αναπαράξουμε. Ο ίδιος στο τέλος του άρθρου του ομολογεί ότι «για περισσότερα από τριάντα χρόνια υπηρέτησα σε υπηρεσίες που ασχολούντο με το αντικείμενο. Έξι από αυτά στη Ρόδο. Εκεί ήταν σύνηθες το φαινόμενο να μεθάνε οι τουρίστριες να μην ξέρουν ορισμένες που βρίσκονται και τι κάνουν, να ξεβρακώνονται και την άλλη μέρα να καταγγέλλουν … βιασμό».

Είναι προφανής η ρητορική μίσους κατά των γυναικών που εκφράζεται από τον συντάκτη ενάντια στα άρθρα 2, 4 παρ. 2, 5 και 116 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος για το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, το δικαίωμα του καθενός για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την συμμετοχή του στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας και την ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μεταξύ των φύλων. Επίσης, το εν λόγω άρθρο εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου 4285/2014 για τη δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου 4443/2016 που ενσωματώνει την Οδηγία 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής και του νόμου 4604/2019 για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ο Λακωνικός Τύπος δημοσιεύοντας αυτό το κείμενο εκτός από το να θέσει σε δοκιμασία τους αναγνώστες του και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, κατάφερε το εξής: Να δώσει απάντηση στο ερώτημα «Γιατί τώρα» που ακούγεται τις τελευταίες μέρες με αφορμή την πρόσφατη σωρεία καταγγελιών ψυχικής, λεκτικής και σεξουαλικής βίας. Γιατί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, έστω και ΤΩΡΑ, η κοινωνία μας αντιδρά στις σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις. Διότι ΤΟΤΕ ίσως κάποιοι σε καίριες θέσεις, όπως ο συντάκτης του άρθρου, συμμερίζονταν τις απόψεις του και υποτιμούσαν αντί να διώκουν παραδειγματικά παρόμοιες καταγγελίες.

Ως Δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους ανθρώπους έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, εκβιασμούς, βία και κακοποίηση, όπου ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν, αθλούνται. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης να είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή διάκρισης, παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων και παρανομίας.

1. Αγγελέτου Ελένη
2. Αργειτάκου Αγγελική-Γεωργία
3. Βαβαρούτσου Σταυρούλα
4. Βανδώρου Μαριολένη
5. Βελίκα Αλίκη
6. Βελώνη Φλωρεντία
7. Βλήτα Μαρία
8. Βουλουμάνου Δήμητρα
9. Βρεττάκος Στέφανος
10. Δημητριάδου Γεωργία
11. Δημητροπούλου Ανδρομάχη
12. Ζαχαριά Κωνσταντίνα
13. Ζερβέα Ευγενία
14. Κεκέ Ευγενία
15. Κοκκονού Λυγερή, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ. Σπάρτης
16. Κορίνης Γεώργιος
17. Κουκούτση Αδαμαντία
18. Κουσούλη Φωτεινή
19. Κυριακοπούλου Βασιλική
20. Λαδά Δήμητρα, γραμματέας του Δ.Σ. του Δ.Σ. Σπάρτης
21. Λαμπούση Χριστίνα
22. Λιαπάκου Μαρία-Ελένη
23. Μανωλάκου Δήμητρα
24. Ματθαίου Χριαστιάννα
25. Μηνακάκη Πηνελόπη
26. Μπούρα Νεκταρία
27. Μωραΐτης Χαράλαμπος, Ταμίας του Δ.Σ. του Δ.Σ. Σπάρτης
28. Παπαδάκου Παναγιώτα
29. Παπαδοπουλου Πελαγιά
30. Σουρλή Θεώνη
31. Σωτηρίου Βασίλειος
32. Τζαννετάκος Πέτρος
33. Τζαννετάκου Αγγελική
34. Τζαννετάκου Μαντινεία
35. Τριανταφυλλάκου Βασιλική
36. Τσάκωνα Νίκη
37. Φραγκή Μαρία
38. Φωτάκου Αικατερίνη
39. Φωτάκου Ελένη
40. Χαραμή Μαρία
41. Χασάπη Στυλιανή

***

Τέλος, ο φίλος απ’ τη Λακωνία που μου γνωστοποίησε το συμβάν μού έγραψε:

«Εγώ ο ίδιος επικοινώνησα με την εφημερίδα, και συνεργάτιδα του εντύπου μου απάντησε χωρίς ίχνος ντροπής η μεταμέλειας ότι το άρθρο δημοσιεύτηκε στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου και της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση μου γιατί τότε δεν δημοσιεύουν σε συνέχεια τις απόψεις του Χιτλερ, ενός δολοφόνου ή ενός βιαστή, η κυρία φρόντισε να μου πει ότι όπως πολλοί άλλοι δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό της εφημερίδας….

Είναι πραγματικά ΑΘΛΙΟ το 2021 να δημοσιεύονται τέτοια σκουπίδια και μάλιστα αντί οι υπεύθυνοι να ζητάνε ένα συγγνώμη να υποστηρίζουν ότι δημοσίευσαν αυτό το άρθρο για να ξεσκεπασουν τέτοιες συμπεριφορές και “γιατί μένουμε σε μια κοινωνία που έχει δημοκρατία και όλοι πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους”…»

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η εμπειρία της κακοποίησης από μια φωνή που κανονικά δεν θα ακουγόταν

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.