Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, όπως διαβάζουμε στο Lifo.gr:
“Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την κατάθεση της τροπολογίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.
Η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα ανοίγει τον δρόμο για ακόμα μια μεγάλη αλλαγή, είπε η υπουργός. «Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της δημοκρατίας: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, όχι μόνο στα δημοψήφισματα αλλά και στις εθνικές εκλογές», συμπλήρωσε.
«Έχουμε σήμερα την ιστορική ευκαιρία, αλλά και την ιστορική ευθύνη, να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Έχουμε όμως και την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις την ισότητα στο δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, αίροντας τα πραγματικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος», τόνισε η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας για την επιστολική ψήφο.”
Κάποιος εύλογα αναρωτήθηκε στο reddit:
“Είναι καλή ιδέα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού”
“Ενδεχομένως αδαής ερώτηση, αλλά δε μπορώ να δώσω απάντηση.
Εφόσον οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους αλλού και έχουν τα χαρτιά τους εκεί και δεν τους επηρεάζει η διακυβέρνηση της Ελλάδας, γιατί να ψηφίζουν εδώ;”
“Έλληνες του εξωτερικού είναι πολύ γενικός όρος για να γίνει κουβέντα.
Δηλαδή ένας που δεν έβρισκε δουλειά και άφησε σπίτι κι οικογένεια κι εδώ και πέντε χρόνια δουλεύει Καναδά, Γερμανία ή Κατάρ, κακώς έχει δικαίωμα να πάρει το αεροπλάνο να έρθει να ψηφίσει;
Κάποιοι πιστεύουν ότι αν διευκολύνουμε τους παραπάνω σημαίνει ότι διάφοροι John Papas της Αστόριας που απλά έχουν ακουστά για το Chorió από τον παππού τους και ξέρουν μόνο τις λέξεις Spanakopita apo Yiayia Eleni, θα έρχεται ο μπροστάρης της ενορίας και σαν τα γαλοπούλα θα καβατζώνει επιστολικές ψήφους για τον γλοιώδη Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια πολιτικάντη στην Ελλάδα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι είναι ότι οι ανωτέρω δεν μπορούν να ψηφίσουν ακόμα κι αν τους κεράσεις το αεροπλάνο να έρθουν εδώ. Δεν έχουν ΑΦΜ, ταυτότητα κλπ . Δεν Είναι στους εκλογικούς καταλόγους. Άρα ούτε με επιστολική ψήφο μπορούν να ψηφίσουν”
“Ακριβώς αυτό. Έφυγα πριν λίγα χρόνια, με σκοπό μια καλύτερη ζωή, αναγνωρίζοντας τι αφήνω πίσω. Αν η πολιτική/οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν καλύτερη, και ο εργασιακός τομέας μου πρόσφερε αυτό που αξίζω ενδεχομένως, θα έμενα, και με την ψήφο μου προσπαθώ να το αλλάξω αλλά και να βοηθήσω τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια η παρόμοια κατάσταση στην οποία βρισκόμουν, να έχουν ένα καλύτερο αύριο.
Προφανώς, για τα όσα έγραψα μπορούν πολύ εύκολα να βρεθούν αντεπιχείρηματα, αλλά όπως λες οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι μόνο Τζον Πάπας. Το θέμα πρέπει να συζητείται πιο γενικά και να μην τσουβαλιάζουμε τον όρο Έλληνας του εξωτερικού”
“Προσωπικά σαν Έλληνας του εξωτερικού θα απαντήσω και θα πω πως προφανώς με επηρεάζει η διακυβέρνηση της Ελλάδας, για αυτό και αναγκάστηκα να φύγω από την Ελλάδα. Επίσης, πολλοί Έλληνες του εξωτερικού έχουν περιουσίας στην Ελλάδα, πληρώνουν φόρους, ΕΝΦΙΑ και όλες τις λοιπές μπούρδες, επομένως δε καταλαβαίνω πως γίνεται να μην ψηφίζουμε;”
-
“Το αυτονόητο: Είναι πολίτες της χώρας οπότε έχουν ίσα δικαιώματα με όλους. Ποτέ δεν τους αμφισβητήθηκε το δικαίωμα στην ψήφο οπότε δεν ξέρω γιατί γίνεται η ερώτηση.
-
Μπορεί να έχουν περιουσία ή/και οικογένεια στην Ελλάδα, και συνεπώς άμεσα συμφέροντα”
“Άμα δεν τρως το σκατό δεν έχεις ίσα δικαιώματα με αυτόν που το τρώει. Και στο λέω ως κάτοικος εξωτερικού.”
“Αν αυτοί οι άνθρωποι σκάσουν μύτη στο εκλογικό τμήμα πως θα τους αρνηθείς το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι; Όσο για τα επιχειρήματα με την φορολογία, με την ίδια λογική ο άνεργος γιατί να ψηφίζει αφού δεν προσφέρει κάτι στην κοινωνία; Η όλη συζήτηση γίνεται για το αν θα κάνουν μια διευκόλυνση στους ανθρώπους να ψηφίζουν από την χώρα που μετανάστευσαν ή θα τους αναγκάζουν να πάρουν αεροπλάνο”
“Όχι, αλλά όσο θα ζήσουν ακόμα θα το φάνε το σκατό. Ο τυπάς του εξωτερικού με το 5πλασιο μισθό δε θα το φάει.
Τα συμφέροντα και οι περιουσίες είναι αδιάφορα επιχειρήματα που δεν έχουν καν λογική υπόσταση… Δηλαδή εγώ αγοράζω ένα σπίτι στη Γερμανία και θα έπρεπε να έχω δικαίωμα ψήφου όπως ο Γερμανός… Δεν βγάζει καν νόημα”
“Δε θα το φάει το σκατό ο τυπάς του εξωτερικού ρε μαν μου γιατί τον ανάγκασε η χώρα να φύγει προκειμένου να μη φάει το σκατό από εδώ και μπρος. Προφανώς, και έχει δικαίωμα ψήφου μήπως και αλλάξει τίποτα ποτέ σε αυτή τη μπανανία.”
“Όχι, φίλε μου δε θα έπρεπε να έχεις δικαίωμα ψήφου αν δε συμμετέχεις στην οικονομία και στην κοινωνία. Άρα μου λες ότι ο κάθε Έλληνας που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, πληρώνει φορολογία και συμμετέχει καθημερινά στην κοινωνία, είναι λογικό να έχει ίσα δικαιώματα με τον Τομ Χανκς που έχει ελληνική υπηκοότητα επειδή Είναι σελέμπριτι.”
“Όταν παίρνεις την απόφαση να φύγεις και κάθεσαι εξωτερικό για χρόνια εκεί, άσχετα με το ποιος σε ώθησε να φύγεις, άμα δεν επιστρέψεις δεν θα έπρεπε καν να έχεις δικαίωμα να ψηφίσεις, γιατί πολύ απλά δεν σε επηρεάζουν οι αλλαγές ούτε στο ελάχιστο εσένα προσωπικά.
Δεν ψηφίζεις απλά εκ του ασφαλούς, ψηφίζεις με δεδομένα που δεν ξέρεις καν. Δεν ζεις στην κοινωνία που έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από την εκάστοτε κυβέρνηση, μόνο ακούς τι γίνεται. Δεν περνάς την καθημερινότητά σου για να μπορείς να κρίνεις άμα αυτός που θα ψηφίσεις συνεχίζει να είναι “καλή” επιλογή ή όχι…
Οτιδήποτε άλλο είναι κενό επιχείρημα περί δικαιώματος και άμα έχει πίσω άτομα, περιουσίες κτλ… Καμία λογική υπόσταση”
“Να σου δώσω ένα IBAN να μου πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ τότε μαν μου εφόσον δεν έχω επηρεαστεί καθόλου τα τελευταία χρόνια από την εκάστοτε κυβέρνηση και όλα αυτά που γίνονται. Τόσα ξέρετε, τόσα λέτε.”





Αυτό που όλοι πρέπει να έχουμε μια αποψάρα για τα δικαιώματα των άλλων, δεν το καταλαβαίνω… Είναι πολύ απλό…. έχεις διαβατήριο; Έχεις δικαίωμα ψήφου και το κράτος οφείλει να σε διευκολύνει να ασκήσεις το δικαίωμα σου. Το ότι η μεγάλη πλειοψηφία εθελοντικά παίρνει το ρόλο του πορτιέρη στα δικαιώματα των άλλων, δεν λέει αυτό κάτι για τους ίδιους;
Εν τω μεταξύ οι μισοί Έλληνες (δεν έχω στοιχεία) ψηφίζουν στο χωριό των παππούδων τους στο οποίο δεν έχουν ζήσει καν οι γονείς τους, Αλλά ναι τι δικαίωμα έχει κάποιος που βρεθήκε για ένα διετές μάστερ στο εξωτερικό και έγιναν 2 εκλογές και ένα δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνουμε στην Ευρώπη μέσα σε 3 μήνες.