σε ,

Είναι στ’ αλήθεια μεγαλοφειλέτης του Δημοσίου ο ‘ηθικός, πατριώτης’ Βασίλης Τσιάρτας;

Επιτίθεται στα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων, όμως τι παίζει με τις δικές του υποχρεώσεις; Καθώς η δικαστική του περιπέτεια συνεχίζεται, εγείρονται μερικά ερωτήματα

Βασίλης Τσιάρτας (Φωτο: Nick Paleologos / SOOC)

Κάποιοι θεωρούν τον Βασίλη Τσιάρτα ήρωα και σούπερ ηθικό πατριώτη επειδή παρεμβαίνει με δηλώσεις του -που κινούνται στα όρια της ρητορικής μίσους- σε θέματα δικαιωμάτων (άλλων ανθρώπων). Προφανώς πιστεύει ότι μόνο εκείνος έχει δικαιώματα: άνθρωποι με διαφορετική σεξουαλικότητα ή από διαφορετικές χώρες δεν δικαιούνται τίποτα, κι αν τυχόν το αποκτήσουν τους αξίζει το λεκτικό του κυνηγητό.

Όμως εκτός από δικαιώματα, όλοι έχουμε και υποχρεώσεις.

Έχει λίγο καιρό που έπαιρνε το μάτι μου πλαγίως σχόλια γι’ αυτόν:  πως καθώς το παίζει πατριώτης αυτός ο ίδιος έχει φεσώσει τη χώρα μας με εκατοντάδες χιλιάδες χρέη. Κάπου διάβασα ότι κατηγορείται μάλιστα στο δικαστήριο γι’ αυτό. Απέφυγα να ασχοληθώ παραπάνω, μέχρι που μου έγραψε μια αναγνώστρια :

«Τον τελευταίο καιρό ο κ. Τσιάρτας απασχολεί την κοινή γνώμη με διάφορες δημοσιεύσεις του στο FB (οι κακές γλώσσες λένε ότι σκοπεύει να κατέβει υποψήφιος σε μελλοντικές εκλογές). Κάποιοι τον θεωρούν άξιο και πιθανόν να τον ψηφίσουν, μόνο που δεν είναι ευρέως γνωστό (αν και είναι δημοσιευμένο) ότι ο κ. Τσιάρτας, που ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το καλό της πατρίδας του, είναι ανάμεσα στους μεγαλοφειλέτες του δημοσίου. Οι οφειλές του είναι περί τα 300.000 ευρώ και αυτόν τον καιρό πλησιάζει και η δικάσιμός του.»

Είναι γεγονός λοιπόν: το όνομά του είναι δημοσιευμένο στην επίσημη λίστα του κράτους, μαζί με όλα τα ονόματα όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ. (Ο ίδιος χρωστά περίπου 314.000 ευρώ)

Με τη δίκη του κυρίου Τσιάρτα δεν έχουν ασχοληθεί πολύ τα μέσα. Περιέργως μόνο η εφημερίδα Εσπρέσο έχει κάνει ρεπορτάζ. Προ εξαμήνου, στις 19/12/2017 δημοσίευσε το εξής:

Νέα αναβολή στη δίκη Τσιάρτα για χρέη στην Eφορία

Βασίλης Τσιάρτας
Στο προαύλιο των δικαστηρίων / από την Εσπρέσο

Θέση στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας πήρε χθες ο άλλοτε «μάγος» της μπάλας Βασίλης Τσιάρτας. Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, που το τελευταίο διάστημα απασχολεί τα social media με εμπρηστικές αναρτήσεις, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο!

Από τον έλεγχο των φορολογικών Αρχών τον Αύγουστο του 2015 προέκυψε ότι χρωστάει [εκατοντάδες] χιλιάδες ευρώ στην Εφορία, με αποτέλεσμα να ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο παλαίμαχος άσος βρέθηκε στην Ευελπίδων χωρίς τον συνήγορο υπεράσπισής του και ζήτησε από το δικαστήριο να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Β. Τσιάρτας: Ο δικηγόρος μου βρίσκεται στο Εφετείο, στην υπόθεση της Siemens, και δεν μπορεί να έρθει. Σας προσκομίζω τη βεβαίωση από τη γραμματεία του Εφετείου και γι’ αυτό ζητάμε να αναβάλετε.

Πρόεδρος: Η υπόθεση έχει ήδη αναβληθεί, λόγω κωλύματος συνηγόρου, στο παρελθόν! Είχατε, βλέπω, άλλη δικηγόρο τότε.

Β. Τσιάρτας: Ναι, άλλαξα, δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε.

Πρόεδρος: Αν είναι να αλλάζετε κάθε φορά δικηγόρο… Το αδίκημα είναι από τον Αύγουστο του 2015. Ελπίζω, αν αναβάλουμε, να μην έχετε πάλι κώλυμα με άλλον δικηγόρο!

Ύστερα από πρόταση της εισαγγελέως το δικαστήριο ανέβαλε τελικά την εκδίκαση της υπόθεσης για τον Μάιο του 2018 και ο γνωστός ποδοσφαιριστής αναχώρησε με βήμα ταχύ από τα δικαστήρια

***

Η εκδίκαση λοιπόν θα γίνει το μήνα που διανύουμε. Είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Τσιάρτας θα δεχθεί να αποπληρώσει τα χρέη του προς τη χώρα που τόσο λέει πως αγαπά, και πως δεν θα ξαναδημιουργήσει χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Και ελπίζω πως πριν ξαναεπιτεθεί στα δικαιώματα των άλλων, θα έχει φροντίσει να είναι πρώτα ο ίδιος εντάξει με τις δικές του υποχρεώσεις.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

30 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση