σε , ,

Επικίνδυνη η μάσκα; Αυτή η γιατρός έκανε πείραμα για την επάρκεια οξυγόνου

Κάποιοι λένε πως «δεν μπορούν να αναπνεύσουν με τη μάσκα» ή δεν την φορούν επειδή «τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν δραματικά όταν φορούν μάσκα»…

Το είδα στο facebook της γιατρού Έλενας Μηλιώτη

Security Check Required

No Description

H Δρ. Megan Hall έκανε το πείραμα κι έγραψε:

«Γεια σας φίλοι! Έχω δει πολλές δημοσιεύσεις και έχω ακούσει ανθρώπους να διαμαρτύρονται ότι «δεν μπορούν να αναπνεύσουν με τη μάσκα» ή δεν την φορούν επειδή «τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν δραματικά όταν φορούν μάσκα».

Επίσης, «μια μάσκα δεν μας προστατεύει από το να εισπνεύσουμε τον ιό», αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι δεν την φορούν επειδή «αναπνέουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν». Δεν είμαι σίγουρη πώς όλες αυτές οι θεωρίες βγάζουν νόημα. Αν πιστεύετε πραγματικά ότι ο ιός διεισδύει στη μάσκα και τον εισπνέετε, πώς πιστεύετε ταυτόχρονα ότι το εκπνεόμενο CO2 παραμένει στη μάσκα; Οι ιοί χρειάζονται ένα φορέα για να εξαπλωθούν, ο φορέας του COVID-19 είναι τα αναπνευστικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια δεν περνούν εύκολα από μια μάσκα που φοράμε σωστά.

Έκανα ένα μικρό πείραμα.

Βλέπετε εμένα σε 4 σενάρια. Φόρεσα κάθε μια από τις μάσκες για 5 λεπτά και έλεγξα τον κορεσμό του οξυγόνου μου (εμφανίζεται παρακάτω ως ποσοστό) μαζί με τον καρδιακό μου ρυθμό (HR, σε παλμούς ανά λεπτό) χρησιμοποιώντας μη επεμβατική παλμική οξυμετρία. Λάβετε υπόψη, ότι αμέσως πριν από αυτό το πείραμα, φορούσα τη χειρουργική μάσκα για 5 ώρες.

Αποτελέσματα:
Χωρίς μάσκα: 98%, HR 64
Χειρουργική μάσκα: 98%, HR 68
Μάσκα N95: 99%, HR 69
N95 συν χειρουργική μάσκα (αυτές είναι οι μάσκες που φορούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη): 99%, HR 69.

Δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στον κορεσμό οξυγόνου σε οποιοδήποτε σενάριο. Αν και μπορεί να ακούγεται άβολο σε μερικούς, μπορείτε να αναπνεύσετε.

Ως γιατρός, σας καλώ και σας παρακαλώ να φοράτε τη μάσκα για να προστατέψετε τον εαυτό σας και εκείνους που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα (πολλοί από τους ασθενείς μου επειδή είναι κάτω των 2 ετών). Εκτός κι αν είστε με το πρόσωπο στο έδαφος κι έχετε ένα γόνατο στο λαιμό σας, είμαι βέβαιη ότι μπορείτε να αναπνεύσετε»

Η Μηλιώτη σχολίασε, ορθώς:

+

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Πόσα γνωρίζεις για τον Κορωνοϊό;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
The Future Is Unwritten
Μέλος
The Future Is Unwritten

Αυτό που σίγουρα διαπιστώθηκε επίσης είναι η χαώδης διαφορά στο ύφος με το οποίο απευθύνεται στους αναγνώστες
της αναρτησής της η Δρ. Megan Hall (“…Hi friends…”) και η Ελληνίδα συνάδελφός της (“…ΠΟΣΟ ΜΠΕΤΟΒΛΑΚΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ…”).

Μέλος
Allou Allou.

Όλα καλά και ωραία, προσωπικά συμφωνώ, ΑΛΛΑ
Το κράτος πρέπει να δίνει στους πολίτες δωρεάν μάσκες
η να τις “πουλά” σε συμβολική τιμή, υπάρχουν άνθρωποι
που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν, και το
πιο τραγικό, φοράνε μάσκα μιας χρήσης, πάρα πολλές φορές
αν κάποια στιγμή μπείτε σε λεωφορείο είναι ευκολάκι να
το καταλάβετε, από το χρώμα στα κορδόνια και στην μάσκα
και αυτό πρέπει να είναι πολύ επικύνδηνο

Horsefly
Μέλος
Horsefly

Η μάσκα δεν περιορίζει τόσο πολύ το οξυγόνο αν κάθεσαι ή περπατάς μέσα σε έναν κλειστό χώρο- πχ αυτοκίνητο, νοσοκομείο, σπίτι κλπ. Ωστόσο, εκ πείρας έχω διαπιστώσει ότι αν προσπαθήσω να ανέβω τις σκάλες ή να περπατήσω σχετικά γρήγορα στο δρόμο, ενώ μιλάω ή τραγουδάω, λαχανιάζω πολύ πιο εύκολα. Αυτά δεν τα λέω γιατί είμαι εναντίον της χρήσης μάσκας- ο λόγος που περπατάω τόσο πολύ είναι ακριβώς γιατί θέλω να αποφύγω το συνωστισμό στα ΜΜΜ, ας πούμε, και όλους αυτούς που δε φορούν. Όμως, θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε και λίγο ακριβοδίκαιοι. Για κάποιον που έχει πιο αδύναμο καρδιοαναπνευστικό… Διαβάστε περισσότερα »