σε , ,

Επιτέλους, δικαίωση του χρήστη της Βικιπαίδειας για το «όνειδος» του Κατσανέβα

Σχεδόν έξι χρόνια μετά, ο Diu (Δημητρης Λιούρδης) δικαιώθηκε για το αυτονόητο – την παράθεση γεγονότων με πηγές

O Θεόδωρος Κατσανέβας απέσυρε τελικά την αγωγή εναντίον χρήστη της Βικιπαίδειας

Πριν από έξι χρόνια, ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Θεόδωρος Κατσανέβας, έστειλε εξώδικο στον χρήστη/συντάκτη της Βικιπαίδειας Diu, απαιτώντας την διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο και ζητώντας τα στοιχεία του χρήστη προκειμένου να ασκήσει εναντίον του τις νόμιμες αξιώσεις του από την προσβολή της προσωπικότητάς του.

Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά στο λήμμα σχετικά με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του Κατσανέβα, στην οποία ο Παπανδρέου τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του.

Ο Κατσανέβας στράφηκε κατά του χρήστη Diu επειδή αυτός ήταν που έβαλε τις σχετικές πληροφορίες στο λήμμα. Σύμφωνα με τις αρχές και την πολιτική της Βικιπαίδειας, ο Diu είχε τεκμηριώσει τις σχετικές πληροφορίες πολύ εύκολα, αφού ένα μεγάλο μέρος του Τύπου είχε ασχοληθεί με το γεγονός.

Με δυο λόγια, ο χρήστης δεν αποκάλεσε «όνειδος» τον κύριο Κατσανέβα, αλλά είπε πως σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής (μέσα ’90) ο ίδιος ο Παπανδρέου τον αποκάλεσε «όνειδος».

Η αγωγή του κυρίου Κατσανέβα, παρότι προσπάθησε να φιμώσει τη Βικιπαίδεια, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Από εκεί που λίγοι γνώριζαν ή θυμόταν την άποψη του Παπανδρέου γι’ αυτόν, μετά την αγωγή του και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, όλοι την έμαθαν.

***

Η ευχάριστη νέα εξέλιξη, μέσα από ανακοίνωση της Wikimedia:

Ανακοίνωση για αγωγή Κατσανέβα

O κ. Θεόδωρος Κατσανέβας απέσυρε την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του χρήστη της Βικιπαίδειας Diu (Δημητρίου Λιούρδη) και η οποία ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί στις 15 Μαρτίου 2018. Η εν λόγω κίνηση του κ. Κατσανέβα, έστω και την τελευταία στιγμή, αποτελεί  δικαίωση όχι μόνο για τον ίδιο τον Diu αλλά και για όλους τους εθελοντές της κοινότητας αφού η αγωγή του στρεφόταν ευθέως κατά των αρχών της Wikipedia, δηλαδή ενός ανοικτού και συνεργατικού εγχειρήματος, δέσμευση του οποίου αποτελεί η παρουσίαση πληροφοριών χωρίς λογοκρισία, υπό ουδέτερη οπτική γωνία και με την υποστήριξη αξιόπιστων, δευτερογενών πηγών.

Ως Wikimedia User Group Greece ευελπιστούμε ότι η έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης θα αποτρέψει στο μέλλον ανάλογες περιπτώσεις στοχοποίησης εθελοντών της κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση η ίδια η κοινότητα της Wikipedia, μέσω των χιλιάδων εθελοντών της, έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα μέσα ώστε το περιεχόμενο των λημμάτων να είναι συμβατό με τις πολιτικές του εγχειρήματος αλλά και με τις κείμενες νομοθεσίες. Εκ μέρους του χρήστη Diu εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στα μέλη της κοινότητας για την ηθική υποστήριξή τους, στο Ίδρυμα Wikimedia που στάθηκε έμπρακτα δίπλα του από την πρώτη στιγμή καθώς και στη δικηγόρο Χαρά Δαούτη της δικηγορικής εταιρείας Λαμπαδάριου για τον νομικό χειρισμό της υπόθεσης.

Όταν πρωτοέσκασε η υπόθεση, είχα μιλήσει με τον συντάκτη της Βικιπαίδειας, και εκτός των άλλων μου είχε πει:

«Αυτό που θα μπορούσα να πω, και δεν νομίζω ότι λέω κάτι παράλογο, είναι ότι αυτή η αγωγή αποτελεί μια μορφή λογοκρισίας και στρέφεται κατά του εγχειρήματος του wikipedia γενικότερα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν προχωράει σε αγωγές κατά των εφημερίδων που αναφέρουν τις επίμαχες φράσεις στην ηλεκτρονική τους έκδοση (όχι μόνο στην έντυπη) και στις οποίες (εφημερίδες) παραπέμπει το λήμμα. Μάλλον αποτελώ το εύκολο θύμα στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στην Βικιπαίδεια δεν εκφράζουμε προσωπικές απόψεις, ούτε αναζητάμε την απόλυτη αλήθεια. Απλά φροντίζουμε αυτά που γράφουμε να επαληθεύονται από τρίτες αξιόπιστες πηγές, και τέτοιες νομίζω ότι είναι οι εφημερίδες και το site που ανέφερα παραπάνω.

Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με λήμμα του Wikipedia παγκοσμίως.

Το ίδρυμα Wikimedia, που ελέγχει όλα τα εγχειρήματα wikipedia ανά τον κόσμο και εδρεύει στην Καλιφόρνια, έχει αναλάβει τα έξοδα της νομικής μου βοήθειας θεωρώντας ότι δεν έχω παραβιάσει την πολιτική του εγχειρήματος ή τον νόμο.»

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

24 points
Upvote Downvote

Total votes: 26

Upvotes: 25

Upvotes percentage: 96.153846%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 3.846154%

Αφήστε μια απάντηση