σε ,

Φουτουριστής από το 1901 περιγράφει τον κόσμο το 2001: Όπερα μέσω τηλεφώνου, δωρεάν σπουδές και πολλοί σωλήνες

Πριν από 120 χρόνια, «οι σοφότεροι άνδρες των μεγαλύτερων επιστημονικών ιδρυμάτων της επιστήμης και της μάθησης» προέβλεψαν τι θα συνέβαινε σήμερα…

Πριν από 120 μόλις χρόνια, «οι σοφότεροι άνδρες των μεγαλύτερων επιστημονικών ιδρυμάτων της επιστήμης και της μάθησης στην Αμερική» προέβλεψαν τι θα άλλαζε μέχρι- το τότε μακρινό- 2001. Τα γράμματα C, X και Q θα σταματούσαν να χρησιμοποιούνται, αεροσκάφη θα γέμιζαν τον ουρανό, αυστηρά για στρατιωτικούς σκοπούς (η μετακίνηση των επιβατών θα γινόταν από «γρήγορα ηλεκτρικά πλοία»), οι φράουλες θα είχαν το μέγεθος μήλου, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα ήταν δωρεάν για όλους. Καθώς το έτος 2001 αποτελεί ήδη παρελθόν, όλα αυτά μας φαίνονται αστεία, όμως, όπως συμβαίνει  με όλες τις προβλέψεις, μερικές από αυτές έπεσαν μέσα. Δεν παίρνουμε «ζεστό και κρύο αέρα από σωλήνες», αλλά έχουμε συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Δεν στέλνουμε φωτογραφίες σε όλο τον κόσμο μέσω τηλεγράφου, αλλά μέσω κινητών τηλεφώνων, λέει το openculture.

Το άρθρο του πολιτικού μηχανικού John Elfreth Watkins Jr. με τίτλο «Τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα εκατό χρόνια» κυκλοφόρησε στο τεύχος Δεκεμβρίου του 1900 του φημισμένου φουτουριστικού περιοδικού Ladies Home Journal. Μπορείτε να το ακούσετε στο βίντεο του καναλιού Voices of the Past, που συνοδεύεται από ιστορικά κλιπ της εποχής.

Δείτε το βίντεο

Πριν από λίγα χρόνια το άρθρο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και οι προβλέψεις του έγιναν αντικείμενο κριτικής. Ο Jeff Nilsson της εφημερίδας Saturday Evening Post, συνεχάρη τον Watkins για τις έγκυρε προβλέψεις του, όπως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής της ανθρωπότητας και του μέσου ύψους των ανθρώπων.

Ο Watkins περιγράφει τις πηγές του ως «τα πιο γνωστά και συντηρητικά μυαλά της Αμερικής». Και όντως σε ορισμένους τομείς ήταν πολύ συντηρητικοί. Προέβλεψαν τρένα με ταχύτητες 200 χιλιομέτρων την ώρα, αλλά όπως σημειώνει ο Nilsson, τα σημερινά τρένα υψηλής ταχύτητας ταξιδεύουν με σχεδόν 400 χιλιόμετρα την ώρα. Τα τραμ σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται στην Αμερική, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά όχι λόγω της αντικατάστασής τους από μετρό και κινούμενα πεζοδρόμια. Όταν ο Watkins γράφει ότι «η όπερα θα μεταδίδεται στα σπίτια τηλεφωνικά», ίσως εννοούσε το live streaming, αν και δεν προέβλεψε την εμφάνιση του διαδικτύου. Όπως και να ‘χει, το χαρακτηριστικό στοιχείο του μέλλοντος είναι ότι παραμένει άγνωστο.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεστ Προσωπικότητας: Αν ήσουν δεκαετία, ποια δεκαετία θα ήσουν;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote