σε ,

Για τις γελοίες επιθέσεις: Όχι, δεν είναι «ακραίοι εθνικιστές» όλοι όσοι αντιδρούν στη Συμφωνία

Η απαξίωση όσων διαφωνούν γυρίζει μπούμερανγκ

Φωτ.: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Για μένα η φάση είναι, με δυο λόγια, ούτε κρύο ούτε ζέστη. Δε θεωρώ καταστροφή το να περάσει η Συμφωνία (κι ας μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη για μας), ούτε να μην περάσει τώρα και να γίνει κάποτε μια άλλη, ούτε και να μη γίνει ποτέ μια συμφωνία και να τους λένε όλοι Μακεδονία.

Υποτίθεται ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που λύνοντάς το με τις Πρέσπες θα μας ευγνωμονούν οι μελλοντικοί Έλληνες. Οι μελλοντικοί Βορειομακεδόνες, που θα έχουν διαβατήρια σκέτο Μακεδονία και όλοι θα τους λένε σκέτο Μακεδονία και επιπλέον χάρη στη Συμφωνία θα έχουν μπει και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ναι, αυτοί θα μας ευγνωμονούν. Αυτοί θα είναι σίγουρα κερδισμένοι. Εμείς δεν έχω πειστεί πως θα κερδίσουμε και τόσα πολλά, αλλά ούτε και πως θα χάσουμε όλα αυτά που με κλισεδιάρικους τρόπους λέγονται («την ψυχή μας και το όνομά μας»).

Έχοντας πει αυτά, κι ενώ δεν είμαι εναντίον της Συμφωνίας και δεν θα πήγαινα σε Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία (έχω μετανιώσει και γι’ αυτά που πήγα τότε ως μαθητής), τα έχω πάρει λίγο με την απαξίωση όσων αντιδρούν. Εννοείται να κάνουμε viral τους kitsch Μακεδονομάχους. Όμως αυτοί ήταν η πλειοψηφία;

EUROKINISSI

Τώρα ενόχλησε η «ακροδεξιά»

Άντε να δεχτώ για χάρη της κουβέντας πως μπορεί όσοι πήγαν στο Σύνταγμα και όσοι δε θέλουν τη Συμφωνία των Πρεσπών να είναι αφελείς ή υπερβολικοί ή σε κάποιες περιπτώσεις ανενημέρωτοι. Όμως η προσπάθεια συνολικού στιγματισμού τους ως γραφικών χρυσαυγιτών είναι απλά λανθασμένη.

Κι αυτό τους εξοργίζει ακόμα περισσότερο – και, πεισμώνοντάς τους, ενδέχεται να τους σπρώξει όντως στον εθνικισμό. «Αν το να αγαπάω την πατρίδα μου με κάνει φασίστα, ε τότε είμαι φασίστας» ακούς -δυστυχώς- όλο και συχνότερα.

Στο δε Συλλαλητήριο κατέβηκαν χιλιάδες αριστεροί (δεν είναι τυχαίο όλο αυτό που έγινε με την Αφροδίτη Μάνου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κλπ) και είναι το λιγότερο ντροπή να τους επικρίνεις για σύμπλευση με την ακροδεξιά, όταν εσύ διαδήλωνες μαζί της στους Αγανακτισμένους, και το κυριότερο: όταν εσύ συγκυβερνούσες μαζί της επί τέσσερα χρόνια – μέχρι προχτές!

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, και τις φιλοκυβερνητικές, η τεράστια πλειοψηφία του κόσμου –ακόμα και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ!- είναι εναντίον της Συμφωνίας. Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν πως είναι καλή ιδέα όλους αυτούς τους ανθρώπους, είτε πήγαν στο Σύνταγμα ή όχι, να τους χλευάζουν τσουβαλιάζοντάς τους με το μικρό ποσοστό γραφικών ή χρυσαυγιτών;

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αρνητικά «βαθμολογεί» τη συμφωνία το 70% των Ελλήνων και θετικά μόλις το 12%

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία απ’ την πρόσφατη έρευνα της MRB, όπου φαίνεται πως απέναντι στη Συμφωνία δεν βρίσκονται «ακραίες φωνές» ή οπαδοί του «εθνικιστικού απομονωτισμού», όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, αλλά άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των κομμάτων. Ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. (Τους άλλους τρεις προφανώς ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τους θεωρεί «ακραίες εθνικιστικές φωνές».)

Στις ηλικίες από 17 έως 24 ετών «όχι» απαντά το 67% και μόλις το 9% συμφωνεί. Αντίστοιχα μονοψήφιο (9%) είναι το ποσοστό που εγκρίνει τη συμφωνία στις ηλικίες άνω των 65 ετών ενώ αρνητικά απαντά το 76%. Σε κάθε περίπτωση, γυρίζει την πλάτη στη συμφωνία το 68% των ηλικιών από 25 έως 34 ετών, το 67% από 35 έως 44 ετών και το 79% στις ηλικίες 46 έως 64 ετών.

Ακόμη κι αν δεν θέλει να το παραδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για κύρωση της συμφωνίας δεν βρίσκει σύμφωνη ούτε την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του. Κι αυτό γιατί μόλις το 24% τη βλέπει θετικά! Στη ΝΔ το 88% την απορρίπτει, ενώ κόντρα στην εκλογική του βάση κινείται ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς το 65% των ψηφοφόρων του Ποταμιού κρίνει τη συμφωνία αρνητικά και μόλις το 14% θετικά. Στο ΔΗ.ΣΥ. «ναι» λέει το 10% και «όχι» το 74%, ενώ στο ΚΚΕ την απορρίπτει το 62%.

Υπάρχει ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο στην ανάλυση της έρευνας. Αυτό που καταδεικνύει ότι παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο υπέρ της συμφωνίας, ενισχύθηκε η άποψη ότι είναι ετεροβαρής και εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, με τη θέση αυτή συμφωνεί το 75% ενώ τον περασμένο Ιούνιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν δυο μονάδες κάτω (73%). Επίσης, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει νέα σοβαρά προβλήματα στο μέλλον (έναντι 69% στην έρευνα του Ιουνίου).

EUROKINISSI

Αλαζονεία και έλλειψη ενημέρωσης

Επειδή λοιπόν οι πολλοί έχουν αρνητική στάση πάει να πει πως έχουν δίκιο; Όχι βέβαια. Νομίζω πως η υπεροψία των κυβερνητικών χειρισμών -οι τελείως μυστικές διαπραγματεύσεις, η αδιαφάνεια σε σχέση με τις πιέσεις των ΗΠΑ, και κυρίως το γεγονός πως ο Τσίπρας δεν έκανε καμία διαβούλευση με τα άλλα κόμματα και δεν εξήγησε ποτέ στον ελληνικό λαό τι παίζει- έκαναν μεγάλη ζημιά στη δημοφιλία της Συμφωνίας. Αν γινόταν ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν ο Πρωθυπουργός φρόντιζε να μας ενημερώσει πειστικά, αν δεν έφερνε τους πάντες προ τετελεσμένης συμφωνίας ίσως τα πράγματα να ήταν αλλιώς.

Τώρα όμως δε νοιάζεται να πείσει το λαό πως αυτό γίνεται για το καλό του. Νοιάζεται μόνο πώς θα πείσει την Παπακώστα και το Δανέλλη να υπερψηφίσουν στη Βουλή. Δεν τον νοιάζει καθόλου πως μόνο το 12% των Ελλήνων θέλει τη Συμφωνία – του αρκεί μόνο να την θέλουν 151 βουλευτές.

Οπότε όταν κάποιοι απ’ αυτό το 12%, ακολουθώντας το υπεροπτικό στυλ του Τσίπρα, ρίχνουν λάσπη σε όοοολους τους υπόλοιπους απορρίπτοντάς τους ως ακραίους εθνικιστές, δεν βοηθούν ούτε τη συμφωνία να περάσει, ούτε τους πολίτες να αλλάξουν γνώμη. Γίνονται απλώς γελοίοι.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΥΙΖ: Πόσο καλά ξέρεις τα γεγονότα για το Μακεδονικό Ζήτημα;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

5 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Αφήνοντας στην άκρη το μέρος του άρθρου σου Άρη που παίρνει ως θέσφατο το αποτέλεσμα δημοσκόπησης -λες και δεν έχουμε δει ως τώρα παταγώδεις αποτυχίες εκτιμήσεων- και το ότι εμφανίζεται να γίνεται συλλήβδην χαρακτηρισμός όλων των συμμετεχόντων ως ακροδεξιούς στο οποίο νομίζω ότι υπερβάλλεις, θα σε παρακαλούσα να μου εξηγήσεις αυτό:
  “Οι μελλοντικοί Βορειομακεδόνες, που θα έχουν διαβατήρια σκέτο Μακεδονία,,,”
  Που το βασίζεις;

 2. Αρη νομιζω πως πιο ψυχραιμα απο εσενα δεν θα μπορουσε ανθρωπος να αναλυσει το θεμα…Το προβλημα και το μειον του Τσιπρα ειναι οτι δεν προσπαθησε καν να ενημερωσει την κοινωνια με μια ενημερωση εστω στο Ζαππειο,για το τι ειναι αυτη η Συμφωνια,αν θα επηρεασει την Ελλαδα και με ποιον τροπο,ωστε ο καθε αφελης να νομιζει πως την αλλη μερα οι Σκοπιανοι[Δημοκρατια της Μακεδονιας αποκαλειται διεθνως και μονο εμεις διαφωνουμε]θα αξιωσει εδαφος Ελληνικο κλπ…αρα το βασικο λαθος του ειναι αυτο.Οσο για το συλλαλητηριο,συμφωνω πως υπηρχαν και ανθρωποι,οικογενειες ,απλοι πατριωτες Ελληνες,ομως τελικα απο ποιους στιγματιστηκε-αμαυρωθηκε?Ξερουμε ολοι ποιοι προκαλεσαν τα επεισοδια και αυτο που εμεινε ειναι το καπελωμα απο δεξιους-ακροδεξιους χωρους και αυτο ειναι το χειροτερο.Η συμφωνια δεν ειναι η καλυτερη αλλα ουτε και η χειροτερη και ισως εδω που φτασαμε να ειναι μονη λυση.Αν δεν περασει,οι γειτονες μας θα λεγονται μονο Δημοκρατια της Μακεδονιας και ετσι θα περασουν και στο ΝΑΤΟ.Τι προτιμαμε?

 3. Ποιο το νόημα να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όταν είχαν γίνει γνωστές οι διαθέσεις από την αρχή?
  Δεν ξέραμε τις γνώμες των αρχηγών των κομμάτων?
  1) Το ΚΚΕ ανεξάρτητα από τη λύση εναντίων της συμφωνίας γιατί θα σήμαινε την είσοδο της γείτονος στο ΝΑΤΟ
  2) ο Καμμένος με εθνικιστικές κορώνες για να σώσει ό,τι έχει μείνει από τους ψηφοφόρους του παρότι ήταν στη ΝΔ όταν επί Καραμανλή η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε σύνθετη ονομασία ως εθνική στάση.
  3) ο ανεκδιήγητος Λεβέντης το ίδιο -παρότι υπάρχει σε βίντεο να λέει πως η μόνη λογική λύση είναι να γίνει ένας επώδυνος συμβιβασμός με το όνομα Μακεδονία ως συνθετικό-
  4) το ΠΑΣΟΚ που επίσης ξέχασε τις συναινέσεις του παρελθόντος σε σύνθετη ονομασία και δεν δέχεται καθόλου το Μακεδονία
  5) και φυσικά η (καθόλου λαϊκίστικη) ΝΔ που από την αρχή που έβλεπε να κινούνται διεργασίες για εξεύρεση λύσης άρχισε να βάζει όρους. Φυσικά όσο διέρρεε ότι η κυβέρνηση πετύχαινε τους στόχους, η ΝΔ ανέβαζε όλο και πιο πολύ τον πήχη. Άρχισε από την σύνθετη ονομασία, erga omnes, μετά ζήτησε συνταγματική αλλαγή, μετά είπε ότι πρέπει να είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, μετά ότι πρέπει να απαλειφθούν τα αλλιοτρικά στοιχεία, μετά να μην γίνει σαλαμοποίηση, κτλ. Όσο για το περί μυστικότητας και περί συμβούλιου πολιτικών αρχηγών, ο Μητσοτάκης δεν ήταν που αρνήθηκε να συναντήσει τον Κοτζιά και τον Τσίπρα και είπε να φέρουν τη συμφωνία πρώτα και μετά να γίνει η συζήτηση? Και μετά έβγαινε και έλεγε για μυστική διπλωματία -την ίδια ώρα που η Σπυράκη έμενε στο ξενοδοχείο του Ντιμιτρόφ και έπιναν μυστικούς καφέδες μαζί.

  Όσο για το τι λένε οι δημοσκοπήσεις, ειδικά με τα δείγματα γραφής που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πόσο αξιόπιστες είναι αυτές? Επίσης να θυμίσω πως και πριν 20 χρόνια, στο θέμα των ταυτοτήτων (την μη αναγραφή του ΧΟ), πάλι λεγόταν από τις δημοσκοπήσεις πως η πλειοψηφία του κόσμου ήταν απέναντι, αλλά ο Σημίτης ήταν αμετακίνητος (και καλά έκανε), και σίγουρα τώρα αν ρωτούσαμε ποιον τον ενοχλεί, οι περισσότεροι θα έλεγαν πως δεν τους ενδιαφέρει καν. Καμιά φορά λοιπόν, ένας πολιτικός μπορεί να πάρει πάνω του την απόφαση, έχοντας πλήρη γνώση των στοιχείων της συμφωνίας, ακόμη και αν διαφωνούν μαζί του οι ψηφοφόροι του, και είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον αν ήταν σωστό ή όχι. Αυτή η διορατικότητα είναι στοιχείο που κάνει τον κόσμο να στηρίζει έναν πολιτικό, ακόμη και αν στην επιφάνεια στο επιμέρους θέμα διαφωνεί μαζί του.

  Όσο για το αν η συμφωνία είναι ή όχι δίκαια, και μόνο βλέποντας πως και στις δύο χώρες υπάρχουν αντιδράσεις και πώς και στις δυο χώρες (διαφαίνεται) να περάσει η συμφωνία με ελάχιστη πλειοψηφία, θα μπορούσε να κάνει τον καθένα να καταλάβει ότι είναι η χρυσή τομή ακριβώς ανάμεσα στις θέσεις των δύο χωρών και αν από αυτό το σημείο υπήρχε παραπάνω υποχώρηση προς οποιαδήποτε πλευρά, στο τέλος δεν θα γινόταν δεκτή από τη χώρα αυτή.

  Όσο για το αν είναι όλοι εθνικιστές στα συλλαλητήρια, όχι δεν είναι, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που είναι και δυστυχώς αυτό είναι που δίνει το χρώμα και τον παλμό και οι μετριοπαθείς φωνές καλύπτονται από τις κραυγές τους.
  Και προφανώς υπάρχει πλήθος κόσμου που έχει παραπληροφόρηση και δεν καταλαβαίνει πως στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας ζούσαν για χιλιάδες χρόνια πάρα πολλοί διαφορετικοί λαοί και πώς όλοι έχουν την ιστορία τους και δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες αρκεί να ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία (πράγμα που κάνει αυτή η συμφωνία).

 4. Μπράβο για τη νηφάλια τοποθέτηση.
  Να πω ότι και γω πήγα στο συλλαλητήριο και σαφώς δεν είμαι ακραία εθνικίστρια.
  Άρη, συγγνώμη αλλά γιατί μετανιώνεις για το ότι διαδήλωσες κατά της καταφωρης κλοπής της ιστορίας μας τη δεκαετία του ΄90;

 5. «Αν το να αγαπάω την πατρίδα μου με κάνει φασίστα, ε τότε είμαι φασίστας» ακούς -δυστυχώς- όλο και συχνότερα.

  Ακριβώς αυτό. Όσοι αναρωτιούνται συνέχεια για την άνοδο της εναλλακτικής δεξιάς στον κόσμο ας κοιταχτούν έστω και λίγο στον καθρέφτη.

Αφήστε μια απάντηση