σε , ,

Γιατί είναι τόσο κακές οι μάσκες-ασπίδες;

Δεν επιτρέπεται να τις φορούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επειδή όχι μόνο δεν προστατεύουν αλλά διευκολύνουν πιθανώς τη μόλυνση

Άσχετα με το ποιος φταίει για την χαλάρωση και την αύξηση κρουσμάτων (όλοι θεωρούμε πως πάντα φταίνε οι «άλλοι»), αν θέλουμε

Α) Να ζήσουμε, και

Β) Να μην χρεοκοπήσουμε (και σε εθνικό και σε ατομικό επίπεδο)

πρέπει να κάνουμε αυτά που λένε τώρα οι ειδικοί.

Είναι δύσκολα; Ναι. Μας ξεβολεύουν; Σίγουρα.

Δεν γίνεται όμως αλλιώς. Και το βλέπουμε στις άλλες χώρες που συνεχίζουν να χάνουν χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά.

Αρκετά με τα κολπάκια, τα παραθυράκια του νόμου, τις μάσκες στο πηγούνι, τις μύτες έξω απ’ τις μάσκες, τα «έλα μωρέ».

Και, επίσης, αρκετά με τις μάσκες «ασπίδες» που δεν είναι ασπίδες για τίποτα. Ειδικά κάτι εξωφρενικά μικρές, τις οποίες βάζουν πολλοί έτσι για να λένε ότι έβαλαν κι οι οποίες δεν καλύπτουν καλά καλά ούτε το στόμα ούτε τη μύτη.

Διαβάστε και αυτό που έγραψε ο χειρουργός Μιχαήλ Ε. Κεχαγιαδάκης MD, MPH, PgDAM

Επειδή δυστυχώς πρέπει το κράτος να μας πει το προφανές για να το εφαρμόσουμε, με τη νέα εγκύκλιο Δ1γ/ΓΠ οικ 47265/24.7.2020 του Υπ. Υγείας με συστάσεις αναφορικά με την καθολική χρήση της μάσκας, ασπίδας προσώπου σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών) στα πλαίσια της πανδημίας του COVID-19, η χρήση αυτού του τύπου “ασπίδας” (ας πούμε) απαγορεύεται από τους εργαζόμενους.

Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη χρήση μάσκας, καθώς δεν προστατεύει ούτε τον φέροντα, ούτε τους γύρω του. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός διευκολύνει πιθανώς τη μόλυνση, δρώντας σαν “φαράσι” για τα μικροσταγονίδια.

Βλέπω όλους τους σεφ, μάγειρες, σερβιτόρους, ξενοδοχοϋπάλληλους, αισθητικούς, κτλ να τις φοράνε (οι μισοί στο λαιμό…) και να εξυπηρετούν 100δες άτομα την ημέρα. Ένας από αυτούς να είναι φορέας, θα γίνουμε μάρτυρες τοπικής υπερδιάδοσης.

Υπάρχει ήδη ελβετική μελέτη που δείχνει ότι οποιαδήποτε ασπίδα είναι κατά πολύ κατώτερη από τη χρήση μάσκας στην πρόληψη λοίμωξης με SARS-COV-2.

Συνεπώς θα συμφωνήσω ότι σαν αξεσουάρ είναι σχετικά όμορφο, κι έχει το bonus της οπτικοποίησης του στόματος, αλλά αν δουλεύετε σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλέον διά νόμου η χρήση του για εσάς ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Μιχαήλ Ε. Κεχαγιαδάκης MD, MPH, PgDAM

ΥΓ. Κατανοητό ότι είναι δύσκολο να φοράς μάσκα μιας χρήσης στη δουλειά σου. Όμως πρέπει. Δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς. Αν κάτι πάει στραβά, αν δεν προστατευτούμε τώρα, σε λίγο μπορεί να μην έχουμε καν δουλειά (ώστε να δυσφορούμε που έπρεπε να φοράμε μάσκα).

Κουράγιο σε όλες και όλους, και καλή δύναμη.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απ’ τον Παντελή Θαλασσινό στον Μιχάλη Δέλτα: Οι συνωμοσιολογικές αμπελοφιλοσοφίες των καλλιτεχνών

Επικίνδυνη η μάσκα; Αυτή η γιατρός έκανε πείραμα για την επάρκεια οξυγόνου

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Μέλος
Matter

Κε Δημοκίδη, συγχωρέστε με μα επιθυμώ να σχολιάσω κάτι σε αυτά που γράψατε. Όχι για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μάσκας, που συμφωνώ βεβαίως μαζί σας. Σχετικά με το Α): Σημασία δεν έχει μόνο το ζην, σημασία έχει και το ευ ζην. Και με το ευ ζην δεν εννοώ την ευδαιμονία, εννοώ αυτό που ο καθένας ορίζει ως καλό για τον εαυτό του. Και τα ζώα ζουν. Ο άνθρωπος όμως έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το πως θα ζήσει. Και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Διαφορετικά, γιατί τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους για σε εθνικούς, κοινωνικούς… Διαβάστε περισσότερα »