σε ,

Γιατί κάνουν κάποιοι «αποχή από την ντοπαμίνη» – και γιατί είναι λάθος

Η αποχή (ή νηστεία) από τη ντοπαμίνη είναι μη επιστημονική μέθοδος με σκοπό να μειώσει την ντοπαμίνη. Κακώς

χαρ 14

Η αποχή (ή νηστεία) από τη ντοπαμίνη, γνωστή και ως dopamine fasting, είναι μια μη επιστημονική μέθοδος αποχής από δραστηριότητες που προκαλούν αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Έχει τους εξής κανόνες:

-Αποχή από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

-Αποχή από το διάβασμα

-Αποχή από το σεξ και τον αυνανισμό

-Αποχή από το φαγητό

-Αποχή από συζητήσεις και γέλια

-Αποχή από τη μουσική

-Αποχή από τον καφέ και άλλα διεγερτικά

Τι επιτρέπεται:

-Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού

-Διαλογισμός

-Γράψιμο

– Ελαφρά άσκηση

Με άλλα λόγια, οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της ντοπαμίνης είναι εκτός ορίων, καθώς θεωρείται εθιστικό.

Γιατί πρέπει να αποφεύγεται

Η ντοπαμίνη μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη για την εξάρτηση από την τεχνολογία, αλλά έχει πολλές θετικές επιδράσεις: πολλαπλασιάζει τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα μας και βοηθά στην κινητική δραστηριότητα. Υπάρχουν τέσσερις κύριες ντοπαμινικές οδοί στον ανθρώπινο εγκέφαλο και σε κάθε μία, η ντοπαμίνη δρα διαφορετικά.

Οι ψευδαισθήσεις είναι αποτέλεσμα υπερβολικής ευαισθησίας στις επιδράσεις της ντοπαμίνης και γι’ αυτό πολλά αντιψυχωσικά φάρμακα δρουν ως αναστολείς της ντοπαμίνης. Δεν είναι η ίδια η ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε «ωραία». Αυτός ο τύπος απόλαυσης περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ορμόνες και νευροχημικά και είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα.

Brain Power GIF by Jay Sprogell – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Jay Sprogell GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται όταν πρόκειται να βιώσουμε ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση και τα ηδονικά συναισθήματα προέρχονται από διαφορετικά νευροχημικά του εγκεφάλου. Ο ρόλος της ντοπαμίνης είναι να βοηθήσει τον εγκέφαλο να αναγνωρίσει τη σχέση μεταξύ πράξης και απόλαυσης. Ουσιαστικά, μας εφιστά την προσοχή: «Αυτό με έκανε να νιώσω ωραία οπότε θα το ξανακάνω.»

Ωστόσο, η έλλειψη ντοπαμίνης δεν κάνει την εμπειρία λιγότερο θετική. Σε έρευνες που έγιναν με  μείωση/ καταστολή της ντοπαμίνης τα ποσοστά ευχαρίστησης παρέμειναν τα ίδια.

Ο εγκέφαλός μας δεν χρειάζεται αποχή από την ντοπαμίνη

Ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει την ουσία συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλιώς θα ήμασταν νεκροί. Σίγουρα, ορισμένες δραστηριότητες αυξάνουν την απελευθέρωσή ντοπαμίνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εθισμένοι σε αυτήν. Το να αισθανόμαστε «ευχαρίστηση» από μια επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα δεν είναι λάθος, ούτε κακό και δεν πρέπει να αισθανόμαστε τύψεις γι΄αυτό.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια new age ψευδοεπιστημονική ιδέα που κυκλοφορεί όμως ευρέως στο διαδίκτυο.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ: Πόσο εθιστική προσωπικότητα έχεις;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!