σε , ,

Γιατί ο παράξενος πίνακας American Gothic παραμένει τόσο δημοφιλής;

Η ιστορία πίσω απ’ το έργο που είναι απ’ τα πιο διάσημα του πλανήτη

Το American Gothic, ο περίφημος πίνακας του Grant Wood που απεικονίζει ένα ζευγάρι αγροτών στην Αϊόβα των ΗΠΑ την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης του ’30, παραμένει ως και σήμερα ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμου, λέει το openculture.

Ο Phil Edwards του Vox μιλάει γι΄αυτό το φαινόμενο στο παρακάτω βίντεο:

Σύμφωνα με τον Edwards, η επιτυχία του American Gothic οφείλεται στην διπλή ταυτότητα του δημιουργού του, ενός απλού καλλιτέχνη από την αμερικανική επαρχία που ταξίδεψε εκτενώς στην Ευρώπη και επηρεάστηκε από ρεύματα όπως ο Ιμπρεσιονισμός, ο Πουαντιγισμός, αλλά και από το έργο του Φλαμανδού αριστοτέχνη Jan van Eyck

Όπως λέει η Karal Ann Marling, καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης και αμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα:

«Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, πολλοί αγρότες της Αϊόβα υποψιαζόταν ότι με το American Gothic ο Wood τους περιγελούσε. Αλλά το 1933, όταν το έργο εκτέθηκε στην έκθεση Century of Progress του Σικάγου, ο πίνακας έγινε αγαπημένο εθνικό σύμβολο.»

Ο ίδιος ο Wood, που έβαλε την αδερφή του και τον οδοντογιατρό του να ποζάρουν για τον πίνακα μπροστά σ’ ένα τυπικό αμερικάνικο αγροτόσπιτο που έφτιαξε από χαρτόνι, παραδέχτηκε ότι οι προθέσεις του δεν ήταν τελείως αγνές:

«Υπάρχει μια σάτιρα σε όλο αυτό, όπως υπάρχει σάτιρα σε κάθε τι ρεαλιστικό. Είναι τύποι ανθρώπων που γνωρίζω όλη μου τη ζωή. Προσπάθησα να τους αποδώσω με περισσότερη ειλικρίνεια κι από την πραγματική ζωή.»

Ενώ ο συγγραφέας Christopher Morley έγραψε: «Σε αυτά τα θλιμμένα αλλά φανατισμένα πρόσωπα μπορεί κάποιος να δει τι πάει σωστά και τι λάθος στην ίδια την Αμερική.»

Το έργο εκτίθεται στο Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγο, ενώ στο Έλντον της Άϊοβα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ποζάρουν μπροστά στο American Gothic House

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20 διάσημοι πίνακες σε τέλεια ρεμίξ με δημοφιλή θέματα της ποπ κουλτούρας

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε