σε , ,

Γιατί οι άνθρωποι μοιράζονται ψεύτικες φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των καταστροφών;

Με αφορμή τις fake φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες

Screenshot 7 15

Είναι μια (κακή) συνήθεια την οποία συναντάμε κάθε φορά που κάτι μεγάλο και συνήθως καταστροφικό συμβαίνει γύρω μας. Φωτογραφίες οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα παρουσιάζονται ως αληθινές και αναδημοσιεύονται από χιλιάδες χρήστες στα social media αποτελώντας πολλές φορές μέχρι και «αποκλειστική είδηση» από μέσα μαζικής επικοινωνίας, πανελλαδικής εμβέλειας.

Οι ψεύτικες φωτογραφίες στις καταστροφικές φωτιές

Από την Τρίτη το πρωί, το γύρο του διαδικτιακού κόσμου κάνουν 3 φωτογραφίες οι οποίες παρουσιάζονται ως «νέες», χωρίς όμως κάτι τέτοιο να ισχύει.

Για παράδειγμα η παρακάτω φωτογραφία η οποία αναδημοσιεύτηκε από πολλούς χρήστες στα Social Media.

Di4LmaLW4AAd0Vm

O ηλικιωμένος κύριος κρατάει ένα μικρό γατάκι μπροστά από ένα καμένο σπίτι. Στο φόντο διακρίνονται πυροσβέστες ενώ η φωτογραφία δείχνει να πέφτει και χιόνι. Τα χειμωνιάτικα ρούχα που φοράει ο Τούρκος Αλί Μεσέ, φαίνεται πώς δεν προβλημάτισαν κανέναν. Για την ιστορία ο παππούλης έβαλε χωρίς να το θέλει φωτιά στο σπίτι του, όταν επιχείρησε να ανάψει μια ξυλόσομπα με βενζίνη!

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική φωτογραφία. Αρκετοί χρήστες αναδημοσίευσαν και την παρακάτω.

Screenshot 6 14

Εδώ βλέπουμε έναν πυροσβέστη ο οποίος δειχνεί να κρατά ένα νεκρό (;;;) μικρό παιδί. Μια βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία του απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο Ron Olshwanger και δείχνει τον Αφροαμερικανό πυροσβέστη Adam Long.

Τέλος υπάρχει και αυτή η φωτογραφία.

H οποία απεικονίζει ναι μεν φωτιές, απαθανατίστηκε στην Ελλάδα αλλά όχι φέτος, αφού ανήκει στις φωτιές τις 13ης Αυγούστου του 2017 στον Κάλαμο Αττικής.

Capture 2

Γιατί όμως οι άνθρωποι ποστάρουν ψεύτικες φωτογραφίες;

Το Cnn.com, σε άρθρο του στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017, προσπάθησε να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα. Ως πρώτο λόγο παρουσιάζει ότι οι άνθρωποι είμαστε εκπαιδευμένοι να πιστεύουμε πώς ότι βρίσκεται στο διαδίκτυο είναι αλήθεια και αυτό γιατί θεωρούμε πώς εκείνος που το δημοσίευσε πρώτος, το έχει διπλοτσεκάρει. Αμ δε!

Στη συνέχεια παρουσιάζει έναν δεύτερο λόγο κατά τον οποίον δημοσιεύουμε ψεύτικες φωτογραφίες και αυτός είναι σε φωτογραφίες οι οποίες αναπαριστούν τις προκαταλήψεις μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φωτογραφίες ανθρώπων με τουρμπάνια ή μουσουλμανικές φορεσιές που κυκλοφορούν ύστερα από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Άλλοι λόγοι που εντοπίζει στο άρθρο του το Cnn είναι ότι κάποι θέλουν απλώς να συμμετέχουν στη συζήτηση καθώς πιστεύουν ότι έτσι συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια, βοηθώντας ουσιαστικά σε περιόδους μεγάλων καταστροφών ενώ πολλοί, τέλος, είναι και εκείνοι που το κάνουν εξυπηρετώντας διάφορους σκοπούς!

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!