σε

Γιατί οι ουκρανικές πόλεις έχουν ονόματα με ελληνικές ρίζες

Πώς πήρε το όνομα της η Σεβαστούπολη και όλες οι υπόλοιπες «ελληνικές» πόλεις της Ουκρανίας;

photomix image 89

Η Ουκρανία ζει ξανά υπό το καθεστώς μιας πολεμικής απειλής. Σύμφωνα με το τρέχον ρεπορτάζ, ο Άντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει στο France 24: «Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ακόμη και αυτή την εβδομάδα». O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, βλέποντας την πορεία της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, σε όλες τις πλευρές της. Παράλληλα όμως, συμπλήρωσε: «Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», συμπλήρωσε.

Και τώρα κάτι τελείως διαφορετικό

Στον απόηχο αυτής της τρομακτικής κατάστασης, ανατρέχουμε σε μια ιστορική ιδιαιτερότητα ορισμένων εκ των πιο γνωστών πόλεων της Ουκρανίας και της Κριμαίας.

Sevastopol, Simferopol, Mariupol, Melitopol

δηλαδή:

Σεβαστούπολη, Συμφερούπολη, Μαριούπολη, Μελιτόπολη.

Μια ανάλυση

Το όνομα Σεβαστούπολη προέρχεται από δύο λέξεις: «σεβαστός» είναι το αρχαιοελληνικό επίθετο που σημαίνει σεβάσμιος και συνήθως χρησιμοποιούνταν ως τιμή για τους βασιλικούς ηγέτες. Το «πολ» προέρχεται από το ελληνικό ουσιαστικό «πόλις» ή πόλη.

Συμφερούπολη σημαίνει «πόλη του κοινού καλού». Επίσης, ελληνικά. Η Μαριούπολη – αρχικά Μαριανούπολη, ήταν η πόλη της «Αγίας Μαρίας». Η Μελιτόπολη είναι η «πόλη του μελιού», ένα όνομα που δικαιώνει το σύγχρονο, βιομηχανικό χαρακτήρα της πόλης.

Όλα ελληνικά.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Η Οδησσός πήρε το όνομά της από μια αρχαία ελληνική πόλη στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας που ονομάζεται Οδησσός. Η Χερσώνα πήρε το όνομά της από την αρχαία Χερσόνησο. Επίσης, ελληνικά.

Όλα αυτά τα μέρη ιδρύθηκαν ή πήραν τις ονομασίες τους από τη τσάρικη Ρωσία, λίγο μετά το 1774, τη χρονιά που η Τουρκία υπέγραψε τη Συνθήκη του Κιουτσούκ – Καϊναρτζή, παραχωρώντας  στους Ρώσους τον έλεγχο τεράστιων περιοχών βόρεια της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτές οι περιοχές αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στις περιοχές που σήμερα ορίζουν τη Νότια και την Ανατολική Ουκρανία που σήμερα περιέχουν μεγάλες ρωσικές μειονότητες. Η Κριμαία άντεξε λίγο περισσότερο, αλλά το βασίλειο των Τατάρων υπέκυψε στη Ρωσία το 1783. Η έκταση αυτή, πήρε την ονομασία Novorossiya, δηλαδή Νέα Ρωσία.

image

Γιατί όμως η ρωσική αυτοκρατορία αποφάσισε να βαφτίσει με ελληνικά ονόματα αυτές τις πόλεις;

Το όνομα Σεβαστούπολη επιλέχθηκε με δύο σκοπούς. Αρχικά, προτιμήθηκε ως ένας φόρος τιμη΄ς στη Μεγάλη Αικατερίνη, η οποία ήταν Τσαρίνα της Ρωσίας όταν ιδρύθηκε η Σεβαστούπολη το 1783. Ο άλλος στόχος ήταν να «συνδεθεί» η πόλη με την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας.

Επίσης, αξίζει να σταθούμε και στο γεγονός ότι μετά την κατάκτηση και τον αφανισμό του μεγαλύτερου μέρους του μουσουλμανικού πληθυσμού, η Ρωσία σκόπιμα έβαλε σκοπό να διαγράψει τη γεωγραφία των Τούρκων και των Τατάρων. Η Σεβαστούπολη ήταν κάποτε η Ταταρική πόλη Aqyar. Η Συμφερούπολη ήταν Aqmescit, που σημαίνει «Το Λευκό Τζαμί». Η Οδησσός ήταν γνωστή στους Τούρκους ως «Χατζιμπέη».

Η Τσαρική Ρωσία των τελών του 18ου αιώνα επιδίωκε να ορίσει τον εαυτό της ως μια «συνέχεια» της αρχαίας Ελλάδας, ή έστω να «συνδεθεί» με τον πολιτισμό της, ώστε να αποκτήσει έναν αέρα σεβασμού, πολιτισμού και ευλάβειας. Η νεότερη ιστορία της Ρωσίας περιλάμβανε την απόσχιση της Ουκρανίας και τη δημιουργία αυτόνομου κράτους. Όμως η φράση «Νέα Ρωσία» ποτέ δε σταμάτησε να είναι επίκαιρη και πολύ αγαπημένη, ειδικότερα μέσα στα διαγγέλματα του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από TheWorld.org

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φάουλ της Ματσούκα | Τα Έντεκα της Ημέρας

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Γράφων
Γράφων
2 χρόνια πριν

Πολύ μετά την αρχαία Ελλάδα υπήρχε αυτό που μέχρι πριν από 200 χρόνια λεγόταν ελληνική αυτοκρατορία. Αυτό που σήμερα εμείς λέμε Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στη Βυζαντινή Αυτοκατορία ομιλούνταν τα ελληνικά (επίσημα από τον 7ο αιμΧ δηλ επί Ηρακλείου). Η περιοχή της Κριμαίας κατοικείτο σε ένα μεγάλο ποσοστό από Έλληνες. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Πόντιους. Βλέπετε ο Εύξεινος Πόντος έχει βόρειες και νότιες ακτές. Ο μύθος της αργοναυτικής εκστρατείας αυτά μας λέει. Για τους πρώτους Έλληνες του Εύξεινου Πόντου. Αυτούς που έκανε εκκαθάριση μετά ο Στάλιν (50.000 Έλληνες εκτοπίστηκαν από τον Πατερούλη των Λαών), που ήταν άλλοι από το 1.000.000+ που έκαναν εκκαθαριση… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
2 χρόνια πριν

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!