σε ,

Γιατί ψάχνουν τόσοι πολλοί στο Google τη λέξη «επιστράτευση» – και τι θα γίνει αν κηρυσσόταν στ’ αλήθεια;

Μερικές πληροφορίες, αχρείαστες να ‘ναι

Μετά το χτεσινό επεισόδιο στα Ίμια, οι αναζητήσεις στο Google για τον όρο ‘επιστράτευση’ αυξήθηκαν πολύ, καθώς μεταξύ σοβαρού και αστείου πολλοί τον ανέφεραν στα social media. Να λοιπόν μερικές πληροφορίες, με την ελπίδα να μη τις χρειαστεί ποτέ κανείς.

Μπορεί μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας των ανδρών, όλοι οι στρατεύσιμοι να απολύονται από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού αυτό όμως δε σημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόλυση είναι και οριστική. Στην πραγματικότητα, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν μία άδεια μακράς διάρκειας μέχρι ο Ελληνικός Στρατός να τους ξανακαλέσει για τρεις από τους παρακάτω λόγους: μετεκπαίδευση, επιστράτευση ή για τη δοκιμή του συστήματος επιστράτευσης.

Η επιστράτευση μπορεί να είναι είτε «γενική» είτε «μερική», όπου η δεύτερη αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών). Η μετακίνηση των εφέδρων γίνεται δωρεάν ενώ η επιστράτευση είναι απόλυτα υποχρεωτική.

Πώς θα γίνει η πρόσκληση;

Σε περίπτωση επιστράτευσης θα κληθείς στα όπλα με τους παρακάτω τρόπους:

 • Με προκηρύξεις που τοιχοκολλούνται σε πολυσύχναστα μέρη ή μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εφημερίδες), με βάση τα συνθηματικά που είναι γραμμένα πάνω στο «Ειδικό Φύλλο Πορείας» που θα σου δοθεί κατά την απόλυσή σου και θα αντικαθίσταται από καιρό σε καιρό.
 • Με «Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης» που θα σου επιδοθεί από Αστυνομικό Όργανο και ενδεχόμενα από Στρατιωτική Αρχή.

Εάν η ανακοίνωση γίνει με τα Μέσα Ενημερώσεως του κοινού τότε θα κληθείς με μια από τις συνθηματικές λέξεις που υπάρχουν στο επάνω μέρος του «Ειδικού Φύλλου Πορείας», όπως:

 • Το χρώμα του ΕΦΠ
 • Το γράμμα Η μαζί με έναν αριθμό
 • Το γράμμα Ω μαζί με έναν αριθμό
 • Τον κωδικό αριθμό της Μονάδας, που αποτελείται από δύο γράμματα με έναν τετραψήφιο αριθμό

Έγκαιρη παρουσίαση στην μονάδα

Ο έφεδρος θα πρέπει να αναχωρήσει για την Μονάδα που γράφεται στο «Ειδικό Φύλλο Πορείας» ή στο «Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης» αμέσως, για να παρουσιασθεί έγκαιρα. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσο σε συνδυασμό με τα αποκόμματα εισιτηρίων που είναι στο ΕΦΠ του. Οδηγίες για την συμπλήρωση και χρησιμοποίηση των εισιτηρίων του ΕΦΠ υπάρχουν στο πίσω μέρος των εισιτηρίων.

Σε περίπτωση που δυσκολεύεται να μετακινηθεί προς τη Μονάδα του γρήγορα, θα πρέπει να παρουσιασθεί στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων που αναγράφεται στις «οδηγίες για την κίνησή σου» που βρίσκονται στο εμπρός μέρος του ΕΦΠ ή του ΦΑΠ, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί στη Μονάδα του. Εάν βρίσκεται μακριά από το ΣΠΕ θα πρέπει να παρουσιασθεί στο πλησιέστερο Φρουραρχείο ή Αστυνομική αρχή προκειμένου να διευκολυνθεί κατά την κίνησή του.

Τι να έχεις μαζί σου;

Κατά την αναχώρησή για τη Μονάδα θα πρέπει να πάρεις μαζί σου:

 • Την Αστυνομική ταυτότητα
 • Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης
 • Το Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ)
 • Το ΦΑΠ (εφόσον κλήθηκες μ’ αυτό)
 • Το δίπλωμα οδηγού αυτ/του ή μηχανήματος (εφόσον έχεις)
 • Ένα μικρό σακίδιο με τα ατομικά είδη
 • Ξηρή τροφή, για δυο (2) μέρες

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 28

Upvotes: 14

Upvotes percentage: 50.000000%

Downvotes: 14

Downvotes percentage: 50.000000%

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Λοιπόν ασχετο αλλα επειδη στο αρθρο με την Πηνελοπη Δ. δεν ειχες βαλει σχολια θελω να σου πω οτι ηταν πολυ ωραιο ετσι οπως το εθεσες!
  Καλη συνεχεια!

 2. Μακάρι να μην χρειαστεί επιστράτευση γιατί είναι ψυχοφθόρο και ταλαιπωρία. Βέβαια, αν παίζεται η δημοκρατία, η ελευθερία ή η ευημερία μας, πιστεύω ότι το ηθικό είναι να τα υπερασπιστείς. Γνώμη μου.

 3. Μακαρη να μην γινει κατι τετοιο στην ελλαδα αλλα αν γινει θα τους πηδηξω τα πεταλα γιατι το φυλο ποριας μου λεει πρεπει να παρουσιαστο πλατυ εβρου εκει που ημουν θα τους γαμησω για την ελλαδα για αρχη και στη συνεχεια για το τρεξιμο που θα κανω για τη παρτη τους!!

Αφήστε μια απάντηση