σε , ,

Η ιστορία της «Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω» που έγραφε ανορθόγραφα μηνύματα πάνω της

Πέθανε σήμερα στα 92 της, προκαλεί πάντως έκπληξη το τι έγινε μετά την αποκάλυψη της απάτης της

Την Πρωτοχρονιά του 1969 σημειώνεται άγρια συμπλοκή στο γηροκομείο “Παναγία Φανερωμένη” στη Μάνδρα Αττικής, όταν η ιδιοκτήτριά του, γνωστή “οραματίστρια” Αγία Αθανασία του Αιγάλεω διατάζει τη βίαιη αποπομπή στενών συγγενών τροφίμων του ιδρύματος που ζήτησαν να παραλάβουν τους συγγενείς τους για να γιορτάσουν μαζί τους την Πρωτοχρονιά.

Ποια είναι όμως η ιστορία της;

Μια σπάνια δερματική νόσος από την οποία έπασχε ήταν αρκετή για να ισχυριστεί ότι επικοινωνούσε μαζί της η Παναγία και μάλιστα μέσω μηνυμάτων τα οποία εμφανίζονταν στο σώμα της. Η Αγία Αθανασία, όπως ήθελε να την αποκαλούν, είχε γίνει πασίγνωστη στο πανελλήνιο ήδη από τα 14 της χρόνια ενώ αποτέλεσε και ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και θρυλικά πρόσωπα που απασχόλησαν την νεότερη ιστορία της Ελλάδας. 

Το πρώτο «όραμα» με την Παναγία

Η Αθανασία είχε γεννηθεί το 1928 στη Μανωλάδα Ηλείας, σε μια πολύ φτωχή οικογένεια και δεν είχε τελειώσει το δημοτικό. Στα 17 της χρόνια και ενώ οδηγούσε το κοπάδι της, είχε ισχυριστεί ότι είχε εμφανιστεί μπροστά της η Παναγία. Από εκείνη την ημέρα, υποστήριζε, ότι είχε όλο περισσότερα οράματα ενώ υποστήριζε ότι η Παναγία άρχισε να της στέλνει μηνύματα τα οποία αποτυπώνονταν στο στήθος της. Η Αθανασία έβγαινε στους δρόμους και φώναζε δείχνοντας «τα σημάδια του Θεού» αρχίζοντας ΄έτσι σιγά – σιγά η φήμη της να εξαπλώνεται. Αλλά η αναγνώριση ήρθε από αλλού. Όταν τα νέα έφτασαν στα αφτιά του μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανού, αυτός επεδίωξε μια συνάντηση μαζί της. Έπειτα από 10 λεπτά, ο ιεράρχης, φανερά συγκινημένος, βγήκε από το δωμάτιο επιβεβαιώνοντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι η Αθανασία είναι μια ευσεβής χριστιανή. Ουσιαστικά, αυτή η επικύρωση του Μητροπολίτη διέλυσε και το τελευταίο οχυρό του θεοσεβούμενου λαού, ο οποίος πείσθηκε για την ιερότητα της κοπέλας. Ήταν τότε που ένας μικρός πρώτος κύκλος είχε αρχίσει να δημιουργείται.

Η κληρονομική πάθηση που την βοήθησε

Βέβαια, αυτό που ήταν γνωστό σ’ όλους, αλλά για κάποιον λόγο δεν τους απασχολούσε, ήταν ότι στην οικογένειά της Αθανασίας, υπήρχε μια κληρονομική πάθηση, γνωστή ως  «δερμογραφία» (ή και δερμογραφισμός) που ιατρικά ορίζεται ως: «δερματική αντίδραση σε κάποιο μηχανικό ερέθισμα του δέρματος που οφείλεται σε υπερευαισθησία του νευρικού συστήματος». Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δερματολόγοι εξηγούν με απλά λόγια ότι κάποιος θα μπορούσε με ένα αντικείμενο να ασκήσει πίεση ή να γράψει πάνω στο δέρμα του ασθενούς και το «μήνυμα» να παραμείνει πάνω στο δέρμα για αρκετή ώρα. Το 1948 και ενώ η Αθανασία δούλευε στο καφενείο του θείου της στην Αμαλιάδα αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αυτήν την πάθηση της αλλάζοντας έτσι τη ζωή της.

Τα ανορθόγραφα μηνύματα της Παναγίας

Η Αθανασία άρχισε να διαδίδει ότι η Παναγία προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της χαράζοντας στο στήθος της το σύμβολο του σταυρού. Η κοινωνία της Αμαλιάδας είχε αναστατωθεί και οι κάτοικοι αναρωτιούνταν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά σε μια αγράμματη κοπέλα. Όσο η περιέργεια μεγάλωνε, τόσο οι ουρές που σχηματίζονταν αυξάνονταν. Το γεγονός βέβαια ότι τα μηνύματα που ήταν γραμμένα στο στήθος της ήταν εντελώς ανορθόγραφα ήταν κάτι που σε κανέναν δεν προκάλεσε απορία . Ένα από τα πολλά μηνύματα ήταν: «Η ΑΓΙΑ ΕΓΕΝΗΘΗ 1933 14 ΑΒΓΟΥΣΤΟΥ».

Η Αθανασία είχε υποστηρίξει πως: «Από 14 ετών τα γράμματα βγαίνουν στο στήθος μου, βλέπω την Παναγία, με χτυπά στο στήθος και αισθάνομαι καούρα. Τα γράμματα δεν βγαίνουν όποτε θέλω εγώ. Εγώ σταυρώνω του αρρώστους και όποιος έχει πίστη θεραπεύεται». 

Ενώ όταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος την ρώτησε γιατί τα θεϊκά μηνύματα ήταν ανορθόγραφα εκείνη του είχε απαντήσει: «Μα και η Παναγία αγράμματη είναι».

Ο θάνατος που της έδωσε ζωή

Η Αθανασία φροντίζει να διαδοθεί πως πέθανε, με ολόκληρη την Αμαλιάδα να αναστατώνεται και να σπεύδει στο σπίτι του θείου της ώστε να δουν την νεκρή. Ήταν όλοι σίγουροι ότι από ώρα σε ώρα θα ανασταινόταν. Πράγματι, η Αθανασία σηκώθηκε ξαφνικά από το φέρετρο περιγράφοντας την περιπέτειά της στον άλλο κόσμο. Δημοσιογράφοι είχαν περικυκλώσει το σπίτι ώστε να απαθανατίσουν τη στιγμή. Σύμφωνα με την ίδια, η Παναγία την είχε πάρει μαζί της στα Καλάβρυτα, όπου παρακολούθησαν μαζί τις σφαγές των αιχμαλωτισμένων ανταρτών. Η Θεομήτωρ είχε διαβεβαιώσει την Αθανασία ότι «αυτά παθαίνουν όσοι δεν πιστεύουν», εννοώντας τους νεκρούς κομουνιστές. Η  Αθανασία είχε καταλάβει τι δύναμή είχε στα χέρια της και αποφάσισε να την εκμεταλλευτεί, κι άλλο.

Η λευκή μαντίλα και το σήμα κατατεθέν της 

Η οραματίστρια παντρεύτηκε τον Σπύρο Κρικέτη, παίρνοντας το όνομά του, με το οποίο έγινε γνωστή πανελληνίως. Μια οικογενειακή παρεξήγηση όμως ανάμεσα στην Αθανασία και τον πεθερό της οδήγησε το ζευγάρι στο Αιγάλεω, στο σπίτι που αργότερα έγινε τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες πιστούς. Η φήμη για την «αγία» με την λευκή μαντίλα που θεράπευε αρρώστους εξαπλώθηκε σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω σταύρωνε τους πιστούς που κατέφθαναν στο διαμέρισμά της και αυτοί της το ανταπέδιδαν αφιερώνοντας χρυσαφικά ως τάματα στις εικόνες με τις οποίες είχε γεμίσει το σπίτι της. Με τις εισφορές και δωρεές των πιστών, δημιούργησε ένα γηροκομείο στη Μάνδρα Αττικής, με το όνομα: «Παναγία Φανερωμένη».

Ρεπορτάζ της εποχής αναφέρουν ότι για να δεχτεί οποιονδήποτε ηλικιωμένο ως τρόφιμο, του έπαιρνε τη σύνταξη αλλά και όλη του την περιουσία. Οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης στο ίδρυμα ήταν κάτι περισσότερο από τραγικές αλλά το γεγονός αυτό, δεν επηρέασε καθόλου τον κόσμο καθότι εκατοντάδες άνθρωποι την επισκέπτονταν καθημερινά και της ζητούσαν να τους θεραπεύσει και να κάνει θαύματα.

Οι δημοσιογράφοι αρχίζουν να ξεσκεπάζουν την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω

Το 1980 οι δημοσιογράφοι Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης και ο Κώστας Χαρδαβέλλας, αποκαλύπτουν στην εκπομπή τους την τεράστια περιουσία της, η οποία αποτελείται από σπίτια, οικόπεδα, και χωράφια σ’ όλη την Ελλάδα. Ακίνητα στο Αιγάλεω και το μοναστήρι-φρούριο στη Μάνδρα Αττικής. Η αξία τους αγγίζει τα 400 εκατομμύρια δραχμές ενώ τις τεράστιες εκτάσεις, τις καλλιεργούσαν αφιλοκερδώς οι πιστοί.  Η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, κάθεται στο σκαμνί αφού έχει προηγηθεί επερώτηση στη Βουλή για το ίδρυμά της. Οι καταγγελίες τότε είχαν συγκλονίσει. Σε μια από τις δίκες, ο επιθεωρητής του υπουργείου Κοινωνικών υπηρεσιών, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «πότιζαν με υπνωτικά τους γέρους και τις γριές, που δεν μπορούσαν να κουνηθούν από τα κρεβάτια τους. Ήταν ακίνητοι και σκελετωμένοι και περίμεναν τον θάνατο». Ακόμα και όταν ακούστηκαν τέτοιες σκληρές καταγγελίες, οι οπαδοί της Αθανασίας δεν πτοήθηκαν. Της ασκείται ποινική δίωξη για κακούργημα αλλά αθωώνεται. Γενικά απ’ όλα τα δικαστήρια έφευγε με απαλλακτικές αποφάσεις.

Τον Μάρτιο του 2013, το lamiareport  δημοσιεύει μια φωτογραφία της «Αγίας» όπως είναι σήμερα, καθηλωμένη στο αναπηρικό καροτσάκι, ενώ έχει υποστεί πολλά εγκεφαλικά επεισόδια. Έχει μειώσει της δημόσιες εμφανίσεις της, εξακολουθεί όμως να διατηρεί τις περίφημες κουμπαριές της με πολλές και ισχυρές οικονομικά οικογένειες της Αθήνας, που τους έχει βαπτίσει παιδιά. Οι βοηθοί της απλώς την περιφέρουν ανάμεσα στους πιστούς και «ερμηνεύουν» τους ακατάληπτους ήχους που βγαίνουν από το στόμα της. Παρότι είναι ευρέως γνωστό πως τα μηνύματα από την Παναγία ήταν ψεύτικα, υπάρχει στα αλήθεια ακόμη κόσμος, τόσες δεκαετίες μετά, που την θεωρεί στ’ αλήθεια Αγία. Έκπληξη προκαλεί το ότι κάθε Σάββατο, πλήθος κόσμου συνέρρεε στο ειδικά διαμορφωμένο παρεκκλήσι της, για να την προσκυνήσει…

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

4 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Δημητρης
Επισκέπτης
Δημητρης

Όλα τα περί αγιότητας, θεωρώ ότι ειναι αηδίες. Θα σας μεταφέρω ομως τις εντυπώσεις μου, απο δυο επισκέψεις στο χώρο που διατηρεί στη Μανδρα Αττικης (γηροκομείο Παναγία Φανερωμένη). Πήγα εκεί μετα απο παρότρυνση φίλου, που παλιότερα είχε γηροκομησουμε συγγενείς του.
Ειναι ένας χώρος εξαιρετικός, πεντακάθαρος όπου γηροκομουνται περίπου 60-70 υπερήλικες ( ορισμένοι εκ των οποίων κατάκοιτοι) οι οποίοι εξυπηρετούνται απο εθελοντές. Αναρωτιέμαι ειναι κακό ένας υπερήλικας που δεν έχει συγγενείς, ή έχει και δεν ενδιαφέρονται γι αυτόν, να αφήσει τη σύνταξη και την περιουσία του σ ενα ίδρυμα;

Jesus
Επισκέπτης
Jesus

Ναι, είναι έτσι σήμερα. Τότε όμως;; Αναρωτιέμαι, είναι κακό να βάζεται λίγο το μυαλό σας να δουλεύει αντί να βρίσκετε ελαφρυντικά σε τσαρλατάνους; Αλλά τι λέμε τώρα, μιλάμε για τη χώρα που έκανε άγιο τον Παίσιο, άξιος ο μισθός της κάθε αγίας Αθανασίας.

Αλιόσα
Επισκέπτης
Αλιόσα

Ουδεμία σχέση ο Παίσιος με την Αθανασία. Άλλωστε ποτέ κανένας άγιος δεν διακύρητε ο ΙΔΙΟΣ εν ζωή πως είναι άγιος. Πολύ περίεργη η στάση του πρώτου επισκόπου απέναντι της μετά από δέκα λεπτα(!) γνωριμίας… Κατά τα άλλα για όποιον ενδιαφέρεται ας ανοίξει κανένα συναξάρι να δεί πώς όντως είναι οι άγιοι και ας αφήσει τις αθανασίες με τα γραπτά απο τις ”αγράμματες παναγιες”.

Μέλος
petros

Πως ειναι δηλαδη οι αγιοι?Και τι εχουν κανει αυτοι?Θαυματα?Εχει φυτρωσει καποιο χερι ποτε?Αυτο θα ειναι θαυμα και οχι εγινε καλα ο ενας,εμεινε εγγυος η αλλη και ολα παραμυθια.

Maggelan
Επισκέπτης
Maggelan

Η πρόσφατη φωτογραφία της από το 2013 τα λέει όλα. Όσο στριφογυρνάει ανάμεσα στους δεσποτάδες αυτό σημαίνει ότι ζει (ή όπως τέλως πάντων ζει) και βασιλεύει. Πιθανόν την περιουσία της την διαχειρίζονται άλλοι. Μήπως όλα αυτά τα ακίνητα, τα χρυσαφικά και τα μετρητά επιστράφηκαν ποτέ στο κράτος ή σε κάποιον άλλον κοινωφελή οργανισμό; Στην Ελλάδα δεν έχουμε τζιχαντιστές, αλλά έχουμε κάτι ‘τζιχάντια’ της Ορθοδοξίας που έχουν ξεπεράσει και τον διάβολο σε πανουργία.

Μαρία
Επισκέπτης
Μαρία

Τι εμπιστοσύνη να εχω σε εναν ανθρωπο με τετοιο παρελθον;
Αν τοτε εκανε ολα αυτα για να επιβιώσει και να πλουτισει εις βαρων τριτων,ας την κρινει ο Θεος,για το τοτε και για το τι κανει τωρα.

Maggelan
Επισκέπτης
Maggelan

Εγώ πάντως Μαρία θα προτιμούσα να την κρίνει σωστά ένα δικαστήριο και να καθόταν στην φυλακή. Όταν θα την κρίνει ο Θεός θα είναι πολύ αργά. Αυτή είναι τόσο πανούργα που και στην κόλαση να την στείλει ο Θεούλης θα βρει την άκρη και θα περνάει και κει καλά. Δεν μπορεί να κάνουν κάποιοι άνομες πράξεις εν ζωή και να ‘κρίνονται’ μετά θάνατον σε μία ‘άλλη ζωή’ διότι πολύ απλά οι απατεωνιές της ήταν εις βάρος ανθρώπων που ζούσαν και τους έκανε την ζωή μαρτύριο.

Άκης
Επισκέπτης
Άκης

Μήπως ακόμα και σήμερα στα διάφορα γηροκομεία της Εκκλησίας νομίζετε πως οι γέροι δεν ποτίζονται με ηρεμιστικά; Και φεύγουν μια ώρα αρχύτερα…
Όσον αφορά την Αθανασία… όσο θα υπάρχουν αφελείς αγράμματοι, τόσο θα υπάρχουν και απατεώνες και θα πλουτίζουν, πουλώντας φούμαρα με παραδείσους και τόπους χλοερούς.

Επισκέπτης
Baron von Sternberg

Πάντοτε με ενοχλούσε η θρησκοληψία, και η περίπτωση της “Αγίας του Αιγάλεω” ήταν από τις χειρότερες. Η βλακεία στο αποκορύφωμά της – και δεν αναφέρομαι σ’αυτήν, αλλά στους χιλιάδες που πίστεψαν τα περί αγίας, Παναγίας κλπ. Αυτού δοθέντος, θεωρώ πως το άρθρο σαφέστατα υιοθετεί τις “καταγγελίες που είχαν συγκλονίσει” όπως και την κατάθεση του μάρτυρα από το υπουργείο κοινωνικών υπηρεσιών, παραβλέποντας τη λεπτομέρεια πως όλα τα δικαστήρια δεν τις θεώρησαν πειστικές, και την αθώωσαν. Δε θα υπήρχαν μαρτυρίες που να λένε πως οι συνθήκες στο ίδρυμα ήταν καλές, και ότι τα χρήματα που άφηναν διάφοροι δεν πήγαιναν σε παράνομο πλουτισμό;… Διαβάστε περισσότερα »

Λουκας
Επισκέπτης
Λουκας

Ειμαι από την περιοχή της μανδρας εχω ζήσει αρκετά κοντά σε μικρή και μεγαλύτερη ηλικία κοντά στο γηροκομείο λόγω του ότι ζούσε οθειος μου πολυ κοντα εχω μπει μεσα απειρες φορες ολα οσα γραφονται ειναι αλήθεια τα(ασχημα) και Λυπάμαι αλλά σχεδόν τιποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα είμαστε πολύ πίσω δυστυχώς στο μυαλό γιαυτό και βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε, όχι όλοι, μη παρεξηγηθώ

Εύη
Επισκέπτης
Εύη

Αγράμματοι την πίστευαν,αλλά οι….ισχυρές οικογένειες της Αθήνας,που έκαναν κουμπαριες μαζί της,προφανώς δεν ήταν αγραμματες….Οπότε δεν έχει να κάνει με μόρφωση.Κρίμα για τους ηλικιωμένους που εκμεταλλευτηκε.Και 100 φορές κρίμα, για αυτούς που μέχρι και σήμερα,πηγαίνουν να την…..προσκυνήσουν(;;;;)

Νίκος Κ.
Επισκέπτης
Νίκος Κ.

Η πρώτη θρησκεία εφευρέθηκε όταν ο πρώτος απατεώνας συνάντησε τον πρώτο ηλίθιο.

Μέλος
konstantinos konstant.

Πραγματικά δεν στεναχωριέμαι καθόλου για όσους έχασαν τις περιουσίες τους από την … Αγία. Στα χέρια ανθρώπων με τέτοια μυαλά οι περιουσίες ήταν άχρηστες ούτως ή άλλως.

Τους μόνους που λυπάμαι είναι τα γεροντακια που τα έβαλαν στον οίκο “ευγηρίας” της και υπέφεραν.