σε , ,

Η απάντηση στο γιατί οι Έλληνες κλέβουν την εφορία έγινε viral – και επιχειρούμε να την εξηγήσουμε

Γιατί οι Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν φόρους; Και γιατί αναγκάζονται να παρανομήσουν;

Πολλοί ξένοι φαντάζονταν τους Έλληνες να ζουν έτσι. Ένας Βρετανός που έζησε την ελληνική παράνοια διαλύει τους μύθους

O Jan Grieveson γεννήθηκε στο Newcastle upon Tyne της Μ. Βρετανίας και είναι σύμβουλος επιχειρήσεων. Ζει στη Λευκάδα με τη γυναίκα του.

Πριν μερικά χρόνια δημοσίευσε έναν πίνακα στοιχείων που έγινε viral και δείχνει πόσο εξοντωτική είναι η φορολογία στην Ελλάδα, και, κατ’ επέκταση, γιατί θα αργήσει να έρθει η ανάπτυξη…

1 55

«Επιχειρηματολόγησα αρκετές φορές» γράφει στα αγγλικά, «για το πόσο δύσκολο είναι να είναι ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα, οπότε έφτιαξα αυτόν τον πίνακα για να δείξω τη διαφορά του φορολογικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας με την Ελλάδα. (Όπου Μ. Βρετανία σκεφτείτε και Γαλλία ή Γερμανία μιας κι αυτές έχουν παρόμοια συστήματα που ενθαρρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιχειρηματίες.

Αν αναρωτιέστε γιατί οι Έλληνες αναγκάζονται να παρανομούν, θα το καταλάβετε τώρα: Δεν τους μένει σχεδόν τίποτα!»

Να λοιπόν ο πίνακάς του:

22 10

Τον είδα να μοιράζεται σε πολλούς τοίχους Ελλήνων φίλων στο Facebook και παρότι πιάνω το γενικό νόημα, δεν μπορώ να πω ότι τα κατάλαβα όλα.

Βρήκα λοιπόν κάποιον που έχει εμπειρία ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει σπουδάσει και οικονομικά και του είπα, «Φίλε, μπορείς να μας εξηγήσεις με απλά λόγια τι περίπου βλέπουμε στον πίνακα;»

Όλο το υπόλοιπο άρθρο είναι η απάντησή του: 

Στον πίνακα βλέπουμε πως ένας αυτασφαλιζόμενος, όπως ήμουν κι εγώ στο ΟΑΕΕ, ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλαδή, με το ίδιο (χοντρικά για χάρη του παραδείγματος) εισόδημα, με τις ίδιες ώρες εργασίας και την ίδια παραγωγικότητα, υπερφορολογείται στην Ελλάδα και ΔΕΝ μπορεί να ζήσει, σε αντίθεση με την Αγγλία.

Βγάζει λοιπόν 30.550 ευρώ ο ένας, 30.550 λίρες ο άλλος.

ΦΠΑ 23% για τις υπηρεσίες στην Ελλάδα – ΜΗΔΕΝ στην Αγγλία (εδώ έχω μία ένσταση γιατί οι αμοιβές είναι καθαρές, αλλά με τον ΦΠΑ τόσο ψηλά καλά κάνει ΠΛΕΟΝ και μπαίνει στο παράδειγμα).

Μείον ΤΑ ΙΔΙΑ έξοδα – λέει το παράδειγμα και τα ορίζει στο 30% των εσόδων. ΟΚ, δεν έχει και σημασία, λογικό ποσοστό, σε κάθε περίπτωση το ορίζει ίδιο και για τους δύο αυτό είναι το σημαντικό. (30.550? επί 0,30 = 9.165? του παραδείγματος)

Μείον ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Εδώ, ενώ στην Αγγλία είναι 9% για κέρδη από 8.060 λίρες έως τις 42.000 λίρες, στην Ελλάδα είναι ταρίφα. Μάλιστα, χρησιμοποιεί και λίγα στο παράδειγμα ο φίλος και από ότι μαθαίνω οι ΣΥΡΙΖΕΛ θα το αυξήσουν κι άλλο. Ήδη λοιπόν η διαφορά για ασφαλιστικά ταμεία είναι χαοτική.

Μείον φόρος 22% στην Ελλάδα (22% επί [15.672-4800], ενώ στα Λονδίνα υπάρχει ΑΠΑΛΛΑΓΗ για μέχρι τις 10.600 λίρες και 20% φόρος επί του υπολοίπου, συνεπώς 21.385-10.600= 10.785 λίρες επί 0,20 = οι 2.157 σε φόρο που βγάζει το παράδειγμα.

Ο Έλληνας βγάζει 8.480, ο Αγγλοσάξονας βγάζει 17.303.

Η Αγγλία παίρνει το 13,36% σε φόρους, το ελληνικό κράτος σου παίρνει τα μισά.

Επίσης ο φόρος στην Ελλάδα δεν είναι 22%, είναι 26%. Άρα ΑΚΟΜΑ περισσότερα σου κρατάει το κράτος. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ υπάρχει και ένα χαράτσι, τέλος αλληλεγγύης δεν ξέρω πως σκατά το λένε καμιά 800 ευρώ. Αν τα πρόσθετε κι αυτά, το πράγμα θα γινόταν ακόμα πιο δράμα.

Αυτός είναι ο επιπλέον πίνακας που έφτιαξα και είναι λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα.

3 46

Διευκρινίζω: 

Στον πίνακα πάνω δεν έβαλα -χάριν απλοποίησης και δικαιοσύνης – την προκαταβολή φόρου. Θα μου πεις, «καλά ρε φίλος, έβαλε ο Σύριζας 100% προκαταβολή φόρου και δεν την υπολογίζεις; Την παλεύεις;;» Η προκαταβολή όμως συμψηφίζεται με την αντίστοιχη της προηγούμενης χρήσης. Είναι χρονική μετάθεση της υποχρέωσης, όχι αύξηση του φόρου. Οπότε, αν μιλάμε για την πρώτη χρήση καλώς έκανα και το έβαλα σε προηγούμενο υπολογισμό, αλλά αν δεν είναι πρώτη χρήση είναι δύσκολο να την υπολογίσεις. Αν μιλάμε για τελευταία χρήση, δεδομένου ότι έχει προπληρώσει φόρο, τα πράγματα αλλάζουν ακόμα περισσότερο. Συνεπώς, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ένα δυσβάστακτο κόστος για τον ελεύθερο επαγγελματία, τρομερή επιβάρυνση και άδικη από πολλές απόψεις, αλλά δύσκολο να την υπολογίσουμε με ακρίβεια στο παράδειγμα. Επί της ουσίας βέβαια, μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα του επιτηδευματία, αλλά όπως είπα – χάριν απλοποίησης – την αφαίρεσα.

Επίσης, ο Άγγλος βάζει το ΦΠΑ. Κακώς. Το ΦΠΑ εισπράττεται από τον πελάτη για λογαριασμό του κράτους, δεν είναι μέρος της αμοιβής. 

7 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Harlan
Harlan
5 χρόνια πριν

Ανθρωποι που βάζουν τον ΦΠΑ και την προκαταβολή φόρου στα έσοδα / έξοδα μιας επιχείρησης είτε ενός ελ. επαγγελματία, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ο οποιοσδήποτε υπολογισμός που κάνουν είναι της πλάκας, πιο κάτω και από καφενειακό επίπεδο. ΕΚΤΟΣ αν οι έλληνες θεωρούν δεδομένο ότι θα κλέψουν το Δημόσιο (δηλαδή εμάς) με τον ΦΠΑ και βάζουν τα κλάματα όταν δεν καταφέρνουν να κλέψουν.. Σε όλο το πινακάκι, τα νούμερα διαφέρουν σε δύο σημεία: Στον ΦΠΑ, που η διαφορά είναι πλασματική και στις ασφαλιστικές εισφορές που είναι προκατασκευασμένη. Πάντα μπορείς να βρεις δύο κράτη όπου στο κράτος Α θα σε πιάνει… Διαβάστε περισσότερα »

8bf88a17
8bf88a17
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Harlan

ΕΚΤΟΣ αν οι έλληνες θεωρούν δεδομένο ότι θα κλέψουν το Δημόσιο (δηλαδή εμάς) με τον ΦΠΑ
Φυσικα και το θεωρουν δεδομενο και το κανουν συνεχως. Δεν κοβουν αποδειξεις, πουλανε στην τιμη ΜΕ ΦΠΑ και γεια σας.
Το συνοψίσατε εξαιρετικά στο: “«κλέβω γιατί με φορολογούν πολύ, θα ήμουν τίμιος αν με φορολογούσαν λιγότερο» είναι και έωλο και (κυρίως) ανήθικο.”. Κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Αντιδραστικός
Αντιδραστικός
5 χρόνια πριν

Ε ρε παιδιά, αφού σας χαλάει, μη γίνεστε και σεις “ελεύθεροι” επαγγελματίες! Βγείτε έξω στην αγορά και αναζητείστε δουλειά ως ιδιωτικοί υπάλληλοι σαν και εμάς που δεν έχουμε λεφτά να “ανοίξουμε επιχείρηση”. Αν ποτέ βρείτε δουλειά, θα ζείτε με τον φόβο της απόλυσης, θα δουλεύετε όσες ώρες γουστάρει το αφεντικό χωρίς να ξέρετε πότε θα ξαναπάτε σπίτι σας και χωρίς να πληρώνεστε τις υπερωρίες. Σκεφτείτε όμως τους φόρους που θα γλυτώσετε!

Harlan
Harlan
5 χρόνια πριν

Ο δεύτερος πίνακας (αυτός που έφτιαξε ο φίλος του κ. Δημοκίδη) είναι σαφώς πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. Τι μας λέει αυτός ο 2ος πίνακας: α) Οτι με καθαρό τζίρο 21.000 πληρώνεις 4.800 ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή γύρω στο 22% αυτών που βγάζεις πηγαίνουν στην σύνταξη σου και την ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψη. Είναι ένα απόλυτα λογικό νούμερο, συγκρίσιμο με ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές χώρες. β) Οτι ο φόρος επί των κερδών είναι 26% συν το χαράτσι των 800. Και εδώ όλα είναι απόλυτα λογικά και εναρμονισμένα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρητικά, οι φόροι θα μπορούσαν να είναι μικρότεροι, ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΟΛΟΙ.… Διαβάστε περισσότερα »

leontios
leontios
5 χρόνια πριν

Το πινακάκι αυτό έχει πάνω από 2 χρόνια που το είδα πάλι κάπου στο διαδίκτυο νομίζω (ενδεικτικά αναφέρει ΦΠΑ 23%), αλλά ας κάνω εγώ μια προσέγγιση βάσει του δικού μου επαγγέλματος (πολ. μηχ) και θεωρώντας μάλιστα το ποσό των 30,5 χιλιάδων ως ΚΑΘΑΡΟ κέρδος (εδώ γελάμε!!), προ ασφαλιστικών εισφορών και χωρίς ΦΠΑ. Πιο απλά, τι έχω να πληρώσω όταν εξοφλήσω όλα τα έξοδα πάσης φύσεως, αποδώσω τον ΦΠΑ του παραπάνω ποσού και φτάσω στο ταμείο της εφορίας και του ΕΦΚΑ: Κέρδη προ ασφαλιστικών εισφορών κλπ : +30.550,00 Τέλος επιτηδεύματος: -650,00 (δεν εκπιπτει) Υγεία και σύνταξη 26,95%: -8.233.23 (υπολογίζονται στο σύνολο… Διαβάστε περισσότερα »

Harlan
Harlan
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leontios

Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: Ο τίτλος του άρθρου ΔΕΝ είναι “πληρώνουν οι έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες πολλούς ή λίγους φόρους”. Επίσης ΔΕΝ είναι “γιατί δεν έχουμε επενδύσεις” Το άρθρο τιτλοφορείται ξεκάθαρα “γιατί ΚΛΕΒΟΥΝ οι έλληνες”. Η δική μου θέση είναι ότι η φοροαπάτη δεν έχει απολύτως καμμία δικαιολογία. Ακόμα και αν το κράτος σε άφηνε στο τέλος του χρόνου με 10 σεντς στην τσέπη, θα ήταν τρομερά άδικο μεν, αλλά ούτε τότε θα είχες δικαίωμα να φοροδιαφύγεις. Θα είμαι πάντα στο πλευρό σου, αν θελήσεις να γκρεμίσεις αυτό το άδικο, διεφθαρμένο και σάπιο σύστημα (φορολογικό, συνταξιοδοτικο, υγεία, ρουσφετοκρατία,… Διαβάστε περισσότερα »

leontios
leontios
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Harlan

Κοντολογίς: Η επιβίωση για εσένα δεν αποτελεί ικανοποιητικό λόγο για να “κλέψεις” την εφορία. Πολλοί συγχέετε δεδομένα και καταστάσεις. Προ κρίσης, επαγγελματίες έκλεβαν, απλά επειδή μπορούσαν και αυτό με τις ευλογίες του κλεμμένου (του “κράτους”) . Και ακόμα καλύτερα, όποιος ανταγωνιστής των παραπάνω είχε να διαλέξει μεταξύ του να συμμετέχει στην αυτή πρακτική, ή να εγκαταλείψει τον στίβο, εκτοπισθείς από τους κλέφτες ανταγωνιστές. Σήμερα, τα πράματα έχουν αγριέψει. Στο 95% των περιπτώσεων η μερική ή ολική κλοπή του κράτους-όπως την καθονομάζεις αγαπητε Harlan- αποτελεί πια αναγκαιότητα για να επιβιώσεις εσύ και τα παιδιά σου. Σύμφωνα όμως με εσένα, δεν έχει… Διαβάστε περισσότερα »

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!