σε , ,

Η απίστευτη μηχανική της Σαγράδα Φαμίλια του Gaudí

Δείτε πώς την οραματίστηκε στ’ αλήθεια ο αρχιτέκτονάς της

Όταν (και αν) ολοκληρωθεί τελικά το 2026, 100 χρόνια μετά το θάνατο του αρχιτέκτονα Antonio Gaudí, η Σαγκράδα Φαμίλια θα είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. Η Γέφυρα του Μπρούκλιν έγινε η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο το 1883, την ίδια χρονιά που ο Gaudí ανέλαβε την κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια, ενώ ο Πύργος του Άιφελ ανακηρύχθηκε το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο έξι χρόνια αργότερα, λέει το openculture.

Τα περισσότερα μνημειώδη έργα της εποχής είχαν κάτι που απέρριψε εξ αρχής ο Gaudí, ταχύτητα. Ενώ η Γέφυρα του Μπρούκλιν χρειάστηκε 14 χρόνια για να χτιστεί και κόστισε πολλές ζωές, συμπεριλαμβανομένων των αρχιτεκτόνων του, η κατασκευή της ερχόταν σε αντίθετη με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική στην οποία βασίστηκε. Η Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα χρειάστηκε 45 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ οι περισσότεροι γοτθικοί καθεδρικοί ναοί χρειάζονταν περίπου μισό αιώνα για να χτιστούν (η Παναγία των Παρισίων ήταν υπό κατασκευή για εκατοντάδες χρόνια). Λίγοι αρχιτέκτονες έζησαν για να δουν τα έργα τους ολοκληρωμένα.

Δείτε το βίντεο

Ο τεράστιος μοντερνιστικός καθεδρικός ναός του Gaudí ήταν το δώρο του στη Βαρκελώνη, αλλά σε αντίθεση με τους συγχρόνους του, δεν είχε καμία προσωπική επιθυμία να τον δει ολοκληρωμένο. «Η αργή πρόοδος του έργου τον άφηνε αδιάφορο», σημειώνει το Atlas Obscura. Ο ίδιος έλεγε: «Δεν μετανιώνω που δεν θα τελειώσω την εκκλησία, θα γεράσω και θα ακολουθήσουν άλλοι μετά από μένα. Αυτό που πρέπει πάντα να διατηρείται ζωντανό είναι το πνεύμα του έργου, η ζωή του πρέπει να εξαρτάται από τις γενιές στις οποίες παραδίδεται.»

Ίσως ακόμη και ο ίδιος ο Gaudí δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι η κατασκευή της Σαγκράδα Φαμίλια θα διαρκούσε για πάνω από 130 χρόνια, με τους γερανούς και τις σκαλωσιές να κυριαρχούν στον ορίζοντα της πόλης εδώ και δεκαετίες. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η Σαγκράδα Φαμίλια δεν μοιάζει με κανένα άλλο έργο. Ο Gaudí «βρήκε έμπνευση και νόημα στην αρχιτεκτονική», λέει ο αφηγητής, «ακολουθώντας τα μοτίβα της φύσης και χρησιμοποιώντας την ομορφιά που θεωρούσε δώρο από τον Θεό, ως το απόλυτο αρχιτεκτονικό σχέδιο».

Ο δημιουργός της δεν ήταν μόνο σημαντικός αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης, αλλά και μηχανικός που κατάλαβε ότι τα παράξενα, οργανικά σχήματα των σχεδίων του «επηρέασαν τη δομική ακεραιότητα του κτηρίου. Αντί λοιπόν να πολεμά ενάντια στους νόμους της φύσης, δούλεψε με αυτούς», και όπως όλοι γνωρίζουμε, η φύση έχει άπλετο χρόνο στη διάθεση της.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Βρες τις πόλεις μόνο απ’ τη φωτογραφία

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!