σε ,

Αρτεμισία Τζεντιλέσκι: H συγκλονιστική ζωή της σπουδαιότερης γυναίκας ζωγράφου του 17ου αιώνα

Και μερικά απ’ τα αριστουργήματά της

Αρτεμισία Τζεντιλέσκι

H σπουδαιότερη γυναίκα ζωγράφος του 17ου αιώνα, μεγαλούργησε μετά την Αναγέννηση. Επί αιώνες τα έργα της αποδίδονταν σε άλλους ζωγράφους, ανάμεσά τους και στον πατέρα της Οράτιο.

Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1593 και έμαθε να ζωγραφίζει μαζί με τα αδέρφια της στο εργαστήριο του πατέρα της.

Ήταν σχεδόν 20 όταν τη βίασε ο βοηθός του πατέρα της, συνέχισε όμως τις σχέσεις μαζί του πιστεύονταν ότι θα τον παντρευτεί. Όταν όμως ακούστηκαν φήμες πως έβγαινε και με άλλους άντρες, ο βιαστής της (!) την χώρισε – και ο πατέρας της τον έσυρε στα δικαστήρια για βιασμό.

Οι περίεργες καταστάσεις που βίωσε στη νιότη της καθρεφτίζονται στη δουλειά της: Επηρεάστηκε απ’ το ρεαλισμό του Καραβάτζιο κι έκανε σημαντικά, σκοτεινά έργα – πολλά απ’ αυτά βίαια. Συχνά ζωγράφιζε γυναίκες-ηρωίδες που εναντιώνονταν στους άντρες.

Μετακόμισε στη Φλωρεντία και παντρεύτηκε (με κανονισμένο απ’ τον πατέρα της γάμο) έναν μέτριο ζωγράφο. Η Αυλή την καλοδέχτηκε και τις επόμενες δεκαετίες η επιτυχία της ήταν πρωτόγνωρη για γυναίκα – ήταν άλλωστε η πρώτη που έγινε ποτέ δεκτή από την Ακαδημία της Τέχνης.

Μεγαλούργησε στη Ρώμη, στη Βενετία και στη Νάπολη, όπου και πέθανε το 1656 από το μεγάλο λοιμό που σκότωσε μια ολόκληρη γενιά σπουδαίων Ναπολιτάνων καλλιτεχνών…

Να μερικά απ’ τα έργα της

Esther before ahasuerus, 1628
Self-Portrait as a Lute Player, 1615
Jael and Sisera, 1620
Danae, 1612
Self-portrait as the Allegory of Painting, 1638-9
Madonna with Sleeping Christ Child – 1610
Bathing Bathsheba, 1650
David and Bathsheba, 1636
Judith and her maid, 1612
Lot and his daughters, 1640
Judith Decapitating Holofernes, 1618

Self-portrait as a Female Martyr, 1615

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

4 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση