σε , ,

Η εξοργιστική αθώωση του Έλον Μασκ που είπε «παιδεραστή» τον διασώστη-ήρωα της Ταϊλάνδης

Πώς γίνεται να τη γλίτωσε ο δισεκατομμυριούχος – και πώς τώρα αρχίζει να του γυρίζει μπούμερανγκ

Διάβασα την είδηση:

Αθώος ο Έλον Μασκ για το “παιδόφιλος” στον σπηλαιοδύτη που διέσωσε παιδιά στην Ταϊλάνδη

O Έλον Μασκ αθωώθηκε, χθες, στη δίκη στο Λος Άντζελες, για δυσφήμηση σε βάρος Βρετανού σπηλαιοδύτη. Ο Βέρνον Άνσγουορθ συμμετείχε στη διάσωση παιδιών από ένα σπήλαιο στην Ταϊλάνδη και ο Μασκ τον είχε χαρακτηρίσει “παιδόφιλο”. Ο Βέρνον Άνσγουορθ είχε συμβάλει στη διάσωση 12 παιδιών και του προπονητή τους που είχαν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη το καλοκαίρι του 2018.

Μου φάνηκε (και μου φαίνεται ακόμα) τρελό. Ο Μασκ είχε πει παιδόφιλο τον Βέρνον Άνσγουορθ επειδή ο δεύτερος είχε κριτικάρει την υποτιθέμενη βοήθεια που θα έστελνε ο Μασκ την ώρα που ήρωες όπως ο ίδιος βουτούσαν και απεγκλώβιζαν τα 12 παιδιά.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε τσατιστεί που κάποιος τον αμφισβήτησε, και συκοφάντησε τον ηλικιωμένο με μια σειρά από τουίτς, με αποκορύφωμα αυτό που τον αποκάλεσε pedo.

Γιατί το είπε; Καταρχάς για να τον τσούξει, και έπειτα επειδή υπάρχει το στερεότυπο πως ηλικιωμένοι δυτικοί άντρες που ζουν μόνιμα στην Ταϊλάνδη το κάνουν για τον «σεξοτουρισμό» και τις σχέσεις με ανήλικα παιδιά. Δηλαδή αυτό που είπε, δεν αποκλείεται να ήταν και αλήθεια. Άρα δεν μπορεί να ισχυριστεί πως «μια πλάκα έκανα» όπως αν έλεγε πως ο διασώστης είναι μπαμπουίνος ή εξωγήινος.

Ο Βέρνον Άνσγουορθ που είχε συμβάλει στη διάσωση 12 παιδιών και του προπονητή τους που είχαν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη το καλοκαίρι του 2018. ΕΡΑ

Τον είπε παιδόφιλο ελπίζοντας να γίνει πιστευτός και να καταστρέψει την εικόνα του άντρα που είχε τολμήσει να αμφισβητήσει το μεγαλείο του. Και με την αθώωσή του μοιάζει δικαιωμένος. Ο δε άντρας που διαμαρτυρήθηκε νομικά έχασε τη δίκη, και στο μυαλό πολλών απλώς δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι δεν είναι παιδόφιλος. (Εντωμεταξύ ο Μασκ είχε προσλάβει έναν απατεώνα ώστε να βρει βρωμιές για τον Άνσγουορθ, ώστε να αποδείξει στη δίκη ότι ήταν όντως παιδόφιλος, αλλά δεν βρήκε ούτε ένα στοιχείο!)

Γιατί αθωώθηκε;

Απ’ ό,τι φαίνεται, εξαιτίας των τροποποιήσεων του Συντάγματος των ΗΠΑ η ελευθερία του λόγου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει σχεδόν τα πάντα, ακόμα και τα συνειδητά ψέματα – ακόμα και τις πιο τερατώδεις συκοφαντίες.

Και λέω «μπορεί να χρησιμοποιηθεί» γιατί σε κάθε δίκη αποφασίζουν οι ένορκοι και ανάλογα με τα πιστεύω τους μπορούν να ερμηνεύσουν έτσι ή αλλιώς το νόμο. Αν αντί για τον δισεκατομμυριούχο είχαν μπροστά τους έναν ρακένδυτο, θα μπορούσαν να κρίνουν ότι το «παιδόφιλος» δεν εμπίπτει στην καλώς εννοούμενη ελευθερία του λόγου; Φυσικά και θα μπορούσαν και ενίοτε το κάνουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Όμως ο γενικός κανόνας είναι πως είναι μάλλον δύσκολο να καταδικαστείς στις ΗΠΑ για πράγματα που είπες ή έγραψες. (Πράγμα που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο απ’ τους δήθεν πολέμιους της πολιτικής ορθότητας – που στην πραγματικότητα είναι απλώς σκατόψυχοι ανισόρροποι τύπου Τραμπ.)

Οι δικηγόροι του Μασκ κατόρθωσαν να πείσουν τους ενόρκους πως επειδή δεν αναφερόταν με το όνομά του ο Άνσγουορθ στο tweet, -τον ανέφερε ως “pedo guy”- δεν ήταν σαφές πως αναφερόταν σ’ αυτόν. Το ότι ο Μασκ έχει παραδεχτεί πως αναφερόταν σ’ αυτόν ήταν προφανώς λεπτομέρεια…

Παιδόφιλος ο Έλον Μασκ;

Καθώς τώρα ήδη το Reuters γράφει πως η απόφαση αναμένεται να αλλάξει την κατάσταση στα social media (βρίστε και κατηγορήστε άφοβα), πολλοί αναρωτιούνται αν μπορούν κι αυτοί να αναφέρονται στον Μασκ ως “pedo guy” χωρίς στοιχεία αλλά και χωρίς φόβο τιμωρίας.

Εξάλλου όπως είπε ο Μασκ (και αποδέχτηκαν οι ένορκοι) είναι «απλώς μια προσβολή»:

Lee Holmes on Twitter

Elon Musk is a Pedo Guy. And an immature, bullying, disgusting excuse for a human being. Just an insult of course. #ElonMuskIsAPedoGuy

Richard Luck on Twitter

Right, so we’re all agreed, yeah? From now on, Elon Musk is only to be referred to as Pedo Guy, right? You know, because it’s just an insult. #pedoguy

Graham – Socialist – VOTE!! on Twitter

So I guess now we can call #elonmusk a pedo? If he can get away with it so can we. Elon Musk is a pedo and his truck will kill people.

Οι δε σχέσεις του με την γνωστή διακινήτρια παιδιών σε παιδόφιλους Ghislaine Maxwell ξαναμπήκαν στο στόχαστρο:

Aitherhyle on Twitter

I personally find it hard to believe, as others have suggested, that #ElonMusk is a “pedo guy” just because he was allegedly a close associate of known child sex trafficker Ghislaine Maxwell! Because his company designs cars and that’s cool.

«Γκουγκλάρετέ το»

Στην υπεράσπισή του ο Μασκ υποστήριξε ότι το «pedo guy», είναι δήθεν μια απλή προσβολή, σα να λέμε ότι κάποιος είναι γεροπαράξενος. Γκουγκλάρετέ το είπε και θα δείτε. Ούτε τότε αποδεικνυόταν αυτό που έλεγε, ούτε τώρα.

Τώρα όμως έχει πιο πολλή πλάκα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση