σε , ,

Η εξοργιστική καταγγελία του Ουγγαρέζου πως του έκανε bullying ο Καπουτζίδης (και η εξαιρετική απάντηση)

Γιατί έκανε μεγάλο φάουλ ο Ουγγαρέζος σήμερα

Ουγγαρέζος Καπουτζίδης

Ας τα πάρω με τη σειρά.

Χτες συνέβη αυτό:

“Ντροπή! Έχουν γίνει δολοφονίες και τις βαφτίζουμε αυτοκτονίες” – O Γιώργος Καπουτζίδης ξεσπά για το bullying

Μια δημόσια παρέμβαση για το bullying έκανε χθες το βράδυ μέσα από το “Ελλάδα έχεις ταλέντο” ο Γιώργος Καπουτζίδης. Ο κριτής του παιχνιδιού πήρε το λόγο μετά το τραγούδι ενός νεαρού ράπερ Γιώργου Θωμόπουλου το οποίο είχε θέμα τον εκφοβισμό και την αυτοκτονία ενός παιδιού.

Σήμερα ο παρουσιαστής Δημήτρης Ουγγαρέζος κατηγόρησε τον Καπουτζίδη για bullying και υποκρισία.

Σοκαρίστηκα διαβάζοντας τον τίτλο, αλλά ακούγοντας τη δήλωσή του απορώ με τα λεγόμενα του (συμπαθητικού κατά τη γνώμη μου) παρουσιαστή. Αυτό που περιγράφει συνιστά στ’ αλήθεια bullying; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντιδιαστολή με το bullying για το οποίο μιλούσε ο Καπουτζίδης (το συνεχές, ακραίο bullying που οδηγεί σε αυτοκτονίες ή δολοφονίες;).

Είπε ο Ουγγαρέζος: «Αυτό που εκείνος υπέστη ή δεν υπέστη μέσα από την έντονη προσωπικότητά του, ενδεχομένως να το έχει κάνει να το υποστούν άλλοι. Έχω προσωπική εμπειρία από τον Γιώργο Καπουτζίδη, ο οποίος όταν ήταν κραταιός στο Mega, έπαιρνε τηλέφωνο όταν κάτι δεν του άρεσε που είδε στον αέρα και επέπληττε. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο, γιατί δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες… Δεν μπορεί αυτό που λες να μην κάνουν οι άλλοι, να το κάνεις εσύ.

Έχω κάνει Ougachallenge με τον Γιώργο Γεωργίου -μπορεί να είχαν ένα δικό τους θέμα, δεν με αφορά- δεν υπήρχε περίπτωση ο Γιώργος Γεωργίου να πει σε εμένα οτιδήποτε και αν εκτροχιαζόταν εγώ να το άφηνα -δεν είπε τίποτα ο άνθρωπος- και έπεσαν πέντε μηνύματα, ένα στον Μπούτο, ένα στην Κατραβά, ένα στην αρχισυντάκτριά μας και ένα σε μένα. Όταν κάποιου εξαρτάται η θέση του από ένα τηλεφώνημα, γιατί χρησιμοποιείς εσύ αυτή τη δύναμη; Κινδύνευσα εγώ και άλλοι άνθρωποι. Ζήτησε να μου γίνει παρατήρηση και να μην παίξει αυτό το πράγμα στον αέρα. Δεν δέχτηκα λογοκρισία από τον διευθυντή μου και δέχτηκα από τον Γιώργο Καπουτζίδη».

Μου φαίνεται απογοητευτικό με το που κάποιος μίλησε σωστά και θαρραλέα για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, επειδή εσύ έχεις προσωπικά μαζί του να λες αμέσως «κι εκείνος έκανε το ίδιο!», όταν προφανέστατα δεν το έχει κάνει. Διαμαρτυρήθηκε, λέει, ο Καπουτζίδης για κάτι που έπαιξε στην εκπομπή και για κάποιο λόγο (στο μυαλό του Ουγγαρέζου) έκανε το ίδιο μ’ αυτό που περιέγραφε χτες στο Ταλέντο πως κάνουν τα τέρατα που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, εξισώνοντάς τον Κ. έμμεσα με τους χρυσαυγίτες και ένα κομμάτι που μισεί ενεργά και βάναυσα το διαφορετικό.

Το ότι ο Καπουτζίδης προσπάθησε κάποτε -χωρίς επιτυχία!- να επέμβει σε μια εκπομπή του καναλιού του -θα διαβάσετε σε λίγο την πλευρά του Καπουτζίδη- στο μυαλό του κ. Ουγγαρέζου δεν είναι πχ. αντιεπαγγελματικό ή απλά ενοχλητικό, είναι «bullying». Επιπλέον, αγγίζοντας τα όρια της δραματικής υπερβολής, ο παρουσιαστής σημειώνει πως δέχτηκε «λογοκρισία» απ’ τον Καπουτζίδη – μπερδεύει δηλαδή μια παράκληση που ΔΕΝ εισακούστηκε από κανέναν με την επιβολή λογοκρισίας.

Πιστεύω ότι ο κ. Ουγγαρέζος είναι και έξυπνος και καλός άνθρωπος και θα καταλάβει πόσο προσβλητικό προς τα θύματα πραγματικού bullying που αναφέρθηκαν χτες στο Ελλάδα Έχεις Ταλέντο ήταν το να επιχειρήσει να παρουσιαστεί κι αυτός ως τέτοιο θύμα. Επιπλέον, για να μεταφέρει την πικρία του τρέχοντας να δηλώσει #metoo έπληξε τον κ. Καπουτζίδη παρουσιάζοντάς τον ως υποκριτή και συγκρίνοντάς τον με αληθινούς τραμπούκους. Επιπλέον ξέροντας την (πιο χυδαία δε γίνεται) απρόκλητη επίθεση που είχε κάνει ο Γεωργίου στον κ. Καπουτζίδη -δεν τολμώ να βάλω το βιντεάκι, είναι ό,τι χειρότερο έχει ειπωθεί για άνθρωπο- ας είχε λίγη κατανόηση ο κ. Ουγγαρέζος, ας καταλάβαινε γιατί μπορεί να ενοχληθείς όταν το κανάλι σου βγάζει τον παράνομο υβριστή σου και μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Bullying!

Κι όταν το καταλάβει, πιστεύω πως αξίζει να διευκρινίσει πως δεν θέλει να συγκρίνει σε καμία περίπτωση την πράξη του Καπουτζίδη με τις πράξεις για τις οποίες μιλούσε ο Κ., απλώς ήθελε να μεταφέρει την εμπειρία του, και μέσα απ’ αυτήν να δώσει ένα παράδειγμα για το ότι κανείς δεν είναι τέλειος -ούτε ο Καπουτζίδης φυσικά- και πως όλοι μας πρέπει να προσπαθούμε για να γινόμαστε πάντοτε καλύτεροι.

Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα πολλά, αλλά αφενός φοβάμαι μήπως θεωρήσει ο κύριος Ουγγαρέζος ότι τα καλοπροαίρετα σχόλιά μου συνιστούν bullying, και αφετέρου μόλις είδα ότι ο Γιώργος Καπουτζίδης (τον οποίο δε γνωρίζω προσωπικά) έδωσε τη δική του ηχηρή απάντηση:

Από το Instagram του Γ.Κ.

«Χθες το βράδυ, ένα υπέροχο αγόρι, έφερε τον προβληματισμό του στη σκηνή μας και του αξίζουν χίλια συγχαρητήρια! Μου στείλατε πολλά όμορφα μηνύματα, και σας ευχαριστώ. Σήμερα το πρωί ο κύριος Ουγγαρεζος, πήρε ξανά την αναμενόμενη θέση του για το συμβάν και ανέφερε μια ιστορία από το παρελθόν.

Ακούστε την και από μένα λοιπόν. Το 2015, την παγκόσμια ημέρα κατά του Μπουλινγκ, ο κυριος Ουγγαρεζος είχε καλεσμένο στην εκπομπή του τον κυριο Γεωργίου. Του εστειλα αμέσως μήνυμα και του είπα ότι επέλεξε πολύ λάθος ημερομηνία.

Ο κύριος Γεωργίου έχει συνδέσει το όνομα του με πρωτοφανείς ομοφοβικές επιθεσεις και σχόλια στην τηλεόραση. Δεν θα έπρεπε να ήταν καλεσμένος εκείνη τη μέρα, και το επισήμανα και στον ίδιο τον κυριο Ουγγαρέζο, και στην υπεύθυνη εκπομπής και στον υπεύθυνο προγράμματος. Θυμαμαι είχα πει συγκεκριμένα: ας βρίσκατε μια άλλη ημερομηνία.

Σε αυτό το σημείο, επειδή εμπλέκω χωρις να φέρει ευθύνη τον κυριο Γεωργίου, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, ότι παρα την επίθεση που έχω δεχτεί κι εγώ ο ίδιος από αυτόν, αν με ρωτήσετε πραγματικά τη γνώμη μου τώρα πια τον θαυμάζω. Όχι φυσικά για τις απόψεις του, αυτές τις καταδικάζω και θα τις καταδικάζω πάντα. Αλλα γιατι είναι ένας πατέρας που έδωσε μάχη για το γιο του, έμεινε δίπλα του ως το τελος, πάλεψε και θυσιάστηκε για το παιδί του. Τον θαυμάζω και τον εκτιμώ απεριόριστα.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω και ένα δεύτερο περιστατικό τώρα. Ένα χρόνο μετά, πάλι στο πρωινό του Mega, η κυρία Μεσσαροπουλου, άφηνε, με κάθε ευκαιρία ομοφοβικους υπαινιγμούς και σχόλια. Αντέδρασα και σε αυτό. Εξήγησα στο διευθυντή μας ότι είναι ντροπή να ακούγονται στον αέρα απόψεις που σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα θα απαγορεύονταν. Η κυρία Μεσσαροπουλου το πληροφορήθηκε, ίσως να της έγινε και σύσταση, και νομίζει ακόμα και σήμερα ότι ζήτησα να την απολύσουν. Όπως και ο κύριος Ουγγαρέζος, φοβήθηκε ότι θα του κόψουν την εκπομπή.

Ωστοσο, ούτε η εκπομπή του κόπηκε, ούτε η κυρία Μεσσαροπουλου έχασε τη δουλειά της. Γιατί το ζητούμενο ποτέ δεν ήταν αυτό. Το ζητούμενο ήταν να αντιδράσει κάποιος! Το ζητούμενο είναι να αντιδρούμε. Στο πρώτο ομοφοβικό ή ρατσιστικό σχόλιο που ακούμε, οποιο κι αν είναι το εργασιακό ή το κοινωνικό μας περιβάλλον.

Στο σχολείο, στην τράπεζα, στην τηλεόραση, στην παρέα, παντού, αντιδράστε. Αντιδραστε απέναντι στον ίδιο τον άνθρωπο που το εκφράζει, απευθυνθείτε σε κάποιον ανώτερο για να τον συνετίσει, πάντως κάντε κάτι! Αντιδράστε! Άνθρωποι χάσανε τις ζωες τους γιατί κανεις γύρω τους δεν αντέδρασε! Μην τα αφήνετε όλα αυτά να περνάνε σαν πλάκα!

Εργάζομαι στην τηλεόραση, αυτός είναι ο εργασιακός μου χώρος, εκει θα αντιδράσω. Δεν ξερω αν είμαι περήφανος για το χώρο που εργάζομαι. Άνθρωποι, κουτσομπολεύουν άλλους ανθρώπους,, τους προσβάλλουν, τους θίγουν, διασπείρουν ψέματα για αλλους ανθρωπους, δήθεν ότι κάνουν ρεπορτάζ και πληρώνονται πέντε φορες περισσότερο από τη μητέρα μου που ήταν δασκαλα και για 30 χρόνια μάθαινε γράμματα στα παιδιά του κόσμου! Αλλά κι εγώ ακόμα, κάθομαι σε μια καρέκλα και καλοπληρωνομαι! Ε, τουλάχιστον ας κάνω κάτι χρήσιμο. Ας μη σαπίσω σε αυτή την καρέκλα! Ας αντιδράσω! Ας παλέψω για να βοηθήσω κάποιους, κι ας ξεβολευτω, κι ας γίνω και δυσάρεστος.

Ο κυριος Ουγγαρεζος και η κυρία Μεσσαροπουλου θα πρέπει να ξέρουν πως οτι έχω πετύχει στη ζωή μου, το πέτυχα προσφέροντας δουλειά στους ανθρώπους, όχι απολύοντας τους. Και ότι πετύχω από δω και πέρα, ειδικά από την Εθνικη Ελλαδος και μετά, θα το πετύχω γιατί θα αντιδρώ. Πάντα. Απέναντι σε όποιον Ουγγαρέζο και σε οποία Μεσσαροπουλου και σε οποιον Καπουτζιδη, και δε με νοιάζει ούτε σε ποιο κανάλι εργάζεται ούτε αν χαλάσω τις σχέσεις μου με όλα τα κανάλια. Τη δουλειά μου ας τη χασω, τον εαυτό μου αποκλείεται! Θα μείνω πιστός στους γονεις μου, στους φιλους μου, στις αρχές μου. Και όταν θα φύγω πια από την τηλεόραση, τουλάχιστον θα θυμάστε ότι κάποτε σας έκανα να γελάσετε και ίσως, καποιους, τους έκανα και να αντιδράσουν! Θα μου φτάνει αυτό!».

Update: O Καπουτζίδης έδωσε και νέα ενδιαφέροντα στοιχεία μιλώντας στον αέρα:

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

20 αντιδράσεις απ’ το twitter για όσα είπε χτες ο Καπουτζίδης για το bullying

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση