σε , ,

Η φανταστική τέχνη του Edmund Dulac

Μερικά απ’ τα πιο γνωστά έργα του σπουδαίου εικονογράφου

Screenshot 22 3

Ο Edmund Dulac ήταν Γαλλο-Βρετανός εικονογράφος και σχεδιαστής γραμματοσήμων. Γεννήθηκε στην Τουλούζη και σπούδασε νομικά, αλλά αργότερα στράφηκε στην τέχνη και φοίτησε στην École des Beaux-Arts. Μετακόμισε στο Λονδίνο στις αρχές του 20ού αιώνα, και το 1905 ανέλαβε την εικονογράφηση των μυθιστορημάτων των αδερφών Brontë. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε εικονογραφήσεις σε βιβλία αυτοβοήθειας ενώ, όταν μετά τον πόλεμο η αγορά παιδικών βιβλίων συρρικνώθηκε, στράφηκε σε εικονογραφήσεις περιοδικών. Σχεδίασε τραπεζογραμμάτια κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και γραμματόσημα στα πρώτα χρόνια της ηγεμονίας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

2 12
Ο Dulac

Γεννημένος στην Τουλούζη της Γαλλίας το 1882, ξεκίνησε την καριέρα του σπουδάζοντας νομικά στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του. Σπούδασε τέχνη και αφιερώθηκε σε αυτή όταν κέρδισε κάποια βραβεία στη Σχολή Καλών Τεχνών. Πέρασε μια πολύ σύντομη περίοδο στην Académie Julian στο Παρίσι το 1904 πριν μετακομίσει στο Λονδίνο.

Εκεί, ο εκδότης J. M. Dent του ανέθεσε την εικονογράφηση του μυθιστορήματος Jane Eyre και άλλων εννέα έργων των αδελφών Brontë. Έγινε τακτικός συνεργάτης τού περιοδικού The Pall Mall και εντάχθηκε στο London Sketch Club, το οποίο τον παρουσίασε στους κύριους εικονογράφους βιβλίων και περιοδικών της εποχής.

480px Edmund Dulac The Nightingale 2

Στη συνέχεια ξεκίνησε μια συνεργασία με τις γκαλερί τέχνης Leicester Galleries και Hodder & Stoughton. Έκανε εικονογραφήσεις για έργα όπως οι Αραβικές Νύχτες (1907, με 50 έγχρωμες εικόνες), Η Τρικυμία του William Shakespeare (1908, με 40 έγχρωμες εικόνες), το Ρουμπαγιάτ του Omar Khayyam (1909, με 20 έγχρωμες εικόνες), Η Πεντάμορφη και το Τέρας (1910), οι Ιστορίες του Hans Christian Andersen (1911), το The Bells and Other Poems του Edgar Allan Poe (1912, με 28 έγχρωμες εικόνες) και το Princess Badoura (1913).

470px Edmund Dulac Prince and Princess

Πολιτογραφήθηκε Βρετανός πολίτης στις 17 Φεβρουαρίου 1912. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε εικονογραφήσεις σε βιβλία όπως τα King Albert’s Book (1914) και Princess Mary’s Gift Book, το δικό του Edmund Dulac’s Picture-Book for the French Red Cross (1915) και The Dreamer of Dreams (1915).

Ο Dulac έκανε δύο γάμους, αρχικά με την Alice May de Marini και κατόπιν την Elsa Arnalice Bignardi. Αφού χώρισε από τη δεύτερη σύζυγό του το 1924, έζησε με τη Βρετανίδα συγγραφέα Helen Beauclerk μέχρι τον θάνατό του το 1953 — τη χρησιμοποιούσε συχνά ως μοντέλο και εικονογράφησε τα δύο μυθιστορήματά της, Green Lacquer Pavilion (1926) και The Love of the Foolish Angel (1929).

480px Edmund Dulac The Mermaid The Prince

Μετά τον πόλεμο, τα εικονογραφημένα βιβλία θεωρούνταν πολυτέλεια και η καριέρα του Dulac σε αυτόν τον τομέα τελείωσε. Τα τελευταία του βιβλία ήταν τα Edmund Dulac’s Fairy Book (1916), Tanglewood Tales (1918) και The Kingdom of the Pearl (1920). Ωστόσο, η καριέρα του συνεχίστηκε σε άλλους τομείς, όπως καρικατούρες σε εφημερίδες, πορτραίτα, θεατρικά κοστούμια και σκηνογραφία, βιβλία, κουτιά σοκολάτας, μετάλλια και διάφορα γραφικά. Έκανε εικονογραφήσεις για το ένθετο American Weekly. Πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου βιβλίου του, πέθανε από καρδιακή προσβολή (Λονδίνο, 25 Μαΐου 1953).

Δείτε κάποιες από τις πιο γνωστές εικονογραφήσεις του Edmund Dulac στο παρακάτω βίντεο

Γραμματόσημα

Ο Dulac σχεδίασε γραμματόσημα για τη Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του γραμματοσήμου που εκδόθηκε για τον εορτασμό της στέψης του Βασιλιά Γεωργίου Ε’, που εκδόθηκε στις 13 Μαΐου 1937. Η προσωπογραφία του βασιλιά που χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα γραμματόσημα αυτής της περιόδου ήταν δικό του σχέδιο, ενώ συνέβαλε επίσης στον σχεδιασμό των γραμματοσήμων που εκδόθηκαν για τον εορτασμό των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1948 και του Φεστιβάλ της Βρετανίας.

Ο Dulac ήταν ένας από τους σχεδιαστές των γραμματοσήμων της σειράς Wilding, που ήταν τα πρώτα γραμματόσημα της βασιλείας της Ελισάβετ Β΄, ενώ σχεδίασε και την τρισδιάστατη σφραγίδα που εκδόθηκε για να τιμήσει τη στέψη της, αλλά πέθανε λίγο προτού εκδοθεί.

1 21

Ακόμη, ο Dulac σχεδίασε γραμματόσημα και τραπεζογραμμάτια για την ελεύθερη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1940 σχεδίασε το χαρτονόμισμα των 20 ζλότι για την Τράπεζα της Πολωνίας, το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: 15 έργα τέχνης. Θα βρεις τον ζωγράφο;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!