σε ,

«Η γάτα μου έμεινε έγκυος απ’το γιο της. Είναι κακό αυτό;» – Το θέμα της αιμομιξίας στις γάτες

Τι γίνεται όταν ένα ζώο έρχεται σε επαφή με στενό συγγενή του;

Χρήστης του Quora ρώτησε τι γίνεται στην περίπτωση που θηλυκή γάτα μείνει έγκυος από το παιδί της. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής απάντηση που έλαβε από την εκτροφέα γατών Sabira Woolley:

Όταν ένα ζώο έρχεται σε επαφή με στενό συγγενή του, τα κοινά γενετικά χαρακτηριστικά των γονιών μπορούν να μεταφερθούν στους απογόνους. Έτσι, για παράδειγμα, αν και οι δύο γονείς είχαν στραβές ουρές, ή αδύναμες καρδιές, τα γατάκια θα έχουν ακόμη πιο στραβές ουρές και πιο αδύναμες καρδιές.

Τα θετικά γενετικά χαρακτηριστικά μπορούν επίσης να ενισχυθούν, αλλά όσο πιο πολύ μεταφέρεται ένα χαρακτηριστικό στο τέλος γίνεται ελάττωμα. Πάντα υπάρχει αυτό το ρίσκο όταν γίνεται εκλεκτική αναπαραγωγή σε μικρή γονιδιακή δεξαμενή. Αν η μητέρα γάτα και ο πατέρας του γιου της είναι ημίαιμες έχουν πιο ευρεία γκάμα γονιδίων και επομένως η διασταύρωση τους δεν θα προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

Μια εγκυμονούσα θηλυκή γάτα μπορεί να στειρωθεί, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία είναι πιο δύσκολη για αυτές, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Επιπλέον αυξάνεται ο κίνδυνος χειρουργικής επέμβασης, ειδικά αν πρόκειται για προχωρημένη εγκυμοσύνη. Είναι επίσης πιο περίπλοκο για τον κτηνίατρο και γι΄αυτό κοστίζει συνήθως περισσότερο.

Αν νομίζετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε την ευθύνη και να βρείτε σπίτια για τα μωρά, μπορείτε να την αφήσετε να γεννήσει και να στειρώσετε τη μαμά αφού τα γατάκια απογαλακτιστούν. Θα ήταν επίσης καλό να στειρωθεί και ο γιος το συντομότερο δυνατόν. Πολλοί κτηνίατροι έχουν χαμηλές τιμές (μερικές φορές ακόμη και δωρεάν) για τη στείρωση κατοικίδιων ζώων. Αν υπάρχει οικονομικό ζήτημα, μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο και να δείτε τι επιλογές υπάρχουν διαθέσιμες στην περιοχή σας.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Τι ράτσα είναι αυτές οι 20 γάτες;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε