σε , ,

Η ιπτάμενη πόλη: σοβιετικά ρετροφουτουριστικά σχέδια πόλεως απ’ το 1928

«Η Πόλη του Μέλλοντος» παραμένει εξαιρετικά ουτοπική σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη παρουσίασή της

Η «ιπτάμενη πόλη» όπως την οραματίστηκε ο Georgy Krutikov

Ο Georgy Krutikov, ένας νεαρός σοβιετικός αρχιτέκτονας, παρουσίασε μια διατριβή που ήταν ίσως υπερβολικά ουτοπική για την εποχή του, αλλά μέσα στα πλαίσια της σοβιετικής πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής. Παρουσίασε το έργο του «Η Πόλη του Μέλλοντος» το 1928, ως μια «αναζήτηση» για κινούμενη αρχιτεκτονική. Το έργο του ήταν προϊόν της εποχής του, όπως ακριβώς και οι μηχανές του Tatlin και τα σχέδια του Khlebnikov. Όπως και αυτοί, ο Krutikov γοητεύτηκε από την κίνηση και την ευελιξία.

1 21

Από το Μέλλον της Αρχιτεκτονικής του Jean-Louis Cohen (1889): «Ορισμένες μελέτες ασχολήθηκαν με ριζικές προτάσεις όσον αφορά τα δημόσια κτίρια. Ο Ivan Leonidov σχεδίασε το Ινστιτούτο Λένιν (1927) ως ένα κτίριο φτιαγμένο από καλώδια με τη χρήση φουτουριστικής ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Ο Georgy Krutikov σχεδίασε την Ιπτάμενη Πόλη το 1928 μετά από επίσκεψή του στο Vkhutemas, ο Le Corbusier περιέγραψε στο περιοδικό του τη σχολή ως «εξαιρετική επίδειξη του σύγχρονου πιστεύω», προσθέτοντας: «ένας νέος κόσμος χτίζεται από την αρχή μέσα από μια αύρα μυστηρίου που δημιουργεί μια καθαρή τεχνική».

2 17

Ο Krutikov πρότεινε ότι η πόλη θα μπορούσε να αιωρείται με τη βοήθεια κάποιου είδους ατομικής ενέργειας – είναι λίγο αβέβαιος για τις λεπτομέρειες – και ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ταξιδεύουν από την επιφάνεια τη γης στους αερομεταφερόμενους οικισμούς με μια «καμπίνα», ένα είδος διαστημικής κάψουλας που θα πετούσε. Η κάψουλα θα ήταν εξοπλισμένη με αυτοκαθαριζόμενους τοίχους και έπιπλα για ένα άτομο, τα οποία θα άλλαζαν σχήμα ανάλογα με το αν ο επιβάτης ήταν καθιστός ή όρθιος.

Να μερικά ακόμη σχέδια του

3 18

4 16

5 12

6 10

7 8

8 7

9 9

[themindcircle]

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20 ερωτήσεις – Τεστ γενικών επιστημονικών γνώσεων

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!