σε , ,

Η καμπάνια για την ημέρα της γυναίκας που μίλησε αποκλειστικά στους άνδρες (και όσα αυτή μας διδάσκει)

Στην Ελλάδα του 2020 η πραγματικότητα σε χτυπάει κατακούτελα

Τις προάλλες έβαλα την έρευνα της διαΝΕΟσις που έδειχνε πως κατά 96,4% οι Έλληνες θεωρούν ότι «η μητέρα και ο πατέρας πρέπει να έχουν ακριβώς τις ίδιες ευθύνες στη φροντίδα των παιδιών». Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ότι η ισότητα έχει έρθει και οι άντρες ασχολούνται με ζητήματα της οικογένειας και του σπιτιού όσο οι γυναίκες, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Άλλο το ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι *πρέπει* οι άντρες να βοηθούν, κι άλλο το *αν* τελικά βοηθούν – σε οτιδήποτε.

Για την ημέρα της γυναίκας, η Electronet εστίασε σε ένα στατιστικό της Eurostat που δείχνει ότι οι Έλληνες άνδρες είναι οι τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ασχολούνται συστηματικά με τις δουλειές του σπιτιού. (Μόνο το 16% των Ελλήνων ανδρών.)

Τα δύο βίντεο, σαφώς χιουμοριστικά -που όπως έμαθα δημιουργήθηκαν από γυναίκες εν ώρα εργασίας- έδειχναν στους άντρες πως οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι πυρηνική φυσική.

Πώς σιδερώνουμε:

Electronet Official on Facebook Watch

Ένα post για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, αποκλειστικά για τους Έλληνες άντρες.

Πώς βάζουμε πλυντήριο:

Security Check Required

No Description

Και τα δύο κλείνουν με την ατάκα «Τώρα ξέρεις! Υποστήριξε έμπρακτα την ημέρα της γυναίκας».

Δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη πως υπήρξαν αντιδράσεις, ούτε πως όσοι είχαν τη μύγα μυγιάστηκαν. Όταν μόνο το 16% των ανδρών ασχολούνται συστηματικά με δουλειές σπιτιού είναι αναμενόμενο οι υπόλοιποι να γίνονται έξαλλοι και να νιώθουν πως τους πατρονάρουν/ντροπιάζουν βίντεο όπως τα παραπάνω.

Μερικές απ’ τις αρνητικές αντιδράσεις:

 

Το ενδιαφέρον είναι πως οι περισσότεροι άντρες που έγραψαν προσπαθούσαν να ισοσταθμίσουν το ότι δεν κάνουν τίποτα στο σπίτι επειδή δουλεύουν. Όμως και οι περισσότερες γυναίκες δουλεύουν και παρόλα αυτά κάνουν συστηματικά δουλειές του σπιτιού. Όσες μάλιστα δεν δουλεύουν έξω και φορτώνονται όλες τις δουλειές του σπιτιού, το κάνουν τζάμπα -το ότι αυτός που εργάζεται-, οπότε η σύγκριση «εγώ τη δουλειά μου κι εσύ τη δική σου» είναι άστοχη.

Είναι λογικό πως, ανάλογα με το πώς μεγάλωσε κανείς απ’ την οικογένειά του, θα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το θέμα. Οι ανοιχτόμυαλοι μπορεί να μην ενοχλήθηκαν με τα βίντεο, όμως είναι χρήσιμο να ακούγεται η αλήθεια, ακόμα κι αν τώρα ενοχλεί. Ο μόνος τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα είναι με την επανάληψη απλών πραγμάτων, ώστε κάποτε το χαμηλότατο ποσοστό (μόλις 16% των Ελλήνων ανδρών!) να γίνει λίγο μεγαλύτερο. Και μετά λίγο ακόμα.

Εννοείται πως υπήρξαν και θετικές αντιδράσεις από άντρες, πχ:

 

Όμως το θέμα δεν είναι οι θετικές ή οι αρνητικές αντιδράσεις στο ίντερνετ, όσο το να ανοίξει η κουβέντα, και να φτάσουμε και στην πράξη. Καλά τα λόγια, αλλά ακόμα καλύτερο το να βάλεις κι εσύ ένα πλυντήριο.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε