σε ,

Η Θεσσαλονικιά Κέλλυ Σαρρή δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για την φοροδιαφυγή που κάνει θόρυβο στο εξωτερικό

Η ταλαντούχα filmaker απαντάει στις ερωτήσεις μας για το ντοκιμαντέρ «Φοροδιαφυγή, το ελληνικό σπορ»

Η Κέλλυ Σαρρή, filmmaker με έδρα στο Λος Άντζελες, είναι απόφοιτος του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και του Loyola Marymount University του Λος Άντζελες. Μέσα από το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που σκηνοθέτησε, «Φοροδιαφυγή, το ελληνικό σπορ», επιχείρησε να εξηγήσει τη νοοτροπία των Ελλήνων φορολογουμένων και την άποψή τους για τη φοροδιαφυγή.

Κάναμε μια ωραία κουβέντα με την Κέλλυ Σαρρή και παρακάτω συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά σημεία.

Όλη η ιδέα ξεκίνησε όταν η Κέλλυ διάβασε ένα άρθρο του Economist, με θέμα τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το οποίο η φοροδιαφυγή σταμάτησε να είναι «εθνικό σπορ» για τους Έλληνες.

Γνωρίζοντας σχεδόν τίποτα από οικονομικά θέματα, πέρα απ’ ό,τι γνωρίζει ο μέσος Έλληνας δηλαδή, άρχισα να ενημερώνομαι. Συγκέντρωσα την ομάδα μου και άρχισα να ψάχνω experts στο θέμα για να σκιαγραφήσω μια εμπεριστατωμένη άποψη. Βασικός μου στόχος ήταν να παρουσιάσω το θέμα σε ευρύ κοινό διατηρώντας την μεσογειακή μας εκκεντρικότητα αλλά υπογραμμίζοντας παράλληλα την σοβαρότητα του θέματος.

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, στο οποίο η Κέλλυ Σαρρή υπογράφει τη σκηνοθεσία, το μοντάζ και τα motion graphics, διαπραγματεύεται το θέμα της φοροδιαφυγής γενικότερα όχι όμως από πολιτικής πλευράς και αυτό διότι η ταινία απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Εάν επέλεγα να κοιτάξω το θέμα από αυτήν την οπτική, θα έπρεπε να γυρίσω τριλογία! Ειδικότερα, όμως γιατί πιστεύω πώς αυτή η οπτική γωνία είναι χιλιοειπωμένη, τουλάχιστον εντός Ελλάδας. Το ζήτημα στο σήμερα είναι πως η φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή έφτασε να είναι αναγκαίο κακό, απλά η Ελλάδα έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος στην όλη ιστορία λόγω οικονομικής κρίσης.

Η Κέλλυ Σαρρή αποφάσισε να προσεγγίσει το θέμα πρώτα ως σκηνοθέτης, αποφασίζοντας πώς θα ήθελε να το παρουσιάσει. Πέρα από τις συνεντεύξεις που πήρε, παρακολούθησε και πολλά βίντεο από ειδήσεις, εκπομπές μέχρι και παρωδίες. Στη συνέχεια, αφού έγιναν τα γυρίσματα (ταξίδεψε δύο φορές σε διάστημα έξι μηνών από Λος Αντζελες-Θεσσαλονίκη για να τελειώσει τα γυρίσματα), άρχισε το στάδιο του μοντάζ το οποίο και ήταν και το μεγαλύτερο χρονικά.

Στόχος μου πάντα ήταν να διατηρήσω ένα χιουμοριστικό χαρακτήρα διότι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από τους Έλληνες έχει ένα τραγελαφικό χαρακτήρα. Έτσι κατά τη διάρκεια του μοντάζ, ειλικρινά απόλαυσα τη διαδικασία άλλωστε είναι και από τα αγαπημένα μου στάδια της παραγωγής. Ήταν, όμως, δύσκολο να το περιορίσω σε 22 λεπτά μόνο, τα οποία όμως ήταν αρκετά για να κρατήσω το ενδιαφέρον του κοινού.

Διακρίσεις

Μέχρι στιγμής το ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στα New York Film Awards, στα τέλη Μαΐου του 2018, τιμητική διάκριση στο Hollywood International Moving Pictures Film Festival (Ιούνιος του ’18) και βραβεία στο TOP SHORTS (Ιούνιος του ’18) και στο London Independent Film Awards (Ιούνιος του ’18).

Αναλυτικά παρακάτω όλες οι διακρίσεις του ντοκιμαντέρ

05/2018 – New York Film Awards
06/2018 – Los Angeles Cinema Festival of Hollywood
06/2018 – Top Shorts
06/2018 – Hollywood International Moving Pictures
06/2018 – London Independent Film Awards
06/2018 – Feel the Reel International Film Festival
07/2018 – Independent Shorts Awards
07/2018 – The Impact DOCS Awards
07/2018 – Global Film Festival Awards
07/2018 – Mindie – Miami Independent Film Festival
09/2018 – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύμης

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ

Tax Evasion: A Greek National Sport – trailer

A short documentary that attempts to explain the mentality of the Greek taxpayers and their view on tax evasion. Director: Kelly Sarri

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε