σε , ,

Η ζωή και το έργο του ποιητή Αλέξη Τραϊανού, που αυτοκτόνησε στα 36 του

Μετέφρασε beat ποίηση, έγραψε δυνατή ποίηση κι όμως οι αναφορές γι’ αυτόν είναι ελάχιστες. Κάποιος διορθώνει την αδικία

Ο Γιώργος Τσούκης έκανε σπουδαία δουλειά. Έφτιαξε ένα μπλογκ για έναν απ’ τους πιο παραγνωρισμένους ποιητές της γενιάς του ’70 και εκεί, με τρόπο ιδιοσυγκρασιακό και συναρπαστικό παρουσιάζει τη βιβλιογραφία αλλά και τη ζωή του ποιητή.

Από εκεί είναι και η παρακάτω οπτικοποιημένη αφήγηση της Παυλίνας Παμπούδη:

f045

f046

f047

Ο Τσούκης, εμμονικά και αποφασιστικά, κάνει την ανατομία του έργου του Τραϊανού με εικόνες, σκέψεις και μερικά αποσπάσματα απ’ την ποίηση του, ενώ αποδομεί και ανασυνθέτει γραπτά και μέσω screenshots, το επεισόδιο ‘Εποχές και Συγγραφείς’ της ΕΡΤ που ήταν αφιερωμένο σ’ αυτόν.

f042

Επίσης, απ’ τα highlights είναι και η καρέ-καρέ παρουσίαση μιας βόλτας του τότε 23χρονου ποιητή στη γειτονιά του στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Τσούκης αντιπαραβάλλει στις ασπρόμαυρες εικόνες των δρόμων του 1967, έγχρωμες, σημερινές φωτογραφίες της περιοχής.

Screenshot 9 2

Προλογίζει ο ίδιος το μπλογκ: “Στη σελίδα αυτή ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ του Αλέξη Τραϊανού ούτε βαθυστόχαστες ακαδημαϊκές αναλύσεις για τον ποιητή και το έργο του, μόνο προσωπικές απόψεις για τον τόμο «Φύλακας Ερειπίων» και το σχετικό επεισόδιο της σειράς «Εποχές και Συγγραφείς». Δεδομένου ότι με χωρίζουν τρεις δεκαετίες από την εποχή του Α.Τ., ενδέχεται οι σημειώσεις μου να είναι ανακριβείς, υπερβολικές, ή λανθασμένες. Για όσους «ήταν εκεί» και γνωρίζουν καλύτερα, τα σχόλια είναι ανοιχτά για επισημάνσεις και διορθώσεις.”

f020

Νομίζω πως ο παραπάνω πρόλογος είναι υπερβολικά σεμνός σε σχέση με το πλούσιο, πρωτότυπο -ακόμα κι όταν είναι δευτερογενές- περιεχόμενο της σελίδας. Είναι μια σελίδα «κρυμμένο διαμάντι», μιας και ακόμα και η Βικιπαίδεια έχει ένα μάλλον μικρό λήμμα γι’ αυτόν.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια: 

Ο Αλέξης Τραϊανός (φιλολογικό ψευδώνυμο του Αλέξανδρου Ζαβατάρη) γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1944 στη Θεσσαλονίκη.

To 1963 εισάγεται στο Οικονομικό της Νομικής του ΑΠΘ. Έχει ήδη ξεκινήσει να ασχολείται με την ποίηση, όταν το 1967, μεταφράζει νέγρικη ποίηση. Λίγο αργότερα, πραγματοποίησε την πρώτη του αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας.

Screenshot 10 2Παντρεύτηκε το Μάιο του 1969 και εκδόθηκε ‘κοινή υπαιτιότητι’ το διαζύγιο του το Φεβρουάριο του 1975. Το 1972 πήρε το πτυχίο του και προσλήφθηκε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, από την οποία πήρε μετάθεση για την Αθήνα το 1979.

Αυτοκτόνησε στις 7 Μαΐου του 1980 στο Καπανδρίτι Αττικής (Ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία που προκάλεσε διοχετεύοντας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου του τα καυσαέρια από την εξάτμιση.) Ανήκει στους ποιητές της γενιάς του ’70.

Mετέφρασε beat ποίηση στα ελληνικά, καθώς και μέρος από το έργο του Τσέζαρε Παβέζε και του Τσαρλς Μπουκόφσκι.

Η γραφή του είναι ελλειπτική και συνάμα καταγγελτική. Η φόρμα παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς τα όρια καραδοκούν στον εσωτερικό και στον εξωτερικό κόσμο του ποιητή. Η γλώσσα είναι ανανεωτική και άμεση.

Ο Βασίλης Στεριάδης έγραψε στην Καθημερινή το 1978: Η φιλοσοφική-υπαρξιακή θέση του Α. Τ. είναι ακραία. Η ατμόσφαιρα των ποιημάτων του είναι σε οριακό σημείο φορτισμένη από τον κίνδυνο της ακροβασίας του μυαλού και σαν τοξινωμένη, σε μια λειτουργία όπου κάθε στιγμή το παιχνίδι με τα νεύρα μπορεί να χαθεί…

***

f014

Είτε τον γνωρίζατε ή όχι, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του ανθρώπου που η ποίηση του λείπει από τις περισσότερες ανθολογίες σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, όπως και από τα βιβλία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της Ακαδημίας.

ΤΟ ΛΙΝΚ:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΣ

Στη σελίδα αυτή ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ του Αλέξη Τραϊανού ούτε βαθυστόχαστες ακαδημαϊκές αναλύσεις για τον ποιητή και το έργο του, μόνο προσωπικές απόψεις για τον τόμο “Φύλακας Ερειπίων” και το σχετικό επεισόδιο της σειράς “Εποχές και Συγγραφείς”. Δεδομένου ότι με χωρίζουν τρεις δεκαετίες από την εποχή του Α.Τ., ενδέχεται οι σημειώσεις μου να είναι ανακριβείς, υπερβολικές, ή λανθασμένες.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!