σε , , ,

Ο Νίκος Βαβδινούδης φωτογράφησε 50 θαμώνες του καφενείου των γονιών του

Και τους έκανε μία ερώτηση

Ο Νίκος Βαβδινούδης εργάζεται ως φωτογράφος στην Θεσσαλονίκη από το 1992 και κατάγεται από τα Σανά Χαλκιδικής. Εξειδικεύεται στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, στο πορτραίτο και στην φωτογραφία τροφίμων. Συνεργάζεται με μουσεία, κατασκευαστικές και εκδοτικές εταιρίες, αρχιτεκτονικά γραφεία, βιομηχανίες και ξενοδοχεία. Από το 1999 διατηρεί το studiovd.gr με τον Χρήστο Δημητρίου. Έργα του έχουν βραβευθεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. (Πολύ αγαπημένο μου είναι το πρότζεκτ του με τους Κωδωνοφόρους το οποίο έχω παρουσιάσει στο LIFO.gr).

Το καφενείο που τον ενέπνευσε στο εν λόγω πρότζεκτ του ιδρύθηκε το 1972 -την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο ίδιος- και βρίσκεται εκεί που μεγάλωσε, στα Σανά Χαλκιδικής δηλαδή. Tώρα μας παρουσιάζει πορτραίτα των ιδιοκτητών του καφενείου – και γονιών του φωτογράφου –και των θαμώνων που συχνάζουν από το 1972 μέχρι και σήμερα.

Μας λέει ο ίδιος: «Το καφενείο, αναπόσπαστο κοινωνικό κύτταρο της Ελλάδας, είτε σε αστικές, είτε σε επαρχιακές δομές, διατηρεί ακόμα την δυναμική του μέσα στο διαδυκτιακό σύμπαν του παρόντος. 1972-2017: 45 χρόνια, ασφαλές χρονικό διάστημα για αποτίμηση, για μένα που γεννήθηκα τότε,για το καφενείο που άνοιξε την ίδια χρονιά. Οι άνθρωποι, Γάκης και Μαρίκα, γονείς μου, οι ιδιοκτήτες του καφενείου, μαζί με τους θαμώνες του – σχέση διαδραστική πριν ακόμα γίνει δόκιμος ο συγκεκριμένος όρος.

Ζήτησα από τον κάθε φωτογραφιζόμενο μια φράση, για την θέση του καφενείου στην σκέψη του. Απέφυγα τον εσωτερικό χώρο για την φωτογράφηση, ο εξωτερικός πέτρινος τοίχος, υπάρχει αναλλοίωτος από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του καφενείου, αποτέλεσε την βάση, τον λίθο της αφήγησης. Η τυπολογία ολοκληρώθηκε με την χρήση του λευκού φόντου, το κάθε πορτραίτο ακέραιο.

Στις φωτογραφίες που προέκυψαν, δεν υπάρχει κανένας εννοιολογικός λαβύρινθος αλλά ούτε και νοσταλγικό πρόσημο. Τα πρόσωπα και οι λέξεις τους, αυτά θα περιγράψουν το καφενείο, πιθανόν να απαντήσουν σε ερωτήματα για την πορεία μου ως άνθρωπος και φωτογράφος.»

 

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

4 points
Upvote Downvote

Ενα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Αφήστε μια απάντηση