σε , ,

Κάποιος ντροπιάζει στο Twitter τους ψυχικά ασθενείς που αδιαφορούν για το πώς φέρονται στους άλλους

«Τώρα θα σας νευριάσω λίγο…»

«Επειδή κάποιος έχει προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις του». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε μέσω Twitter ο καλλιτέχνης και σκιτσογράφος Quill, γνωστός και ως LutroDraws. Πιστεύει ότι αν κάποιος φέρεται αγενώς ή βλάψει κάποιον κατά την διάρκεια μιας κρίσης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το μήνυμα του δέχτηκε έντονες αντιδράσεις. Ωστόσο, πολλοί έδειξαν και την υποστήριξή τους, δηλώνοντας ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν απαλλάσσονται από τις συνέπειες των ενεργειών τους και οφείλουν να σέβονται και τους γύρω τους.

Λέει

Quill on Twitter

Hey mental health twitter, I’m about to really piss you off: If you have a mental health episode, you still owe the people you exploded on an apology. You still did it! It’s not their job to roll over and let you treat them however you want 🙂

«Hey Twitter ψυχικής υγείας, θα σας νευριάσω λίγο… Αλλά αν ξεσπάσεις σε κάποιον κατά τη διάρκειας μιας κρίσης πανικού, του οφείλεις μια συγγνώμη. Ήταν δικό σου το λάθος. Κανείς δεν έχει υποχρέωση να πάει με τα νερά σου.

Και κάτι άλλο, ο καθένας έχεις το δικαίωμα να σταματήσει ν’ ασχολείται μαζί σου όποτε το θελήσει. Κανείς δεν έχει την υποχρέωση να κάνει υπομονή, ειδικά αν εσύ αρνείσαι να ζητήσεις βοήθεια και θεραπεία για το πρόβλημά σου.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτό ισχύει και για μένα. Έχω βρεθεί και στα δύο άκρα. Έχω πληγώσει  ανθρώπους που αγαπώ εξαιτίας της ασθένειάς μου και έχω φτάσει σε σημείο να εγκαταλείψω ανθρώπους επειδή αρνούνταν να ζητήσουν θεραπεία. Αυτή η νοοτροπία ήταν ένας φαύλος κύκλος τον οποίο τελικά έσπασα πριν από ένα χρόνο περίπου και από τότε είμαι καλύτερα. Δεν αισθάνομαι τέλεια αλλά τουλάχιστον προσπαθώ να βελτιώνομαι.»

Happy Social Media GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Molly Saunders GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Κάποιοι χρήστες του Twitter βρήκαν την άποψη του Quill λανθασμένη. Σύμφωνα με αυτούς, τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας νιώθουν ενοχές ακόμα κι αν δεν ζητήσουν συγνώμη. Επιπλέον, τέτοιου είδους στοχοποίηση μπορεί να προκαλέσει έξτρα άγχος στους ψυχικά ασθενείς.

Από την άλλη, άλλοι επεσήμαναν ότι η συγγνώμη είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάποιος όταν κακοποιεί συναισθηματικά τους ανθρώπους που αγαπά.

Ένας από τους σχολιαστές μιλώντας στο BoredPanda είπε: «Ήταν καλό που μια τέτοια άποψη ήρθε στο φως. Συχνά, το άτομο που πέφτει θύμα της κακής συμπεριφορά κάποιου κατά τη διάρκεια μια κρίσης αισθάνεται ένοχο. Επομένως, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι επειδή κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν έχει το ελεύθερο να φέρεται άσχημα.

Είμαστε υπεύθυνοι για τις ενέργειές μας, ανεξάρτητα από την αιτία. Δεν μπορούμε να μειώνουμε τους άλλους επειδή αισθανόμαστε ότι τα βάσανα μας είναι πιο σημαντικά. Η συμπόνια έχει να κάνει με τον αμοιβαίο σεβασμό. Αν γίνεσαι συνεχώς βάρος στους άλλους ανθρώπους, τότε κι αυτοί δικαιολογημένα θα απομακρυνθούν από σένα.»

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το βάρος ξαλαφρώνει μόνο όταν το μοιράζεσαι

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε