σε ,

Καθώς οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ σταμάτησαν την απεργία, διαβάζουμε το στάτους-φωτιά του Θανάση Παπαγεωργίου

«Τα κλειστά θέατρα εξυπηρετούν μόνο την αντίδραση. Τα ανοιχτά την πολεμάνε…»

Μετά απο 36 μέρες χωρίς θέατρο, 200 «ματαιωμένες» παραστάσεις, χιλιάδες «ματαιωμένους» θεατές και περισσότερες από 250.000 ευρώ διαφυγόντα κέρδη (από επιστροφές εισιτηρίων) το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επιστρέφει στη θεατρική πραγματικότητα της πόλης. Με απόφαση της τελευταίας τους γενικής συνέλευσης οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ – μέλη του ΣΕΗ – αποφάσισαν με οριακή πλειοψηφία (52-51) να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους (στάσεις εργασίας στις ώρες των προγραμματισμένων παραστάσεων) και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους όρους που θέτουν αλλά… με ανοιχτό το θέατρο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ηθοποιών του άρχισαν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης από την παραμονή των περασμένων Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου). Έκτοτε οι ηθοποιοί συνέχιζαν με αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας (στις ώρες των προγραμματισμένων παραστάσεων) που ανανεωνόταν ανά εβδομάδα κρατώντας ουσιαστικά κλειστές και τις επτά σκηνές του θεάτρου τις μέρες των εορτών. «Η ιδιοτυπία της Θεσσαλονίκης συνίσταται στο ότι το ΚΘΒΕ (και οι επτά σκηνές του) είναι σχεδόν οι αποκλειστικοί πάροχοι θεάτρου στην πόλη (σε αντίθεση με την Αθήνα και τις εκατοντάδες παραστάσεις που δίνονται από ιδιωτικά θέατρα – πέραν των σκηνών του Εθνικού θεάτρου)», γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

PE0000J0057v03

Το πιο δυσάρεστο είναι πως όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι ηθοποιοί θέλουν στη νέα σύμβαση να μην υπάρχει μια μνημονιακή παρακράτηση που εφαρμόζεται απ’ το 2011. Μέχρι εδώ καλά. Ταυτόχρονα, οι ηθοποιοί είναι στα δικαστήρια προσπαθώντας να δικαιωθούν (μακάρι να δικαιωθούν, κανένα πρόβλημα). Όμως απ’ τη στιγμή που δεν έχουν δικαιωθεί ακόμα, το ότι απαιτούσαν απ’ τους υπεύθυνους του ΚΘΒΕ να αλλάξουν τους όρους ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει νόμιμα.

Με πολύ απλά λόγια, ο Πρόεδρος του ΚΘΒΕ και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα πήγαιναν φυλακή αν υπέγραφαν τέτοιο πράγμα! Η ηγεσία του θεάτρου αντιπρότεινε διάφορες εναλλακτικές όμως οι ηθοποιοί για πάνω από ένα μήνα (και μάλιστα μέσα στις γιορτές που τα θέατρα γέμιζαν ακόμα περισσότερο) απαιτούσαν κάτι που γνώριζαν ότι αυτή τη στιγμή δε μπορεί να γίνει.

Τα είχε εξηγήσει καλύτερα ο Πρόεδρος του ΚΘΒΕ στη σύντομη συνέντευξή του στην ΕΡΤ3, τις πρώτες μέρες των στάσεων εργασίας:

Σε απεργία οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ | 02/01/2019 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ: Άρης Στυλιανού πρόεδρος Δ.Σ. ΚΘΒΕ Βασίλης Σπυρόπουλος – Μέλος της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής ΚΘΒΕ Βασίλης Σεϊμένης Official Site: http://www.ert.gr/ Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/ Twitter: https://twitter.com/ErtSocial Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο πως η απόφαση για σταμάτημα των στάσεων εργασίας ήρθε δύο ημέρες αφότου ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου έγραψε ένα σκληρό, αλλά αληθινό μήνυμα του στο Facebook. Πάντως είτε επηρέασε τους συναδέλφους του ή όχι, ο Παπαγεωργίου προκάλεσε πολλές συζητήσεις.

Να τι είχε γράψει πριν λίγες ημέρες:

ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΑΝΕ…

Screenshot 10 11«Όχι, δεν μπορώ να παρακολουθώ αμίλητος αυτό το έγκλημα! Δεν μπορώ να επιτρέψω σε κανέναν να πει ότι αυτές είναι αντιδράσεις Ηθοποιών! Δεν μπορεί να σκέφτονται έτσι οι Έλληνες ηθοποιοί! Δεν είναι δική τους απόφαση μια τέτοια ντροπή. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να διαμαρτυρηθεί ένας ηθοποιός. Ο τελευταίος που θα επιλέξει είναι το κλείσιμο του θεάτρου, το να γυρίσει την πλάτη στον θεατή. Επειδή κανένας ηθοποιός δεν υφίσταται χωρίς την ύπαρξη έστω και ενός θεατή. Γιατί όταν μας γυρίσει την πλάτη εκείνος, τότε θα καταλάβουμε τι σημαίνει κλείνω το θέατρο.

Όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ και ένα μήνα στο ΚΘΒΕ είναι καθαρά συνδικαλιστικά ευρήματα, επειδή τα γραφεία που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις δεν λογοδοτούν στο Κοινό, αλλά σε κομματικές μεθοδολογίες. Δεν ενδιαφέρονται αν διώχνουν τον κόσμο, τους νοιάζει η ‘’αγωνιστική τους αυτοεπιβεβαίωση’’!

Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μια ψηφοφορία ανάμεσα στους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ να δούμε πόσοι συμφωνούν με το κλείσιμο του. Θα ήταν ενδιαφέρουσα μια ψηφοφορία ανάμεσα σε όλον τον κλάδο να φανεί στο Κοινό ποιοι είναι οι Έλληνες ηθοποιοί, αυτοί που πολεμάνε στα χαρακώματα κι όχι τα συνδικαλιστικά φερέφωνα.

Φοβάμαι ότι το αποτέλεσμα θα ήταν οδυνηρό για τους ανθρώπους του ΣΕΗ, όπως οδυνηρά ελάχιστη είναι και η κάθε πλειοψηφία που παίρνει τις όποιες αποφάσεις για τον κλάδο. Αυτή τη στιγμή εκτίθεται ολόκληρος ο κλάδος, δεν εκτίθεται ούτε η Διεύθυνση, ούτε η Διοίκηση του ΚΘΒΕ. Και ολόκληρος ο κλάδος πρέπει να πάρει θέση.

Κύριοι του ΣΕΗ, δεν πείθετε κανέναν ότι πολεμάτε για τα δίκια των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, – κάνετε πόλεμο στην Κυβέρνηση και μας το λέτε με διάφορους τρόπους. Αλλά κάτι τέτοιο είναι αδιάφορο στο σύνολο των Ελλήνων ηθοποιών, γιατί δεν κάνουμε Θέατρο ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για το ΚΚΕ, ούτε για το ΠΑΜΕ, ούτε για κανένα Κόμμα. Είμαστε πνευματικοί άνθρωποι και ‘’κάνουμε Θέατρο για την ψυχή μας’’, αν σας θυμίζει κάτι αυτή η φράση.

Κύριοι, του ΣΕΗ, πριν συνεχίσετε αυτή τη στείρα αδιαλλαξία, σκεφτείτε το Κοινό και αυτό που του στερείτε, σκεφτείτε πόσο ιδροκοπάμε να το φέρουμε και να το κρατήσουμε στο καλό Θέατρο και μην μας το διώχνετε. Όλο το θέατρο, κάνουμε τεράστιο και επώδυνο αγώνα να το ξεκολλήσουμε από την ηλίθια τηλεόραση και τον καναπέ του. Θέλετε να το ξαναγυρίσετε πίσω; Θέλετε να ξαναγυρίσει το ΚΘΒΕ εκεί που ήτανε, τέσσερα-πέντε χρόνια πριν; Ή νομίζετε ότι είστε εσείς, που με ‘τους αγώνες σας και την αποφασιστικότητά σας’, το ορθοποδήσατε; Έλεος! Αφήστε τον ‘’κλάδο’’ ήσυχο. Δεν τον προστατεύετε, τον καταστρέφετε.

Σκεφτείτε λίγο σοβαρά και αγαπήστε λιγάκι το Θέατρο σταματώντας τον πόλεμο που του κάνετε. Ξέρετε ότι περνάμε δύσκολες μέρες, αλλά μην μου απαντάτε ότι φταίει η Κυβέρνηση! Δεν θα την ρίξετε κλείνοντας το ΚΘΒΕ ή το Εθνικό!»

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρης Στυλιανού: «Αν δεν ήμουν αισιόδοξος και επίμονος θα είχα φύγει.»

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!