σε , , ,

Κάτι για τους ανεγκέφαλους Έλληνες που χλεύασαν την ανάγκη για μείωση της τιμής των σερβιετών

Οι απαραίτητοι κάφροι της ημέρας

Ήταν κάτι που δε γνώριζα: Στην Ελλάδα οι σερβιέτες δεν φορολογούνται ως είδη βασικής ανάγκης αλλά ως είδος πολυτελείας! Λες και οι γυναίκες τις αγοράζουν με τον ίδιο τρόπο που θα αγόραζαν ένα πούρο Αβάνας ή μια Φεράρι.

Και μάλιστα σε μας πωλούνται με συντελεστή “ρεκόρ” στην Ευρωπαϊκή Ένωση – της τάξης του 24%!

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα “10.000 κορίτσια έχουν φύγει νωρίς ή εξ ολοκλήρου από το σχολείο στην Ελλάδα επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα περιόδου». Στην ίδια έρευνα καταγράφεται πως «το 20% των μαμάδων δηλώνει ότι δυσκολεύεται οικονομικά να αγοράσει σερβιέτες, ενώ το 18% των μαμάδων δεν έχει αγοράσει προϊόντα πρώτης ανάγκης τουλάχιστον μια φορά, προκειμένου να αγοράσει σερβιέτες”.

Κάτω από μια είδηση που παρουσίαζε τα (τρομακτικά) αποτελέσματα της για το θέμα, βρέθηκαν οι απαραίτητοι κάφροι που θεώρησαν ότι ΟΛΕΣ οι γυναίκες έχουν λεφτά κι αγοράζουν ακριβά κινητά (παρότι η έρευνα διευκρινίζει ότι δεν είναι αυτές που δυσκολεύονται αλλά οι πολύ φτωχότερες).

Άλλοι θεωρούν πως οι γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα «κλαίγονται», ενώ οι ίδιοι που σαν χιονονυφάδες ασχολούνται όλη την ώρα με τα προβλήματα των άλλων και γκρινιάζουν χωρίς τέλος για τους SJW και την πολιτική ορθότητα νομίζουν ότι δεν κλαίγονται καθόλου!

Μάλιστα. Είναι χτένισμα και χαβάς το να αγοράζεις και να χρησιμοποιείς για δεκαετίες σερβιέτες, λες και οι γυναίκες χαίρονται πολύ όταν έρχεται η περίοδος και αιμορραγούν, έχουν δυνατούς πόνους κλπ. Κι αντί να ασχολούνται με τον κόσμο που «καίγεται» (;) ασχολούνται με το να ‘χτενίζονται’.

Πολύ καλά τους τα έγραψε στο Facebook η σελίδα Ναι, Είσαι Μισογύνης:

Το παραπάνω ζήτημα είναι παράδειγμα διαθεματικότητας (intersectionality) όπου τέμνονται διαφορετικές μορφές καταπίεσης -η ταξική με την πατριαρχική καταπίεση. Το πρόβλημα δηλαδή το αντιμετωπίζουν φτωχές γυναίκες, και η εστίαση μόνο σε θέματα φύλου ή μόνο σε θέματα τάξης θα μπορούσε να το κάνει να ξεφύγει από το οπτικό μας πεδίο. Ιδίως δε όταν ζούμε σε έναν πατριαρχικό κόσμο όπου το default θεωρείται ο άντρας και άρα τα (ταξικά) προβλήματα παραπέμπουν μόνο σε ελλείψεις και εμπόδια που θα μπορούσαν να έχουν κι αυτοί.

Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που τα ταμπόν και οι σερβιέτες δεν φορολογούνται ως είδη βασικής ανάγκης αλλά με συντελεστή “ρεκόρ” στην Ευρωπαϊκή Ένωση -της τάξης του 24%. Ένα προϊόν απαραίτητο σε ΟΛΕΣ σχεδόν τις (cis) γυναίκες δεν λογίζεται ως αγαθό πρώτης ανάγκης. Προφανώς στο πεδίο της πολιτικής οι σερβιέτες θεωρούνται όντως είδος πολυτελείας, όπως τα καλλυντικά και οι Barbie.

Αυτή την οπτική επιβεβαιώνουν και ντουζίνες σχόλια κάτω από το άρθρο ιδίως από άνδρες που αδυνατούν να συλλάβουν την περίοδο ως ένα σημαντικό πρόβλημα, αδυνατούν να μπουν στη θέση μιας κοπέλας που η περίοδος χωρίς σερβιέτες ή ταμπόν την εμποδίζει να κάνει και τα στοιχειώδη, όπως να πάει σχολείο, σε μια συνέντευξη για δουλειά ή απλά να βγει από το σπίτι της. Κάτι τέτοιο το θεωρούν απλή “γκρίνια”, επινοημένο πρόβλημα ενώ άλλοι δεν χάνουν ευκαιρία να συνδέσουν ένα υπαρκτό πρόβλημα με τον μύθο περί γυναικείας ματαιοδοξίας και την πραγματική μάστιγα της εποχής μας σύμφωνα με αυτούς-τις selfies.

Για άλλη μια φορά, πραγματικά θεωρούνται μόνο τα προβλήματα των αντρών και ό,τι απασχολεί τις γυναίκες -από την αδυναμία να εξασφαλίσουν βασικά προϊόντα μέχρι την σεξουαλική παρενόχληση και την κουλτούρα του βιασμού- θεωρούνται περιττή σπατάλη ενέργειας από αυτούς που φυσικά δεν θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουν ποτέ.

[+] Μερικά σχόλια γυναικών: Αν ειχαν περιοδο οι αντρες οι σερβιετες θα μοιραζονταν δωρεαν σαν τις χαρτοπετσετες στις ταβερνες / Αν είχαν οι άντρες περίοδο, θα επαιρναν και μια μέρα άδεια απο τη δουλειά για ψυχική οδύνη. / Να είναι ακριβά τα ταμπον το θεωρούν οκ αλλα αν δουν λιγο αίμα περιόδου κλαίνε. / Σε όποιον άντρα έχω πει ότι υπάρχουν κορίτσια που αφήνουν το σχολείο επειδή δεν έχουν λεφτά για σερβιέτες με κοιτούσε με το στόμα ανοιχτό. Κανείς τους δεν είχε σκεφτεί πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει το κόστος των προϊόντων περιόδου / Όλες free bleeding μπας και οι συγκεκριμένοι βάλουν επιτέλους μυαλό. Να δω ποιός θα «παρακαλάει» μετά να καταργηθεί το ΦΠΑ στις σερβιέτες. / Όταν έφυγα για πρώτη φορά να σπουδάσω είχα τόσο άγχος μη μου τελειώσουν οι σερβιέτες και ξεμείνω από χρήματα και δεν έχω να πάρω που πήγα πήρα 5 πακέτα και τα έβαλα στη βαλίτσα. / Αυτοί που σκέφτονται έτσι, θέλω να τους δω όταν γίνουν μπαμπάδες κοριτσιών. Άραγε θα έχουν την ίδια άποψη?

[+] Μερικά σχόλια των ανδρών κάτω απ’ το κείμενο του Ναι Είσαι Μισογύνης, οι οποίοι απέδειξαν πως οι ίδιοι Όχι Δεν Είναι: «Ομολογώ πως ως άντρας ποτέ δεν είχα αναλογιστεί αυτό το πρόβλημα. Αλλά πράγματι είναι σημαντικό έτσι όπως το θέτετε. Εύχομαι να βρεθεί κάποια λύση.» / «Δεν πίστευα ότι μερικοί μπορεί να γίνουν τόσο καφροι!» / «Και αν δεν μπορούν να τον καταργησουν τον ΦΠΑ ας πέσει στο 6% όπως τα φάρμακα και βάλτε και τα προφυλακτικα στην ίδια κατηγορία» / «Σε έναν πιο δίκαιο κόσμο θα έπρεπε να κοστίζουν ελάχιστα, μόνο και μόνο για να πληρωθούν όσοι τις κατασκευάζουν και να βγει το κόστος των υλικών. Θα έλεγα να είναι δωρεάν, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό. Φυσικά και όσοι αντιδρούν σαν πίθηκοι απέναντι σε κάτι τέτοιο είναι ηλίθιοι.» 

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Έχεις υψηλή ή χαμηλή ενσυνειδητότητα;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote
[instagram-feed]

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Πρώτα το αυτονόητο, φυσικά και πρέπει να περάσουν οι σερβιέτες και τα παρεμφερή προϊόντα σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ (η πλήρης κατάργηση αντίκειται σε οδηγίες της Ε.Ε. όπως διαβάζω αλλού, επιβάλλεται το λιγότερο 5% και ακόμη και στο Η.Β. θα πρέπει να περιμένουν χρόνια μετά το Brexit για να την εφαρμόσουν).
  Αλλά σε δευτερεύοντα ζητήματα:
  Ως εκπαιδευτικός με μακρόχρονη υπηρεσία σε σειρά σχολείων της Δυτικής Αττικής, σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος, βρίσκω υπερβολικά σε σχέση με την καθημερινότητα τα ευρήματα της έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από γνωστή εταιρία παραγωγής σερβιετών.
  Και έχετε υπόψη σας ότι ακόμη και για περιπτώσεις μη δυνατότητας αγοράς (πιο συχνή είναι η αμέλεια υπολογισμού της έναρξης της περιόδου, τα κορίτσια έχουν στο σπίτι αλλά όχι μαζί τους) τα σχολεία διατηρούν ένα μικρό απόθεμα για να καλύπτουν τέτοιες καταστάσεις διακριτικά.
  Τέλος ως προς το ΦΠΑ, είναι στην κατηγορία (κακώς) μη βασικών αγαθών, όχι ειδών πολυτελείας απαραίτητα. Και το σαπούνι τόσο έχει, και οι βρεφικές πάνες τόσο έχουν. (που παρεμπιπτόντως θα πρέπει να γίνει ανάλογη συζήτηση και για αυτές).
  Όσο για το ύψος ρεκορ του ΦΠΑ υπάρχουν και χειρότερα:
  Ουγγαρία 27%, Κροατία, Ελβετία και Δανία 25%
  Οι μισές χώρες της Ε.Ε. έχουν τις σερβιέτες στον κανονικό ΦΠΑ και σε 10 από αυτές, αυτός είναι πάνω από 20%.

 2. Κάποια κοπελίτσα είναι πραγματικά πάρα πάρα πολύ φτωχή και δεν έχει χρήματα για σερβιέτες.
  Κάποια άλλη είναι μεσαίων εισοδημάτων, αγοράζει σερβιέτες άνετα χωρίς να πολυεπηρεάζει την καθημερινότητά της.
  Κάποια άλλη είναι αρκετά πλούσια, σε βαθμό που δεν τη νοιάζει καθόλου το κόστος.

  Η λύση που προτείνεται είναι ΟΛΕΣ αυτές οι κοπέλες να εχουν πρόσβαση σε εξίσου φτηνές σερβιέτες; Γιατί;
  Γιατί είναι τόσο δύσκολο η βοήθεια να κατευθύνεται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και όχι σε κάποια που πραγματικά ούτε που θα προσέξει την διαφορά στην τιμή; Βαριούνται να σκεφτούν΄;

  24% ΦΠΑ υπάρχει σε πάρα πολλά τρόφιμα που αποτελούν το πρωινό των παιδιών, αλλα φαίνεται οτι δεν είναι στη μόδα πια τα “παιδια-που-λιποθυμούν-στα-σχολεία”. Βρήκαμε άλλο τομέα να το παίξουμε ευαίσθητοι και να κουνάμε το δάχτυλο σε όποιον έχει διαφορετική άποψη απο μας.

  Και τότε και τώρα, μια ομάδα ψευτο-ευαίσθητων παίρνει ένα υπαρκτό θέμα, το τραβάει απ τα μαλλιά, δεν ασχολείται σχεδον καθόλου με το θέμα αυτό καθ’αυτό και το χρησιμοποιεί φτηνά και ανήθικα τρικ για να κερδίσουν προνόμια κάποιοι που δεν τα χρειάζονται. Και φυσικά για να διαιωνίζονται τεχνητοί διαχωρισμοί.

  Αν υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται να αγοράσουν σερβιέτες, σημαίνει ότι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι αυτοί που χρειάζονται οικονομική βοήθεια από το κράτος.

  Τα υπόλοιπα είναι υπερβολές, όπως:
  “Αν είχαν οι άντρες περίοδο, θα έπαιρναν και μια μέρα άδεια από τη δουλειά για ψυχική οδύνη.” γράφει η άλλη. .
  Και εν τω μεταξύ, οι άντρες ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ στους χώρους εργασίας τους σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες. Ας ρίξουν καμια ματιά στις στατιστικές αν θέλουν να τις πάρει κάποιος στα σοβαρα.

  Ντροπή για την κατάντια του γυναικείου κινήματος.

 3. “Φυσικά και όσοι αντιδρούν σαν πίθηκοι απέναντι σε κάτι τέτοιο είναι ηλίθιοι”

  Αυτο, τιποτα αλλο. Ειναι σοκαριστικο που καποιος θελει να ορθωσει τον οποιοδηποτε αντιλογο σε κατι τοσο αυτονοητο.

Αφήστε μια απάντηση