σε ,

Tελικά, έχουμε χούντα ή όχι;

Μερικές σκέψεις καθώς κάποιοι διαμαρτύρονται πως έχουμε χούντα

Screenshot at Νοε 13 15 41 22
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ήταν θέμα χρόνου να διχαστούμε και πάλι. Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν έγινε με εμφυλιακούς όρους, αλλά με λίιιγο πιο πρόσφατους.

Αν πιστέψεις τους μεν (μια μειοψηφία που όμως κάνει εκκωφαντικό αγωνιστικό θόρυβο), έχουμε πλέον χούντα: Δεν μπορούμε να δούμε ταινίες, δεν μπορούμε να πάμε σε κλαμπ, δεν μπορούμε να ακούμε μουσική, δεν μπορούμε να καπνίσουμε, δεν μπορούν οι φοιτητές να κάνουν μάθημα, δεν μπορούμε να βρίσουμε το Χριστό μας.

Αν πιστέψεις τους δε (επίσης μειοψηφία, αλλά σαφώς πιο αμόρφωτη), τα πράγματα πάνε καλύτερα στον τομέα της ασφάλειας, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα: Άμεση απέλαση όλων των μεταναστών, κι οι αστυνομικοί να τσακίζουν στο ξύλο όποιον αντιδρά, αντί να βγαίνουν τελικά αυτοί τραυματισμένοι, όπως έγινε στην ΑΣΟΕΕ.

Το μόνο κοινό που έχουν οι μεν με τους δε είναι πως, επειδή ενημερώνονται μόνο από συγκεκριμένα μέσα και όλοι οι γνωστοί τους στα social media συμφωνούν πως είτε έχουμε χούντα (οι μεν) ή πως πρέπει επειγόντως να αποκτήσουμε χούντα (οι δε) νομίζουν ότι οι απόψεις τους είναι πλειοψηφικές.

Και στη μέση, μακριά απ’ τον ορυμαγδό των επαναστατικών, οργισμένων τουίτς και στάτους, υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που σπάνια εκφράζεται δημοσίως – το κάνει μόνο σε εκλογές και ίσως και σε δημοσκοπήσεις. Κι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία δεν θέλει ούτε λιγότερα αλλά ούτε και περισσότερα στο θέμα της ασφάλειας. Μετά από μια ταραγμένη δεκαετία στην οποία επειδή ασχολούμασταν μόνο με την κρίση είχαμε αφήσει στην άκρη όλα τα άλλα θέματα, οι πολλοί θέλουν αυτήν την «κανονικότητα». Μια αίσθηση πως ο έλεγχος δεν έχει χαθεί εντελώς.

Δεν θέλουν αυταρχική αστυνομία, αλλά κυρίως δεν θέλουν αυταρχικούς παρανόμους. Αν υπάρχουν ορμητήρια στα πανεπιστήμια, θέλουν να απομακρυνθούν. Αν η αστυνομία μπορεί να επέμβει σε club που έγινε καταγγελία για ναρκωτικά, θέλουν να το κάνει. Αν ψηφίστηκε ένας νόμος για το κάπνισμα που προστατεύει τους πολλούς (μεταξύ των οποίων και ευπαθείς ομάδες), θέλουν να τηρηθεί. Αν ένα πανεπιστήμιο κλείνει για να αυτοπροστατευτεί, θέλουν να συλλαμβάνονται όσοι με αλυσοπρίονα σπάνε την πόρτα για να κάνουν κατάληψη.

Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε την αίσθηση -και μάλλον δικαιολογημένα δεν θα την αποκτήσουμε ποτέ- ότι η αστυνομία είναι το ίδιο αυστηρή με όλους. Τους ισχυρούς πάντα θα τους φέρονται με το γάντι: οι πλούσιοι πάντα θα τη γλιτώνουν, σε αντίθεση με τον μεροκαματιάρη που έκανε το έγκλημα να ανάψει ένα τσιγάρο.

Παρόλα αυτά, η αίσθηση πως η ανομία κυριαρχεί -και όντως κυριαρχούσε σε πολλούς τομείς όχι μόνο με την ανοχή αλλά και την ενθάρρυνση κάποιων κυβερνήσεων- έγινε ξαφνικά ανέλπιστα πολύ ενοχλητική, τα τελευταία χρόνια που δεν παλεύουμε πια τόσο για την προσωπική επιβίωσή μας.

Για ορισμένους, οι κινήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη θεωρούνται σωστές. Κι εκεί υπάρχει ένας κίνδυνος: Να εκλάβει ο υπουργός αλλά και η κυβέρνηση αυτήν την αποδοχή των δημοσκοπήσεων ως πράσινο φως για την επιβολή του νόμου με κάθε κόστος, ανεξαρτήτως συνεπειών. Και τότε ίσως οι τωρινές υπερβολές περί χούντας να μη μοιάζουν τόσο υπερβολικές.   Μπορούν να επιβάλλουν το νόμο αποτελεσματικά χωρίς να ξαναγίνουν από ήρωες, στα μάτια των πολλών, «γουρούνια»; Ο χρόνος θα δείξει.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
konstantinos konstant.
konstantinos konstant.
4 χρόνια πριν

Ακριβώς έτσι. Το πρόβλημα και των δύο πλευρών είναι η ιδεοληψία τους και συγκεκριμένα η προδιαγεγραμμένη θέση τους απέναντι στην κρατική καταστολή. Οι μεν είναι αντίθετοι σε κάθε είδους κρατική καταστολή (είναι οκ όμως όταν την ασκούν οι ίδιοι), οι δε επιθυμούν όσο το δυνατόν περισσότερη κρατική καταστολή (δεν είναι οκ όμως όταν γίνεται εις βαρος τους). Σαν έννοια, η κρατική καταστολή είναι ουδέτερη. Δεν είναι εξ ορισμού ούτε κάτι το κακο, ούτε κάτι το καλό. Αν το κράτος καταστέλλει πράξεις που παραβιάζουν τον νόμο, είναι κάτι το καλό. Αν το κράτος καταστέλλει φρονήματα, πράξεις διεκδίκησης δικαιωμάτων (που δεν παραβιάζουν… Διαβάστε περισσότερα »

toosmall
toosmall
4 χρόνια πριν

Κύριε Δημοκίδη, είναι σαφές ότι δεν έχουμε χούντα. Το θέμα είναι όμως να έχουμε ασφάλεια που θα την εξασφαλίζει ένα σώμα χωρίς συμπεριφορές που θυμίζουν κάποτε χούντα. Γιατί θέλουμε να γίνουμε κάποτε σύγχρονη, αστικά δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.
Ναι να πιάσουν τη διακίνηση ναρκωτικών στα κλαμπ.
Δύο under cover αστυνομικοί που θα έκαναν τους αγοραστές θα αρκούσαν.
Το μπουκάρω και έχω στα γόνατα 300 άτομα για να πιάσω 10 δεν μου αρέσει.
Το αν πέσει και καμιά φάπα παραπάνω τι έγινε δεν μου αρέσει.
Όχι, τα παραπάνω δεν μας καθιστούν χούντα αλλά πρέπει να εκλείψουν.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!