Μου κάνει εντύπωση πώς κάποιοι που ολόσωστα λένε «Πρέπει να σκεφτούμε την ταινία στο πλαίσιο της εποχής που γυρίστηκε και να λάβουμε υπόψη μας πώς ήταν τα πράγματα τότε» αδυνατούν να αντιληφθούν την προσωρινή απόσυρσή της (ώστε να επιστρέψει με σχολιασμό του πλαισίου εκείνης της εποχής) ως κομμάτι της σημερινής εποχής.
Μπορούν δηλαδή να κατανοήσουν εις βάθος το πώς ένιωθαν οι λευκοί Αμερικανοί του 1939 – και τους δικαιολογούν καθώς τα δεδομένα ήταν τότε αλλιώς-, αλλά δεν προσπαθούν καν να κατανοήσουν πώς νιώθουν οι μαύροι Αμερικανοί σήμερα, το 2020.
Το ότι στην Ελλάδα είμαστε λευκοί, ότι έχουμε ελάχιστους μαύρους στη χώρα, συν το ότι δεν έχουμε ιδέα για τα ζητήματα ρατσισμού των τελευταίων αιώνων στις ΗΠΑ, μας δίνει την πολυτέλεια να θεωρούμε «τρελή» την οποιαδήποτε επέμβαση (λογοκρισία ισχυρίστηκαν κάποιοι) που θα τονίσει ακριβώς αυτό που ισχυριζόμαστε ότι κατανοούμε.
Πόσο γελοίο να κατανοείς τις υπερβολές των καταπιεστών επειδή έγιναν παλιά αλλά να είσαι αυστηρός στις τυχόν υπερβολές των καταπιεσμένων επειδή γίνονται σήμερα.
Και το HBO έκανε την υπερβολή του, πλειοδοτώντας στον αντιρατσιστικό αγώνα που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ. Αντί να αποσύρει προσωρινά το φιλμ για να προσθέσει την εισαγωγική κουβέντα που θα εξηγεί το πλαίσιο στο οποίο γυρίστηκε, θα μπορούσε να φτιάξει άμεσα μια εισαγωγή και να αρχίσει να παίζει την ταινία με αυτήν. Η προσωρινή απόσυρση προφανώς ήταν κάποιου είδους δήλωση, και ως ιδιωτική εταιρία έχει απόλυτο δικαίωμα να την κάνει.
Οπότε όσοι υπερβολικοί διεκτραγωδούν τα πράγματα («η πολιτική ορθότητα καταστρέφει όσα ξέρουμε!», «δεν μπορούμε ούτε κουβέντα να πούμε!») ας έχουν υπόψη τους ότι:
1) όποιος συνδρομητής του HBO θέλει να δει το φιλμ εδώ και τώρα έχει πολλές άλλες επιλογές -εξάλλου η ταινία είναι από χτες Νο1 στο Amazon-
και 2) μια χαρά μπορείς να μιλήσεις και να αντιδράσεις. Μία και μοναδική πλατφόρμα τόλμησε να κάνει μια αλλαγή και όλοι τη βρίζουν – απολύτως ελεύθερα. Μήπως η περίφημη δικτατορία είναι στο μυαλό σου;
Προφανώς γίνονται υπερβολές σήμερα, ειδικά όταν έχει υπάρξει σκλαβιά και συνεχίζει να υπάρχει καταπίεση αιώνων (εδώ εμείς ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει την Τουρκοκρατία, κι έχουμε το θράσος να μιλάμε). Και προφανώς δεν πρέπει να λογοκριθεί ή απαγορευτεί καμία ταινία, πόσο μάλλον κάποια τόσο καλή. Όμως πόσο γελοίο ακούγεται να κατανοείς τις υπερβολές των καταπιεστών επειδή έγιναν παλιά αλλά να είσαι αυστηρός στις τυχόν υπερβολές των καταπιεσμένων επειδή γίνονται σήμερα.
Όλοι αυτοί που μοιρολογούν για την τεράστια ζημιά της «πολιτικής ορθότητας» (για τους μαύρους αυτό λέγεται δικαιοσύνη), ας χρησιμοποιήσουν την ενσυναίσθηση που τόσο πετυχημένα τους κάνει να κατανοήσουν τις εποχές του 1939 ώστε να κατανοήσουν και το σήμερα. Και όπως, ορθώς, αντιλαμβάνονται ότι ο ρατσισμός που υπήρχε και στον Αμερικανικό Εμφύλιο, και στο Χόλιγουντ και στο Όσα Παίρνει ο Άνεμος τότε ήταν αυτονόητος, ας αντιληφθούν πως σήμερα κάποιους (όχι γενικώς κάποιους: αυτούς που συνεχίζουν να υφίστανται τον ρατσισμό) τους ενοχλεί και θέλουν να διευκρινιστούν κάποια πράγματα.
Με ενοχλει πολύ να μου προσαπτουν τη ρετσινια του λευκου ως Ελληνας.Ποτε μου δεν εβλεπα τον εαυτο μου ετσι. Ποσο μαλιστα γιατι στις οσες φορες εχω βρεθει στο εξωτερικο με εχουν μπερδεψει με Ιρανο,Τουρκο, αλβανο ποτε με σουηδο η Αγγλο. Εφοσον συμφωνουμε οτι το να εισαι λευκος δεν ειναι ενα θετικο χαρακτηριστικο αλλα ουδετερο γιατι ως Ελληνες ειμαστε τοσο κολλημενοι με τη λευκοτητα μας? Κατανοω αν το εκανε υποστηρικτης της ακροδεξιας(ειναι και αστειο φυσικα ) αλλα ατομα που υποτιθεται ειναι πιο ανοιχτομυαλα οπως εσυ γιατι επιμενουν σε αυτο? Μηπως κρυβεται καποιο κομπλεξ που δεν παραδεχομαστε ουτε στον εαυτο μας? Ιστορικα,… Διαβάστε περισσότερα »
Καυκάσιος τότε; Πάντως μαύροι δεν είμαστε, και δε βιώνουμε ρατσισμό στη χώρα μας
Μάλλον διαφωνώ…. Τα έργα τέχνης δεν τα πειράζεις, ούτε τα δικαιολογείς (γιατί το να φτιάξεις μια “εισαγωγική κουβέντα που θα εξηγεί το πλαίσιο στο οποίο γυρίστηκε” αυτό ακριβώς είναι… δικαιολογία). Τα έργα τέχνης είναι αυτά που είναι , με τα καλά τους αλλά και τα στραβά τους…. Είναι μια απεικόνιση όχι μόνο του ίδιου του καλλιτέχνη, αλλά και της νοοτροπίας και των ηθών της εποχής του (με τα καλά της και τα στραβά της). Ανάλογα ζητήματα έχουμε δει και με τα μουσικά κομμάτια από καλλιτέχνες με ρατσιστικές τάσεις. (βλ. πρόσφατο άρθρο lifo https://www.lifo.gr/articles/music_articles/285494/mipos-o-agapimenos-soy-moysikos-einai-ratsistis) Αν το -κλασσικό- όσα παίρνει ο άνεμος… Διαβάστε περισσότερα »