σε , ,

Maria Reiche: Αυτή είναι η αρχαιολόγος που ανακάλυψε τα μυστηριώδη γεωγλυφικά της Νάσκα

Την τιμά σήμερα η Google

Στην Γερμανίδα μαθηματικό και αρχαιολόγο Maria Reiche αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle, με αφορμή την 115η επέτειο από την γέννηση της. Η ίδια είχε συμβάλει καθοριστικά στην έρευνα και την αναγνώριση των Γραμμών της Νάσκα στο Περού, τη δεκαετία του 1940, βοηθώντας ουσιαστικά τον κόσμο να κατανοήσει την ύπαρξη τους.

Ποια ήταν όμως η Maria Reiche και πώς η έρευνα της, της χάρισε τον τίτλο «η γυναίκα των Γραμμών»; Παρακάτω συγκεντρώσαμε σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή της.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1903 στην Δρέσδη σπουδάζοντας στο Πολυτεχνείο μαθηματικά, αστρονομία, γεωγραφία και ξένες γλώσσες. Στα 29 της χρόνια εργάστηκε στο Περού ως δασκάλα των παιδιών του γερμανικού προξενείου στην πόλη Κούσκο ενώ επτά χρόνια αργότερα θα μετακομίσει στην Λίμα, όπου θα εργαστεί ως δασκάλα και μεταφράστρια. Η Γερμανίδα θα παραμείνει στο Περού όπου θα ανακαλύψει ξαφνικά τις Γραμμές της Νάσκα, σε μία πτήση που πραγματοποίησε πάνω από την έρημο. Στη συνέχεια θα γίνει βοηθός του Αμερικανού καθηγητή Πολ Κόσοκ, όπου μαζί ξεκίνησαν να καταγράφουν τις γραμμές και να τις συνδυάζουν με διάφορα αστρονομικά συμβάντα.

Η Γερμανίδα αρχαιολόγος, έπεισε τις αρχές στο Περού να ασχοληθούν με σοβαρότητα τις Γραμμές της Νάσκα αφού η ίδια μετά από μετρήσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δημιουργοί των Γραμμών τις χρησιμοποίησαν σαν ένα είδους αστρονομικού ημερολογίου. Η ίδια επιστράτευσε την αεροπορία του Περού και με τη βοήθεια τους, χαρτογράφησε την περιοχή ανακαλύπτοντας φιγούρες που απεικονίζουν 18 διαφορετικά είδη ζώων και πουλιών (σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων) μαζί με εκατοντάδες άλλα γεωμετρικά σχήματα σε μια έκταση 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι Γραμμές της Νάσκα αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Παρόλο που αρκετά από τα γεωγλυφικά μοιάζουν με χαρακτηριστικά σχέδια της φυλή Παράκας, οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι Γραμμές της Νάσκα δημιουργήθηκαν από τη φυλή Νάσκα ανάμεσα στο 500 π.Χ και το 500μ.Χ. Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω και οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων. Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες. Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί.

Η Maria Reiche πήρε την περουβιανή υπηκοότητα το 1992 και η χώρα θέλοντας να την τιμήσει για το συνολικό της έργο, έδωσε το όνομά της στο  αεροδρόμιο της Νάσκα. Η ίδια καταβεβλημένη από την νόσο του Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο των ωοθηκών, άφησε την τελευταία της πνοή, στις 8 Ιουνίου 1998. Κηδεύτηκε με ιδιαίτερες τιμές και θάφτηκε μαζί με την αδελφή της. Σήμερα, το σπίτι που έζησε για πολλά χρόνια στο Περού, έχει γίνει πλέον Μουσείο.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

18 points
Upvote Downvote

Total votes: 22

Upvotes: 20

Upvotes percentage: 90.909091%

Downvotes: 2

Downvotes percentage: 9.090909%

Αφήστε μια απάντηση