«Σε βάρος της αποστολής μας ο ρόλος του ελεγκτή»
Η ΠΟΑΣΥ αντιδρά στη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που καθιστά το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας υπεύθυνο για τον έλεγχο της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, διαβάσαμε σε είδηση προ ημερών.
Συμπληρώνουν οι αστυνομικοί: «Η τυχόν επιβάρυνση του εργασιακού στάτους του αστυνομικού προσωπικού, προς επίτευξη εφήμερων επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, θα τύχει της καθολικής κατακραυγής εκ μέρους του συνδικαλιστικού μας κινήματος».
Ήδη ήταν εξοργιστική η φάση. Το ότι θέλουν οι αστυνομικοί μόνοι τους να αποφασίζουν για την τήρηση ποιων νόμων θα είναι υπεύθυνοι και το ότι χαρακτηρίζουν την τήρηση του αντικαπνιστικού «εφήμερη επικοινωνιακή σκοπιμότητα» που δεν αποδέχονται, δείχνει ξεκάθαρα γιατί πήγαμε κατά διαόλου.
Προφανώς έπρεπε να τους παρακαλέσουμε για να κάνουν τη δουλειά τους. Και να τους χρηματίσουμε κιόλας, με μπόνους πληρωμή.
Διακινείται η πληροφορία ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί μια ρύθμιση στο σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι το 20% του πρόστιμου που θα βεβαιώνεται θα πηγαίνει στους αστυνομικούς.
Και όμως, πάλι δεν μας κάνουν τη χάρη να δεχτούν:
Sersemis on X (formerly Twitter): “α έχουν την επιλογή να μη δεχτούν;Αυτό είναι γαμάτο!😃 https://t.co/z3NomT0yTD / X”
α έχουν την επιλογή να μη δεχτούν;Αυτό είναι γαμάτο!😃 https://t.co/z3NomT0yTD
Δεν προλαβαίνει λέει η Αστυνομία να φροντίσει για την τήρηση ενός νέου νόμου, γιατί είναι όλοι απασχολημένοι με σημαντικότερες παρανομίες. Αλήθεια, όλοι;
Μήπως δεν έχουμε αρκετούς αστυνομικούς;
Έχουμε και παραέχουμε. Μετά την Κύπρο μάλιστα έχουμε τους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Έχουμε χιλιάδες περισσότερους απ’ όσους κανονικά θα έπρεπε να χρειαζόμαστε (αν αξιοποιούνταν όλοι σωστά) και πάλι δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις παρανομίες, επειδή έτσι.
Η έρευνα της Ιντερπόλ είναι ξεκάθαρη:
Στα κόκκινα του παγκόσμιου χάρτη βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την αστυνόμευσή της. Τα στοιχεία είναι από την Ιnterpol (μάλιστα είναι επικαιροποιημένα και περιλαμβάνουν το 2014) και δείχνουν πόσοι αστυνομικοί αντιστοιχούν ανά 10.000 πολίτες. Ο παγκόσμιος χάρτης, δια χειρός του γραφίστα Ramiro Gomez, βρίσκεται στο αμερικάνικο Vox και δείχνει με χρωματικές ενδείξεις, όλες τις χώρες του κόσμου και πόσο αστυνομοκρατούμενες είναι. Το σκούρο κόκκινο χρώμα είναι η ένδειξη ότι οι συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται ψηλά στη λίστα και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα.
Οπότε δύσκολα μπορούμε να δεχτούμε τα «δεν προλαβαίνει κανείς μας να ασχοληθεί», ή τα «ή με τις ληστείες θα ασχολούμαστε ή με το παράνομο κάπνισμα».
Το να είμαστε απ’ τα πιο αστυνομοκρατούμενα μέρη του πλανήτη και να μη δέχονται τα όργανα του Νόμου να τηρηθεί ο Νόμος είναι απλά κωμικοτραγικό.
Ελπίζω να βρεθεί μια λύση, άμεσα.




Από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης ήταν η εσπευσμένη πρόσληψη ακόμη 1500 ειδικών φρουρών, μήπως και καταφέρουμε να περάσουμε την Κύπρο στον παραπάνω πίνακα φαίνεται.
Το θέμα θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό. Οι συνδικαλιστές τους θεωρούν εαυτούς και όσους εκπροσωπούν ως να επρόκειτο για το ίδιο το κράτος και όχι υπαλλήλους στην υπηρεσία του.
Δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η κυβερνητική πλευρά που συχνά κλείνει το μάτι σε αυτή τη νοοτροπία.
Ας τελειώσει επιτέλους το παραμύθι και ας δώσει κάποιος την εντολή σε τόνο αντιληπτό και από τον τελευταίο: τσακιστείτε να κάνετε τη δουλειά σας.
Πρέπει να κάνουμε την διάκριση ανάμεσα στην αστυνομοκρατια και το πλήθος των αστυνομικών, γιατί δεν είναι το ίδιο.
Αστυνομοκρατια υπάρχει όταν η αστυνομία έχει υπερβολική δύναμη (και την ασκεί προφανώς) και όχι απλώς όταν υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί.
Η Ελλάδα μόνο αστυνομοκρατουμενο κράτος δεν είναι. Θα ήταν ενδεχομένως εάν όλοι οι αστυνομικοί έκαναν την δουλειά τους
Σωστό. Ευχαριστώ για το σχόλιο.