Όσοι ξέρουν έστω και τα βασικά για την ιστορία των γκραφίτι ξέρουν για τον μύθο Taki 183, τον πρώτο, σύγχρονο γκραφιτά του πλανήτη. Για όσους δεν ξέρετε, ο Taki 183, αποτελεί έναν πυλώνα της παγκόσμιας graffiti κουλτούρας, καθώς όντας ο πρώτος νεουορκέζος writer που έκανε tags έξω από τη γειτονιά του, σε όλη την πόλη, έδωσε την ιδέα και έβαλε τη σπίθα ώστε το graffiti να εξαπλωθεί γεωγραφικά, άρα και να είναι περισσότερο ορατό, πράγμα που έφερε ανταγωνισμό και φυσικά την εξέλιξη του, που το ώθησε να γίνει αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Η “all city” δράση του ήταν αυτή που κίνησε το ενδιαφέρον και στη New York Times, να γράψουν το 1971 το περιβόητο άρθρο “Taki 183 Spawns Pen Pals”, το οποίο boostαρε το graffiti.
Ο Taki 183 βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας και κάνει γκραφίτι μαζί με τον «δικό μας» RTMONE στον οποίο ζητήσαμε να μας πει για την ιστορία του Taki 183, πως βρέθηκαν μαζί, που βάψανε και πως καταλήξανε για χταποδάκι, και δέχτηκε με χαρά.
Μας λέει λοιπόν ο RTMONE:
Ο Taki183 γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου ακόμα ζει. Η active graffiti διαδρομή του διήρκεσε μόλις 2-3 χρόνια, αλλά η δυναμική της είναι τόσο μεγάλη, ώστε να αναφέρεται σε κάθε σχετικό βιβλίο στην εισαγωγή, γεγονός που τον καθιστά τον πιο γνωστό writer παγκοσμίως και έναν ζωντανό θρύλο. Φυσικά, παρά τη “συνταξιοδότηση” του, όταν πέφτει στα χέρια του ένας μαρκαδόρος με χαρά θα κάνει ένα tag, γνωρίζοντας ότι πάντα θα υπάρξει κάποιος που θα το δει.
Η Ελλάδα αποτελούσε πάντα μέρος διακοπών για αυτόν και την οικογένεια του και συνεύρεσης με τους συγγενείς του.
Η σύνδεση του με την ελληνική graffiti κοινότητα έγινε μέσω της τυχαίας του γνωριμίας με τον Spike69 (ο οποίος αποτελεί επίσης σημαντική φιγούρα της ελληνικής hip hop και graffiti ιστορίας, έχοντας οργανώσει πληθώρα graffiti festivals και contests, online platforms, εκατοντάδες δράσεις σύνδεσης της κοινότητας, εκθέσεις και τη δημιουργία του meeting point πολυχώρου Fullcolor), τουλάχιστον 15 χρόνια πριν, με τον οποίο διατηρούν άρρηκτους δεσμούς φιλίας. Ο Spike69 τον έφερε σε επαφή με την τοπική κοινότητα και τον κρατούσε ενήμερο για τα Ελληνικά δρώμενα. Η συνέντευξη του “FCS Ep. 46: TAKI183 interviewed in Greece “, η οποία ανέβηκε πριν 9 χρόνια στο You Tube αποτελεί ένα ιστορικό, πολιτιστικό και λαογραφικό διαμάντι, αποτελώντας μια από τις πρόωρες βίντεο συνεντεύξεις του, διαθέσιμη online, με τον Taki να μιλάει με Ελληνικά ως μετανάστης 2ης γενιάς.
Στο πλαίσιο προσωπικής ιστορικής έρευνας, ο Spike69 καθώς και η graffiti artist Nique (με την οποία είναι φίλοι, αφότου ο Taki επισκέφτηκε την ομαδική έκθεση Ελλήνων γυναικών street artists που πραγματοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια στη ΝΥ) με έφεραν σε επαφή μαζί του, οπότε και του πήρα μια ανεπίσημη τηλεφωνική συνέντευξη.
“Είχε προηγηθεί η επίσκεψη μου στο χωριό καταγωγής του στην Πελοπόννησο, όπου προσπαθούσα να ανακαλύψω ίχνη του ή ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτόν, το οποίο από μόνο του αποτελεί μια αστεία ιστορία, καθώς έβρισκα απαντήσεις από 90χρονους παππούδες και κατέληξα να πίνω κερασμένα τσίπουρα με το μισό χωριό στο καφενείο.”
Το graffiti συνδέει ανθρώπους και αποτελεί την πλατφόρμα/αφορμή για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων και περιπετειών. Στο πλαίσιο αυτό, βρεθήκαμε με τον Τάκη στην Αθήνα και σε αυτή του την επίσκεψη στην Ελλάδα. Οπότε μια χαλαρή βόλτα προς θάλασσα, πολύ εύκολα κατέληξε σε μια κλασική graffiti εξόρμηση, μιας και πάντα υπάρχουν τα κατάλληλα “συνεργα”. Οι φυσικές στάσεις σε ενδιαφέροντα σημεία για εξερεύνηση, πάντα καταλήγουν στο να αφήσεις κι ένα σημάδι, επομένως οι στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος φωτογραφικού κάλλους (παρόλο που οι φωτογραφίες μου είναι επιεικώς μέτριες) είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγάλη σειρά τέλειων card postals με live actions σε εγκαταλελειμμένα τούνελς, δίπλα σε αυτοκινητόδρομους, σε εγκαταλελειμμένα πλοία και σε σουρεάλ τοπία, όπως αυτό όπου διαφημιστικές ταμπέλες μπλέκονται με εικονοστάσια και graffiti, που κάτω από τον δυνατό ήλιο αποτελούν ότι πιο “ελληνικό” θα έλεγα. Η κατάληξη δε θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από καλαμαράκια και χταποδάκι μπροστά στη θάλασσα!
Στην graffiti και στην hip hop κουλτούρα είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός της έκπληξης. Όσο συνεχίζεις την ενεργή διαδρομή σου μέσα σε αυτό, τόσο θα συμβαίνουν πράγματα που δε φανταζόσουν. Τα παιδικά όνειρα θα γίνονται πραγματικότητα. Και πάνω που λες στον εαυτό σου ότι τώρα τα έχω ζήσει όλα, τότε συμβαίνει κάτι ακόμα πιο “τρελό” να σε διαψεύσει! Αυτό συνοψίζει την εμπειρία “βαψίματος” με τον Taki183. Του χρόνου η έκπληξη είναι να πάω assistant στον Banksy! Χαχαχα!
Ο Taki183 είναι ένας ταπεινός και φυσιολογικός άνθρωπος, πάντα χαμογελαστός, υπέροχος ακροατής, ανοιχτός να μιλήσει με όλους.
Προσγειωμένος και μάλλον κατασταλαγμένος με τη ζωή τόσο ώστε να μην το αγγίζει η δόξα ή η πιθανότητα να “βγάλει χρήμα” πουλώντας υπογεγραμμένα χαρτιά ή αντικείμενα. Είναι άξια θαυμασμού η αυθόρμητα off line καθημερινότητα του, και το πως απολαμβάνει τη ζωή χωρίς να αναλώνεται στο instagram inbox. Γουστάρει πολύ τις δουλειές και την προσωπικότητα του φίλου του Futura2000 (και σέβεται τον ποιοτικό τρόπο που αφιερώνει στους θαυμαστές του, που αντί για “ξεπέτα” υπογραφή, τους κάνει ολόκληρα σχέδια), όπως επίσης και τον @tombobnyc. Έχει αρκετά μεγάλη συλλογή έργων από artists που του τα χαρίζουν σαν ευχαριστώ, κάτι που το εκτιμάει ιδιαιτέρως.
Φαίνεται να είναι υπέροχος πατέρας και οικογενειάρχης και γενικά ένας cool ήρεμος τύπος, που δεν μοιάζει με legend. Κι αυτό είναι πουν κάνει τον απόλυτο LEGEND!
Ποιος είναι ο RTMONE;
O RTMONE γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελληνική επαρχία. Τα κόμικ, η hip hop μουσική και η εφηβική βαρεμάρα τον έφεραν κοντά στην graffiti κουλτούρα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ., όπου βασικοί του μέντορες αποτέλεσαν οι Αλέξανδρος Ψυχούλης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Τζιρτζιλάκης και Φωτεινή Μαργαρίτη. Το life project του αποτελεί η απάντηση του ερωτήματος “Τι είναι graffiti;”. Η μεγάλη αυτή απορία τον ώθησε να ασχοληθεί ενεργά από το 1999 με graffiti, street art και όλα φυσικά παρακλάδια τους (συμμετοχή και/ή συνδιοργάνωση graffiti festivals, συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις, παρουσίαση έργων σε εκδόσεις και αυτοεκδόσεις). Αποτελεί συνιδρυτής του δημιουργικού εργαστηρίου Imaginary Rooms, πραγματοποιώντας Graffiti Workshops, Murals και Εικονογραφήσεις. Εκδίδει το περιοδικό “Faces n Chases”, μέσω του οποίου καταγράφει την παγκόσμια graffiti characters κουλτούρα. Μέσω του “Greek Graffiti Library” project, βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην καταγραφή και διάσωση της ελληνικής graffiti παράδοσης, δημιουργώντας μια συμπαγή βιβλιοθήκη, συλλέγοντας φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα και πραγματοποιώντας δράσεις αλληλεπίδρασης της κοινότητας και παρουσίασης ενδιαφερόντων ιδεών και έργων.
* Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι του RTMONE! (εκτός από την πρώτη)






