σε ,

Μαθητής Λυκείου της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκε για το κάπνισμα μέσα στα σχολεία. Τι του απάντησαν οι βουλευτές

Ο Άγγελος Αραμπατζής έθεσε το ερώτημα – και έχει απόλυτο δίκιο

Screenshot 10 6
Φωτο αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Άγγελος Αραμπατζής έθεσε μέσω του vouliwatch μια ερώτηση σε 9 βουλευτές σχετικά με το κάπνισμα στα σχολεία.

Λέει:

Αξιότιμε κε. Βουλευτή/ κα. Βουλευτή,

Επικοινωνώ μαζί σας με την ιδιότητα του ως μαθητής της Γ’ τάξης του λυκείου από την Θεσσαλονίκη για να σας προβληματίσω σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα σχολεία της χώρας μας.

Η κατάσταση είναι λυπηρή με το μεγαλύτερο ποσοστό των καθηγητών (αλλά και αρκετών μαθητών) να καταναλώνουν προϊόντα καπνού στον χώρο του σχολείου και ορισμένες φορές ακόμα και στο εσωτερικό των σχολικών μονάδων (αίθουσες, διάδρομοι). Είναι νομίζω γενικά παραδεκτό ότι όταν ένας τόσο σημαντικός θεσμός, όπως αυτός της παιδείας, αδυνατεί να μεταδώσει ήθος, κοινωνική ευαισθησία, υπακοή στον νομό αλλά κυρίως σεβασμό στον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα στα ανήλικα μέλη της κοινωνίας, γίνεται πλέον λόγος για ένα αναποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα.

Κρίνω λοιπόν ευθύνη της Βουλής, και συνάμα των Βουλευτών, να πιέσουν για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όχι με φρούδες απειλές — πρόστιμα –, αλλά με εντατικούς ελέγχους. Τονίζω δε περισσότερο την ανάγκη ελέγχων στις σχολικές κοινότητες όπου η υγεία των νεαρών μαθητών κινδυνεύει, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό για την υγεία κάθε ανθρώπου.

Θεωρώ απαράδεκτο σε μια σχολική κοινότητα 350 μαθητών και 30+ καθηγητών, η πλειοψηφία αυτών να καπνίζουν με αδιαφορία για την υγεία τη δική μας, τη δική τους και το νόμο. Δεν ζητάμε τίποτα παράλογο παρά υγεία στους δημόσιους χώρους και ένα κατάλληλο σχολικό περιβάλλον.

Καταλήγοντας λοιπόν, ρωτώ, τι πράττει η Βουλή, οι βουλευτές, τα κόμματα και οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας για την προστασία αυτού του δικαιώματος;

*Επικοινωνώ μαζί σας λόγω της ιδιότητας σας, πέρα της βουλευτικής, η οποία και θεωρώ πως σχετίζεται με το ερώτημα μου.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

***

Οι βουλευτές -και ο ευρωβουλευτής- στους οποίους έθεσε το ερώτημα είναι οι εξής: Εμμανουηλίδης Δημήτρης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μπούρας Αθανάσιος ΝΔ, Μαυρωτάς Γεώργιος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, Γραμματικάκης Γιώργος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ,Κεγκέρογλου Βασίλειος ΔΗ.ΣΥ., Αμανατίδης Ιωάννης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δριτσέλη Παναγιώτα ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βλάσης Κωνσταντίνος ΝΔ, Κωνσταντόπουλος Δημήτριος ΔΗ.ΣΥ.

Ο μαθητής έχει φυσικά απόλυτο δίκιο. Η ερώτησή του μου θυμίζει την επιστολή που είχε γράψει ένας φοιτητής ΑμεΑ (με αναπνευστικά προβλήματα) στον υπουργό Παιδείας διαμαρτυρόμενος για το κάπνισμα στο Πανεπιστήμιό του. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε το θράσος, λίγο ως πολύ, να βγάλει τρελό τον φοιτητή απαντώντας του ότι στα Πανεπιστήμια «τηρούνται οι σχετικές με το εν λόγω θέμα υγειονομικές διατάξεις και η κείμενη νομοθεσία». Έτσι έκλεισε το θέμα ο κ. Γαβρόγλου, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την υγεία του ανθρώπου που υπέφερε απ’ το γεγονός ότι *δεν* τηρούνται οι σχετικές υγειονομικές διατάξεις και η κείμενη νομοθεσία.

Τέλος πάντων. Ο κ. Γαβρόγλου αδιαφορεί για τα Πανεπιστήμια, μήπως όμως ενδιαφερθεί για τα σχολεία;

no smoking 241137 640

Μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει τρεις βουλευτές (κανένας απ’ την κυβερνητική πλειοψηφία).

1. O Βασίλειος Κεγκέρογλου (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ) έγραψε:

«Καλησπέρα. ´Εχει απόλυτο δίκιο ο μαθητής και θα επανέλθω με κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητώντας την εφαρμογή των νόμων και στα σχολεία. Ευχαριστώ.»

2. Ο Γιώργος Μαυρωτάς (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ) έγραψε:

Καλησπέρα Άγγελε,

Θεωρώ ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι ενδεικτική των παθογενειών της ελληνικής πραγματικότητας. Ψηφίζουμε νόμους και συμφωνούμε ότι δεν θα τους εφαρμόσουμε. Εκτός αν επιμείνουν κάποιοι «τρελοί του χωριού» που γίνονται ενοχλητικοί και γραφικοί πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα. Το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου είναι για μένα ένα προσωπικό στοίχημα και προσπαθώ και μέσα στη Βουλή να το θέτω συνεχώς. Μόνο φέτος έχω κάνει και δύο σχετικές ερωτήσεις (δες εδώ κι εδώ αν θες).

Νομίζω ότι το σχολείο είναι ο κατεξοχήν ευαίσθητος χώρος που πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας, ώστε να μην δίνονται τα λάθος παραδείγματα. Θα το θέσω το θέμα και στον Υπουργό για να βρεθεί μια «καθαρή λύση» για τα σχολεία  τουλάχιστον σε ότι αφορά τον αέρα που αναπνέετε. Οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι, χρειάζονται και πολιτική βούληση και θα πρέπει κάποια στιγμή να «σπάσουμε και αβγά».

Ασφαλώς και ο καπνιστής έχει δικαίωμα να καπνίζει αλλά και ο μη καπνιστής έχει δικαίωμα να αναπνέει καθαρό αέρα. Για αυτό οι καθαροί κανόνες και η τήρησή τους μας επιτρέπουν σε όλους να συμβιώνουμε αρμονικά. Το θέμα όμως είναι ότι οι κανόνες αυτοί στο θέμα του καπνίσματος δεν τηρούνται.

Σ’ ευχαριστώ για την ερώτηση και μη διστάσεις να μου ξαναγράψεις.

Γιώργος Μαυρωτάς

3. O Κωνσταντίνος Βλάσης (ΝΔ) έγραψε:

Αγαπητέ Άγγελε,

Σ’ ευχαριστώ για την επικοινωνία και την προσπάθειά σου να αναδείξεις ένα ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα, όπως η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι επιδόσεις της χώρας μας στην εφαρμογή του εν λόγω νόμου απέχουν πολύ από το επιθυμητό.

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, πατέρας δύο παιδιών αλλά και «φανατικός αντικαπνιστής» είμαι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος στο θέμα αυτό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για χώρους όπως τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια.

Ανάλογη ευαισθησία δείχνει και η Νέα Δημοκρατία, γεγονός που αποδεικνύεται από τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ ξεκάθαρη ήταν και η πρόσφατη δέσμευση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «από τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης θα είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ξεκινώντας από τη βουλή και τα δημόσια κτίρια». Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν αρκεί μόνο η καταστολή…χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας».

Η απάντηση στο ερώτημά σου για τις επιπλέον ενέργειες που μπορεί να κάνει ένας βουλευτής, ώστε να συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος, είναι πολυδιάστατη. Όλα όμως θεωρώ ότι ξεκινούν από τη συνέπεια και την προσωπική τοποθέτηση του καθενός από εμάς. Οι βουλευτές οφείλουμε να αποτελούμε παράδειγμα και με τη συνέπειά μας να στηρίζουμε εμπράκτως την εφαρμογή των νόμων. Πόσο εύκολο είναι να συμμορφωθεί ένας πολίτης με όσα ορίζει ο νόμος, όταν βλέπει έναν Υπουργό να καπνίζει στους διαδρόμους της Βουλής; Πόσο εύκολο είναι να πειθαρχήσει ένα παιδί, όταν επιλέγει να μην πειθαρχεί αυτός που ψήφισε το εν λόγω μέτρο; Η απάντηση είναι προφανής…

Σε δεύτερο στάδιο κρίνω ως απαραίτητη – όπως κι εσύ τονίζεις – την δραστηριοποίηση ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού σε όλους τους δημόσιους χώρους, θέμα που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θεωρώ, επίσης, σημαντική τη συνεισφορά των social media, μέσω των οποίων φροντίζω τακτικά να προωθώ μηνύματα κατά του καπνίσματος και υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και κάθε πρωτοβουλία (ημερίδες, συνέδρια κτλ) που μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Το πλέον σημαντικό είναι να διαμορφώσουμε μια «αντικαπνιστική συνείδηση» ως πολίτες και να την περάσουμε στις επόμενες γενιές, γιατί μόνο να χάσουμε έχουμε από αυτή την βλαβερή συνήθεια. Στο πλαίσιο αυτό θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω στην επίτευξη αυτού του στόχου!

Με εκτίμηση

Κώστας Βλάσης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός / Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H εξοργιστική απάντηση του Υπουργού Παιδείας στο φοιτητή-συνήγορο των ΑμεΑ για το κάπνισμα στα Πανεπιστήμια

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!