σε ,

Με απλά λόγια: Τι στην ευχή έγινε στο ΚΙΝΑΛ και γιατί να θέλει κάποιος να το ψηφίσει τώρα;

H Γεννηματά επέλεξε (ΣΥΡΙΖΑ). Πολλοί μιλούν για τεράστιο πολιτικό αυτογκόλ

Με δυο λόγια: Υπήρχαν δύο πόλοι στο ΚΙΝΑΛ. Αυτοί που μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ (Μαλέλης, Λαλιώτης κ.α.) και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, και κάποιοι, όπως ο Βενιζέλος, που δεν θα συναινούσαν ποτέ σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δεύτεροι, που πολύ πιο άνετα θα ένιωθαν να συνεργαστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρούσαν πως τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να φυλλορροεί είχαν την τεράστια ευκαιρία να πάρουν πίσω ψηφοφόρους τους και εν καιρώ να ανακτήσουν την ηγεμονία τους στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και του Κέντρου.

Ο πρώτος πόλος (που θέλει σίγουρη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ) μοιάζει να νίκησε.

Με ατιμωτικό τρόπο η κα Γεννηματά φέρεται να αθέτησε τη συμφωνία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την εκλόγιμη θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας, βάζοντας τον (καλό κατά τα άλλα) Γιώργο Καμίνη.

Οδηγώντας τον Βενιζέλο εκτός ΚΙΝΑΛ -σαν να τον έβγαζε υποχρεωτικά σε πολιτική σύνταξη ήταν η πρόταση για την τελευταία και φυσικά μη εκλόγιμη θέση- η Φώφη Γεννηματά διάλεξε πλευρά. Όσοι γνωρίζουν, αφήνουν να εννοηθεί πως υπάρχει συμφωνία Γεννηματά με τον ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος έχει ως όρο να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ την εκδίωξη Βενιζέλου). Λένε πως αν δεν πάρει τώρα αυτοδυναμία η ΝΔ, στις επαναληπτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και χάρη στην απλή αναλογική, θα έκαναν κυβέρνηση το 3ο με το 2ο κόμμα, παρακάμπτοντας την πρώτη ΝΔ.

Το διαφαινόμενο αυτογκόλ

Το κακό για το ΚΙΝΑΛ και ο λόγος που πολλοί φοβούνται αφανισμό δεν είναι πως ένα μήνα πριν τις εκλογές η κα Γεννηματά επέλεξε δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ αντί για τη ΝΔ, αλλά το ότι έδειξε την προτίμησή της και την παρουσίασε ως οριστική. Τόσο οριστική που δεν την πείραζε να χάσει ένα προωτοκλασάτο στέλεχος με επιρροή και μεγάλο ακροατήριο.

Μην ξεχνάμε πως ακόμα και στην χειρότερη περίοδο του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, ο Βενιζέλος πήρε στις ευρωεκλογές του ’14 μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι πήρε τις προάλλες η Γεννηματά η οποία κατέβηκε τώρα με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες κι όμως δεν επωφελήθηκε καν απ’ την τεράστια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εννοείται πως αν η κα Γεννηματά φερόταν να είχε κάνει ανάλογη υπόγεια συμφωνία εκ των προτέρων με τον κ. Μητσοτάκη ενδέχεται να ήταν το ίδιο αυτοκαταστροφικη, στην περίπτωση που αποκαλυπτόταν με ανάλογο τρόπο, και θα έδιωχνε κατευθείαν τους φιλοΣυριζαίους ψηφοφόρους της.

Οπότε ποιος θα ψηφίσει τώρα ΚΙΝΑΛ και γιατί;

Όσοι κεντρώοι ή κεντροαριστεροί δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής μια μελλοντικής συγκυβέρνησης προφανώς και μπορούν να τον ψηφίσουν απευθείας. Το ΚΙΝΑΛ τώρα είχε την πολύ μεγάλη ευκαιρία να μαζέψει όσους έφυγαν απ’ το ΣΥΡΙΖΑ επειδή απλά δεν τον θέλουν πια. Τώρα ξαφνικά μοιάζει να τους λέει «απογοητευτήκατε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ; Ελάτε σε μας, και σύντομα θα πάμε όλοι μαζί για μια νέα κυβέρνηση… ΣΥΡΙΖΑ». Μα δεν θέλουν ΣΥΡΙΖΑ οι άνθρωποι, θα της έλεγε κάποιος, αλλά η Φώφη Γεννηματά έχει προφανώς τη δική της στρατηγική.

Επιπλέον, το χαρακτηριστικό του ΚΙΝΑΛ μέχρι σήμερα ήταν πως είχε κρατήσει τους «καλούς και τίμιους» Πασόκους (και στελέχη και ψηφοφόρους). Αυτούς που δεν νοιάζονταν για την κουτάλα της εξουσίας -όλοι εκείνοι έφυγαν για ΣΥΡΙΖΑ προ πολλού- αλλά τους πιο (σε πολλά εισαγωγικά) «σκεπτόμενους». Αυτούς που ήθελαν διαφορετική πολιτική απ’ αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως διαφορετικό ήθος απ’ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, θα χάσει:

1) Όσους ψηφοφόρους θα ψήφιζαν τον επόμενο μήνα ΚΙΝΑΛ αν δεν γνώριζαν με ποιον θα συνεργαστεί η Φώφη. Όχι γιατί θα είχαν συγκεκριμένη προτίμηση, αλλά γιατί θα πίστευαν ότι δεν έχουν γίνει υπόγειες συμφωνίες και ότι το κόμμα (μαζί με τον Βαγγέλη Βενιζέλο στην πρώτη γραμμή) θα αποφάσιζε όταν ερχόταν η ώρα και κρίνοντας με βάση τα τότε δεδομένα. Όταν ξέρουν πως υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο μόνο υπονοείται αλλά δεν ανακοινώνεται (πράγμα που θα ήταν πολύ πιο γενναίο) γιατί να επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ;

2) Θα χάσει φυσικά και όσους θα προτιμούσαν να υπάρξει συνεργασία με τη ΝΔ. Αυτοί κανονικά δεν θα ψήφιζαν Κυριάκο, είτε γιατί δε νιώθουν δεξιοί ή/και γιατί θα ήθελαν το ΚΙΝΑΛ να στρέψει πιο προς το κέντρο μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας. Πολλοί απ’ αυτούς, με το φόβο ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ κι ότι θα βγει πάλι κυβέρνηση Τσίπρα είναι λογικό να στραφούν απευθείας στη ΝΔ, ώστε να της δώσουν την αυτοδυναμία.

Τώρα ποιον αφορά το ΚΙΝΑΛ; Παρά τα καλά στελέχη, ποιους θα πείσει ώστε να κάνει τα διψήφια νούμερα που έμοιαζαν σχετικά πιθανά μέχρι και χτες; Όσους ήθελαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά ντρέπονταν; Είναι στ’ αλήθεια τόσοι πολλοί;

Θα φανεί αν η κίνηση της κας Γεννηματά θα προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους ή αν απλά θα στείλει περισσότερες ψήφους στους δύο μεγάλους πόλους. (Στη ΝΔ κυρίως, αλλά και σε μικρότερο βαθμό και στον ΣΥΡΙΖΑ).

Όμως το αφήγημα ενός τρίτου πόλου που θα κατέβαινε στις εκλογές ενωμένος και θα αποφάσιζε ανάλογα με τις συνθήκες με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει έχει μάλλον απαξιωθεί.

Η ανάρτηση Βενιζέλου νομίζω πως τα λέει όλα:

Evangelos Venizelos on Twitter

Evangelos Venizelos on Twitter

https://t.co/M1oo3UWrC4

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η υποψηφιότητα Μπογδάνου είναι απογοητευτική (και για τον Μητσοτάκη αλλά και για τον ίδιο)

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Right-Wing Libertarian
Μέλος
Right-Wing Libertarian

Το δίλημμα είναι πλέον απλό: αυτοδυναμία ΝΔ ή εκλογές με απλή αναλογική και επιστροφή του Σύριζα στην εξουσία. Δεν παίζει μέση λύση ούτε υπάρχει μεσαίος δρόμος.

Όποιος δεν θέλει τον Τσίπρα στην εξουσία, ψηφίζει ΝΔ. Όποιος θέλει τον Τσίπρα στην εξουσία ψηφίζει ΠΑΣΟΚ (Σύριζα – ΚΙΝΑΛ).

Δεν νομίζω ότι το δίλημμα μπορεί να γίνει πιο καθαρό. Ας κάνει ο καθένας τις επιλογές του στην κάλπη.

Ioanna
Μέλος
Ioanna

Τα τελευταία χρόνια ζούμε στην πολιτική ενα είδος ντροπιασματος! Κάποτε στην ελλαδα ντρεπόσουν να λες οτι εισαι δεξιός γιατί κουβαλούσε το στίγμα της προ μεταπολίτευσης δεξιάς, αργοτερα ντρεπόσουν να πεις οτι εισαι ΠΑΣΟΚ, γιατί κατάφερε εν μέρει ο κ. Βενιζέλος με την πίεση που άσκησε γι την συνεργασία με την ΝΔ και στην προσπαθεία του να αποδομήσει τον Παπανδρέου, μαζί με την αμέριστη προσφορά του τύπου να κατηγορηθεί μια ολόκληρη παράταξη για τα πάντα και τα κοάλα μαζί, τωρα ζούμε την ντροπή του να σκεφτείς καν οχι να εισαι ΣΥΡΙΖΑ αλλα την συνεργασία μαζί του. Τι λέτε μήπως να εχουμε… Διαβάστε περισσότερα »

toosmall
Μέλος
toosmall

Υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα για την επίτευξη αυτοδυναμίας από τη ΝΔ, πράγμα που θα επιθυμούσε διακαώς και ο προλαλήσας.
Το “γιατί να θέλει κάποιος να το ψηφίσει τώρα” με συγχωρείτε, αλλά βρίσκω απλώς να ρίχνει νερό στο μύλο της στόχευσης αυτής.

Μέλος
Dimitrios Papavigkos

Έχει κάνει οποιαδήποτε δήλωση η κ. Γεννηματά που να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Σύριζα; Φυσικά και όχι.
Αν δεν είναι το Κιναλ 3η δύναμη, θα είναι η ΧΑ; Κατά πάσα πιθανότητα ναι.
Μπορεί κάποιος να ψηφίσει Κιναλ μόνο και μόνο επειδή έφυγε ο Βενιζέλος, φυσικά και ναι.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι λεπτομέρειες αν το ενδιαφέρον του αρθρογράφου είναι η αυτοδυναμία της Νδ.

maradona
Μέλος
maradona

Ο πληθωρικός Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο! Όποιος το αξιοποιήσει με το λιγότερο πολιτικό κόστος πιστεύω ότι θα βγει κερδισμένος! Πάντως το ΚΙΝΑΛ ρισκάρει όχι μόνο τα ποσοστά του, ρισκάρει και την πολιτική σταθερότητα της χώρας!

St Beijinger
Μέλος
St Beijinger

Το ΚΙΝΑΛ πήρε 7% στις ευρωεκλογές με χαλαρή ψήφο και θεωρείτε ότι θα μπορούσε να έπαιρνε παραπάνω έως και διψήφιο στις εκλογές? Πολύ αισιόδοξο σας βρίσκω. Νομίζω η Γεννηματά έκανε μια σωστή πρώτη κίνηση για ανανέωση του κόμματος βάζοντας τον Βενιζέλο σε μια θέση όπου ο εγωισμός του δεν θα επέτρεπε να μείνει. Ο συγκεκριμένος είναι από τους ανθρώπους πιο κοντά στην ΝΔ και πιο σίγουρο ότι θα επεδίωκε συγκυβέρνηση με την ΝΔ για να έχει υπουργική (τουλάχιστον) θέση. Η Γεννηματά όμως ξέρει πως αν όλοι θεωρούν ότι το ΚΙΝΑΛ ότι κιαν γίνει θα συγκυβερνήσει με την ΝΔ δεν θα… Διαβάστε περισσότερα »