σε , ,

Με πολύ απλά λόγια: Για ποιο λόγο το λιώσιμο των πάγων σε αφορά

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να συμβάλλει αυτό που του αναλογεί, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

χαρ4

Από την Ιωάννα Μερκουριάδη

Ονομάζομαι Ιωάννα, είμαι 35 χρονών και ασχολούμαι με την επιστημονική έρευνα των πολικών περιοχών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αποφάσισα να σας γράψω διότι τελευταίως παρατηρώ πως, παρά την προβολή του ζητήματος στα μίντια, ο περισσότερος κόσμος αγνοεί ουσιώδεις αλήθειες για την κλιματική αλλαγή. Από την έκταση και τις επιπτώσεις του προβλήματος, μέχρι τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή του.

Το πρόβλημα είναι απτό, είναι εδώ, και αφορά όλους μας. Είναι πέρα από εσένα και από εμένα, περά από τη Γκρέτα Τούνμπεργκ ή τις πολικές αρκούδες.

Παρέα με τους συναδέλφους μου στο Πολικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας, και σε πολλά άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο, παρατηρούμε και δημοσιεύουμε συνεχώς μια σημαντική υποχώρηση των πάγων στις πολικές περιοχές. Η υποχώρηση είναι ιδιαίτερα αισθητή τις τελευταίες δεκαετίες και εντείνεται χρόνο με το χρόνο. Τα αίτια είναι ανθρωπογενή, και σχετίζονται με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία προκαλούν τη λεγόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη. Δραστηριότητες όπως η εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η κτηνοτροφία συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία να κατανοήσει κανείς τη σημαντικότητα αυτού του φαινομένου εάν αυτό δεν αποτελεί την κύρια ασχολία του.

Για αυτό θα παραθέσω εδώ κάποιες αλήθειες σχετικά με τις πολικές περιοχές που ίσως βοηθήσουν:

1. Η μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας έχει σημειωθεί στις πολικές περιοχές, με αποτέλεσμα ο πάγος σε αυτές να υποχωρεί.

2. Στο Βόρειο Πόλο βρίσκεται ο Αρκτικός Ωκεανός, μία θάλασσα που περιβάλλεται από ηπείρους. Στο Νότιο Πόλο βρίσκεται η Ανταρκτική, μία ήπειρος που περιβάλλεται από θάλασσα.

3. Ο πάγος στην επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού είναι παγωμένο θαλασσινό νερό. Αν ο θαλάσσιος πάγος λιώσει, δεν θα αυξηθεί η στάθμη του νερού. Εάν όμως ο θαλάσσιος πάγος πάψει να σχηματίζεται, ένα τεράστιο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που ο πάγος αντανακλά πίσω στο διάστημα θα απορροφηθεί από τον ωκεανό, με δραματικές επιπτώσεις στο κλίμα όπως το ξέρουμε. Ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένονται να ενταθούν σημαντικά, με επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή και στις καλλιέργειες, δηλαδή στο φαγητό μας.

4.Το στρώμα πάγου στην επιφάνεια της Ανταρκτικής δεν είναι μέρος της θάλασσας. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα γλυκού, παγωμένου νερού. Το ίδιο συμβαίνει και με το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας. Όταν αυτά τα στρώματα πάγου καταλήγουν στη θάλασσα, η στάθμη του νερού αυξάνει, με αποτέλεσμα παράκτιες πόλεις να κινδυνεύουν να βυθιστούν ολοκληρωτικά κάτω από τη θάλασσα.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να συμβάλλει αυτό που του αναλογεί, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα:

1. Ανακύκλωσε, επαναχρησιμοποίησε.
2. Μείωσε την κατανάλωση κρέατος.
3. Απέφυγε όσο μπορείς τα αεροπορικά ταξίδια και την οδήγηση.
4. Βγάλε τις συσκευές από την πρίζα.
5. Επέλεξε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
6. Απέφυγε τις περιττές συσκευασίες.
7. Φύτεψε ένα δέντρο, έναν κήπο.
8. Ψήφισε υπεύθυνα. Λάβε υπόψην σου την περιβαλλοντική αντζέντα των πολιτικών προσώπων.
Με εκτίμηση,

* Η Ιωάννα Μερκουριάδη είναι ερευνήτρια στο Πολικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας (Norwegian Polar Institute) και από πρώτη 1η Νοεμβρίου στο Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (Finnish Meteorological Institute)

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

6 τρίβια για τη λευκή βασίλισσα της Αρκτικής Θάλασσας

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!