σε , ,

Με το που γινόμαστε 30 ετών, κάτι περίεργο συμβαίνει στα μουσικά μας γούστα. Η επιστήμη δίνει την εξήγηση

Η μεγάλη αλλαγή που όλοι θα έχουν προσέξει, για πρώτη φορά εξηγείται επιστημονικά

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι σταματάμε να ακούμε νέα μουσική στην ηλικία των 30 ετών. Βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι αποκτάμε περισσότερες υποχρεώσεις, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως το γεγονός ότι δεν δεχόμαστε νέα μουσικά ακούσματα με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, στις ηλικίες μεταξύ 12 και 22 ο ανθρώπινος εγκέφαλος αλλάζει διαρκώς και κατ’ επέκταση είμαστε πιο δεκτικοί σε νέα ακούσματα.

Είναι επίσης γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο αναπολούμε τη νιότη μας. Όλοι πιστεύαμε ότι θα μέναμε νέοι και ελεύθεροι για πάντα, για να ξυπνήσουμε μια μέρα και να μην καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν όλες αυτές οι «τρέντι» λέξεις και τα meme που χρησιμοποιούν οι έφηβοι.

dark 1850120 1280

Για πολλούς συμβαίνει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Kι αυτό γιατί οι άνθρωποι σταματούν να ανακαλύπτουν νέα μουσική μόλις στα τριάντα τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Deezer που ρώτησε 1.000 Βρετανούς για τις μουσικές τους προτιμήσεις και συνήθειες.

Το 60% ανέφερε ότι ακούνε μόνο τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά, ενώ λίγο περισσότερο από το 25% δήλωσε ότι δεν ήθελε να δοκιμάσει νέα μουσικά ακούσματα πέραν των προτιμήσεων τους. Η ηλικία αιχμής για την ανακάλυψη νέας μουσικής είναι τα 24. Το 75% των ερωτηθέντων σ’αυτήν την ηλικία δήλωσε ότι ακούει 10 ή περισσότερα νέα κομμάτια κάθε εβδομάδα και το 64% δήλωσε ότι ανακαλύπτει κατά μέσο όρο πέντε νέους καλλιτέχνες κάθε μήνα. Μετά από αυτό όμως, φαίνεται ότι η ικανότητα μας να συμβαδίζουμε με τις τάσεις της μουσικής αρχίζει να εξασθενεί.

Ορισμένες από τις αιτίες γι’ αυτό είναι ο μεγάλος αριθμός επιλογών (19%), ο φόρτος εργασίας (16%) και οι οικογενειακές υποχρεώσεις (11%). Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερο χρόνο για να αφιερώσουν στην ανακάλυψη νέας μουσικής, οπότε για τουλάχιστον το 47% δεν οφείλεται σε έλλειψη ενδιαφέροντος.

girl 1990347 1280

Τα γούστα μας ωριμάζουν

Το 2015, το blog του Skynet & Ebert εξέτασε τα δεδομένα των χρηστών του Spotify και του Echo Nest. Κατά μέσο όρο οι έφηβοι προτιμούν την ποπ μουσική, αλλά αυτή η προτίμηση αρχίζει να εξασθενεί όσο τα γούστα μας «ωριμάζουν» από τα 30 και μετά και μέχρι την ηλικία των 33 ετών είναι πιθανό να μην ενδιαφερόμαστε για νέα είδη μουσικής.

 

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι ακούμε τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά λόγω μουσικής νοσταλγίας. Η μουσική έχει την ιδιότητα να ανακαλεί μνήμες. Ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά όταν ήμασταν έφηβοι θα είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ της ηλικιακής μας ομάδας μια δεκαετία αργότερα. Το «Creep» των Radiohead, για παράδειγμα, είναι το 164ο δημοφιλέστερο τραγούδι για τους άνδρες ηλικίας 38 ετών, αλλά δεν φτάνει καν στα κορυφαία 300 για όσους γεννήθηκαν 10 χρόνια αργότερα. Κι αυτό επειδή οι άνδρες που είναι τώρα 38 ήταν στην ακμή της εφηβείας τους όταν κυκλοφόρησε το 1993.

vinyl record 1245992 1280

Τα χημικά του εγκεφάλου

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι τα αγαπημένα μας τραγούδια διεγείρουν τα νεύρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου απελευθερώνοντας ντοπαμίνη, σεροτονίνη, οξυτοκίνη και άλλα χημικά. Όσο περισσότερο μας αρέσει ένα τραγούδι τόσο περισσότερα από αυτά τα χημικά ρέουν στο σώμα μας. Αυτό συμβαίνει σε όλους, αλλά ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας είμαστε επιπλέον εξαιρετικά ευαίσθητοι, οπότε αν ακούσουμε ένα τραγούδι που πραγματικά μας αρέσει, είναι πιθανό να το κρατήσουμε μαζί μας για πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενθουσιαζόμαστε με την μουσική και αργότερα στη ζωή μας, απλά η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη όσο στην εφηβεία που το μυαλό μας είναι «σφουγγάρι».

 

Ένας άλλος λόγος που ακούμε τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά θα μπορούσε να οφείλεται σε αυτό που ονομάζεται «φάση αναμονής». Ο ενθουσιασμός όταν ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια οφείλεται όχι μόνο στις ορμονικές αντιδράσεις, αλλά και στο ότι ξέρουμε πότε έρχεται το «καλό». Για παράδειγμα, λίγο πριν την κορύφωση του τραγουδιού, ή πριν μια δραματική συγχορδία, ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται την ανταμοιβή και απελευθερώνει ντοπαμίνη. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αρχίζουμε να χάνουμε το ίδιο συναίσθημα ευφορίας επειδή «χορταίνουμε» μουσικά.

Εάν δεν έχουμε ακούσει ένα τραγούδι για αρκετά χρόνια, η ευφορία μπορεί να επιστρέψει, ειδικά εάν το ακούσαμε για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 12 και 22. Αν έχεις επομένως τη διάθεση ν’ακούσεις μουσική από τα «νιάτα» σου, είναι πιθανώς επειδή είναι βαθιά χαραγμένη μέσα στην ψυχή σου.

Madonna – Like A Prayer (Official Music Video)

© 2006 WMG Like A Prayer

2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Stathis_Oberon
Stathis_Oberon
5 χρόνια πριν

Δεν ξερω τι λεει η ερευνα, αλλα εγω ακουγα ροκ ως το 90, στα 30 μου αρχισα να ακουω trance και αλλα ηλεκτρονικα καινουργια ακουσματα

Demetris_C_Christodoulides
Demetris_C_Christodoulides
5 χρόνια πριν

Αστα αυτά και πες τι χαπάκια ανακάλυψες εσυ μετά τα 30 και το γύρισες στα τρανς 🙂

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!